Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?

Dobry wieczór
Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu.
Były mąż nie spłaca tych zobowiązań.
Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam
"coś" podczas zaciągania przez niego kredytu.
Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku.
Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych jego zobowiązań zaciągniętych podczas trwania małżeństwa?
Rozwód został zasądzony 10 lat temu. Nie było podziału majątku bo nie było czego dzielić.
Do tej pory nie dostałam żadnego wezwania do zapłaty.
Gdzie mogę się dowiedzieć czy ciążą na mnie jakieś zobowiązania z tego tytułu?
anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli wyraziłaś zgodę na zaciągnięcie tych zobowiązań (a zapewne tak było) to egzekucja może być skierowana również do Twojego majątku

anonim cytuj
22-11-2022
Wyrażenie zgody pozwala kierować egzekucję do majątku wspólnego małżonków, natomiast małżonek wyrażający taką zgodę nie staje się współdłużnikiem.

anonim cytuj
22-11-2022
Nie wiem czy teraz to obowiązuje, ale w bankach małżonek/małżonka podpisywali zgodę na wzięcie kredytu prze męża/żonę, jeśli ten przekraczał jakąś kwotę. W eurobanku były takie zgody w kredytach powyżej 20 tys. I nie stawało się przez to współkredytobiorcą. Możliwe, że coś takiego zostało podpisane i w tym przypadku. Jeśli wiadomo jaki bank, to warto skontaktować się z nimi. Powiedzą, jeśli były jakieś zaległości z Pani strony.

anonim cytuj
23-11-2022

Sugerowane Tematy

Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.
Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?...
W razie problemów z mężem jak udowodnić mój wkład i go odzyskać
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi. Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...
Zwolnienie lekarskie
Jestem po okresie wypowiedzenia umowy o pracę i aktualnie przebywam na L4 od neurologa, właśnie dowiedziałam się, że spodziewam się dziecka, czy mogę teraz zmienić L4 od neurologa na ginekologa? Czy jest jakiekolwiek prawo, przepisy, abym po ustaniu zatrudnienia przebywała na l4 w takiej sytuacji? Proszę o pomoc, z góry dziękuję....
Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)
Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście na...

Wyszukiwarka