Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?

Dobry wieczór
Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu.
Były mąż nie spłaca tych zobowiązań.
Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam
"coś" podczas zaciągania przez niego kredytu.
Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku.
Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych jego zobowiązań zaciągniętych podczas trwania małżeństwa?
Rozwód został zasądzony 10 lat temu. Nie było podziału majątku bo nie było czego dzielić.
Do tej pory nie dostałam żadnego wezwania do zapłaty.
Gdzie mogę się dowiedzieć czy ciążą na mnie jakieś zobowiązania z tego tytułu?
anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli wyraziłaś zgodę na zaciągnięcie tych zobowiązań (a zapewne tak było) to egzekucja może być skierowana również do Twojego majątku

anonim cytuj
22-11-2022
Wyrażenie zgody pozwala kierować egzekucję do majątku wspólnego małżonków, natomiast małżonek wyrażający taką zgodę nie staje się współdłużnikiem.

anonim cytuj
22-11-2022
Nie wiem czy teraz to obowiązuje, ale w bankach małżonek/małżonka podpisywali zgodę na wzięcie kredytu prze męża/żonę, jeśli ten przekraczał jakąś kwotę. W eurobanku były takie zgody w kredytach powyżej 20 tys. I nie stawało się przez to współkredytobiorcą. Możliwe, że coś takiego zostało podpisane i w tym przypadku. Jeśli wiadomo jaki bank, to warto skontaktować się z nimi. Powiedzą, jeśli były jakieś zaległości z Pani strony.

anonim cytuj
23-11-2022

Sugerowane Tematy

Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...
student na umowie zlecenie
Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ? Będę poruszała ten ...
Doprowadzenie do aresztu śledczego.
Problem dotyczy zatrzymania i odprowadzenia na rozprawę. Szwagier został zatrzymany przez policję. Wyglądało to tak, że dwóch policjantów przyszło do niego do domu, wieczorem. Wylegitymowali go i kazali stanąć pod ścianą. Wtedy przeszukali mu ubrania, skuli ręce z tyłu i wyprowadzili. Prosił żeby nie robili tego przy dzieciach i dali się pożegnać, ale pozwolili porozmawiać jedynie w kajdankach za plecami. Gdy zabrali go na przeszukanie biura, do ...

Wyszukiwarka