Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?

Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika.
Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ?
Czy jest to możliwe ? Że komornik ściągnął za dużo i czy mogę iść sprawdzić co i jak?
anonim cytuj
12-09-2022
Niech sobie dłużnik sam idzie do komornika i wyjaśnia sprawę

anonim cytuj
12-09-2022
Po pierwsze, należy zauważyć, że prawo reguluje proces egzekucji alimentów przez komornika w określony sposób. Zgodnie z art. 831 Kodeksu cywilnego, komornik jest zobowiązany do ściągnięcia określonej kwoty zaległych alimentów od dłużnika. Proces ten powinien odbywać się zgodnie z przepisami prawa, a kwota, którą komornik jest uprawniony do ściągnięcia, powinna wynikać bezpośrednio z tytułu egzekucyjnego (w tym przypadku prawdopodobnie postanowienia sądu).

Po drugie, jeśli dłużnik uważa, że komornik ściągnął za dużą kwotę, to on sam powinien podjąć kroki w celu wyjaśnienia tej sprawy. Jako wierzycielka, nie masz obowiązku ani uprawnień do podejmowania takich działań w jego imieniu. Dłużnik może skontaktować się z komornikiem lub złożyć zażalenie na jego działania zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sama sprawdziła, jakie kwoty zostały ściągnięte przez komornika, ale nie jesteś do tego zobowiązana, a ewentualne niewłaściwe działania komornika powinny być wyjaśniane przez dłużnika.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...
Pożyczka dla koleżanki.
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...

Wyszukiwarka