Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?

Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka.
Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny.
Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa.
We wrześniu wypłata za sierpień z umowy o pracę została pomniejszona o 345 zł,
W kadrach chłopak dowiedział się ze dlatego że nie miał ulgi podatkowej. I że będzie można to odzyskać w rocznym picie.
Chłopak nie miał nigdy żadnej ulgi podatkowej, a dla niego te 345 zł to nie jest mało i nie ma ochoty czekać na odzyskiwanie tego z pitem... Co można i czy w ogóle można coś z tym zrobić? Gdzieś zgłosić? Jak odzyskać te pieniądze od firmy?
anonim cytuj
14-09-2022
Nie można, odzyska ewentualnie przy rozliczeniu rocznym (pit).

anonim cytuj
15-09-2022

Sugerowane Tematy

Zwolnienie natychmiastowe pomimo okresu wypowiedzenia.
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia." Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...
czy zachowanie kierownika podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP?
Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników ...
Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?
Dzień dobry, Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty? ...
Towar niezgodny z opisem.
Zakupiłem telefon na Allegro, nie była to aukcja tylko zwykłe kup teraz. Poniżej wklejam dokładny opis aukcji: "Mam do sprzedania świetny telefon jakim jest LG G2. Telefon użytkowałem przez 10 miesięcy. Zakupiony został przeze mnie w polskim sklepie. Posiadam fakturę VAT oraz 13 miesięczną gwarancję. Telefon sprzedaję z racji zakupu innego modelu. Urządzenie chodzi płynnie, nie zawiesza się, ogólnie jest sprawne w 100%. Jego stan oceniam na...

Wyszukiwarka