Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?

Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika.
Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ?
Czy jest to możliwe ? Że komornik ściągnął za dużo i czy mogę iść sprawdzić co i jak?
anonim cytuj
12-09-2022
Niech sobie dłużnik sam idzie do komornika i wyjaśnia sprawę

anonim cytuj
12-09-2022
Po pierwsze, należy zauważyć, że prawo reguluje proces egzekucji alimentów przez komornika w określony sposób. Zgodnie z art. 831 Kodeksu cywilnego, komornik jest zobowiązany do ściągnięcia określonej kwoty zaległych alimentów od dłużnika. Proces ten powinien odbywać się zgodnie z przepisami prawa, a kwota, którą komornik jest uprawniony do ściągnięcia, powinna wynikać bezpośrednio z tytułu egzekucyjnego (w tym przypadku prawdopodobnie postanowienia sądu).

Po drugie, jeśli dłużnik uważa, że komornik ściągnął za dużą kwotę, to on sam powinien podjąć kroki w celu wyjaśnienia tej sprawy. Jako wierzycielka, nie masz obowiązku ani uprawnień do podejmowania takich działań w jego imieniu. Dłużnik może skontaktować się z komornikiem lub złożyć zażalenie na jego działania zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sama sprawdziła, jakie kwoty zostały ściągnięte przez komornika, ale nie jesteś do tego zobowiązana, a ewentualne niewłaściwe działania komornika powinny być wyjaśniane przez dłużnika.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Wada ukryta auta.
Witam, mam pytanie odnośnie zakupu auta. Wczoraj kupiłem używany samochód z instalacją LPG od osoby prywatnej. Już w trasie powrotnej (150km) zauważyłem, że samochód zaczął spalać również spore ilości benzyny. Dzisiaj po kolejnej trasie do i z pracy (200km) moje obawy się potwierdziły, bo z połowy baku została prawie rezerwa. Nie wnikając w szczegóły, jest to wada instalacji LPG, gdyż samochód na gazie nie powinien przepalać również jednocześni...
Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?
W firmie pracuje pan x . Firma dostała pismo od komornika że ma płacić nie panu x a komornikowi , długi za alimenty. Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?...
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...

Wyszukiwarka