Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?

Dobry wieczór
Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu.
Były mąż nie spłaca tych zobowiązań.
Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam
"coś" podczas zaciągania przez niego kredytu.
Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku.
Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych jego zobowiązań zaciągniętych podczas trwania małżeństwa?
Rozwód został zasądzony 10 lat temu. Nie było podziału majątku bo nie było czego dzielić.
Do tej pory nie dostałam żadnego wezwania do zapłaty.
Gdzie mogę się dowiedzieć czy ciążą na mnie jakieś zobowiązania z tego tytułu?
anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli wyraziłaś zgodę na zaciągnięcie tych zobowiązań (a zapewne tak było) to egzekucja może być skierowana również do Twojego majątku

anonim cytuj
22-11-2022
Wyrażenie zgody pozwala kierować egzekucję do majątku wspólnego małżonków, natomiast małżonek wyrażający taką zgodę nie staje się współdłużnikiem.

anonim cytuj
22-11-2022
Nie wiem czy teraz to obowiązuje, ale w bankach małżonek/małżonka podpisywali zgodę na wzięcie kredytu prze męża/żonę, jeśli ten przekraczał jakąś kwotę. W eurobanku były takie zgody w kredytach powyżej 20 tys. I nie stawało się przez to współkredytobiorcą. Możliwe, że coś takiego zostało podpisane i w tym przypadku. Jeśli wiadomo jaki bank, to warto skontaktować się z nimi. Powiedzą, jeśli były jakieś zaległości z Pani strony.

anonim cytuj
23-11-2022

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, przyczyną rozwiązania umowy jest: Likwidacja stanowiska pracy Podstawa prawn...
Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania karnego.
Niebawem ma odbyć się posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania z art. 270KK, o które zawnioskował Prokurator. Zastanawiam się czy pojawiać się na tym posiedzeniu czy lepiej nie. Proszę o sugestie co robić i jeśli się mam pojawić to co mówić i jaką postawę przyjąć....
Gwarancja na wymienione części w urządzeniu.
Witam, Oddałem urządzenie elektryczne na gwarancje , została uznana i podczas rozmowy telefonicznej dowiedziałem się,ze praktycznie wszystko zostało wymienione co jest w środku, „ze starych rzeczy została tylko obudowa” . Produkt kupiony w tym roku w marcu i podlega 2 letniej gwarancji. Po naprawie Pan z serwisu powiedział, ze na nowe części zostaje udzielona tylko 6 miesięczna gwarancja. Czy jest to uregulowane jakos prawnie ? Na wszystkich str...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...

Wyszukiwarka