jeśli klinika faktycznie udzieliła informacji o moim stanie zdrowia pracodawcy bez mojej zgody, to co mogę teraz zrobić w tej sytuacji? Czy jestem w stanie podjąć jakieś kroki prawne przeciwko klinice?
Jeżeli klinika udzieliła informacji na temat Twojego stanu zdrowia bez Twojej zgody, wówczas doszło do naruszenia przepisów RODO oraz innych aktów prawnych dotyczących ochrony danych osobowych w Polsce, w tym Ustawy o ochronie danych osobowych.
W związku z powyższym, masz następujące możliwości:
Możesz złożyć skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO), który jest uprawniony do prowadzenia postępowań w sprawach naruszeń przepisów o ochronie danych osobowych. Jeśli po przeprowadzeniu postępowania UODO uzna, że doszło do naruszenia, może nałożyć na klinikę sankcje finansowe.
Możliwe jest również dochodzenie roszczeń cywilnych na podstawie Kodeksu cywilnego w zakresie ochrony dóbr osobistych. Jeżeli Twoje dobro osobiste zostało naruszone (w tym wypadku prawo do prywatności), możesz wystąpić z powództwem o ochronę dóbr osobistych przeciwko klinice.
Warto również zwrócić się z oficjalnym pismem do kliniki, wyrażając swoje zastrzeżenia i żądając wyjaśnień w sprawie udostępnienia danych bez Twojej zgody. Może to prowadzić do wewnętrznych działań ze strony kliniki, takich jak przeprowadzenie audytu czy wdrożenie dodatkowych środków ochrony danych.
Jeśli zdecydujesz się na podjęcie działań, warto zgromadzić wszelkie dowody świadczące o naruszeniu (np. korespondencję z pracodawcą dotyczącą udzielonych informacji, ewentualne potwierdzenia rozmów telefonicznych itp.).