Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?

Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika.
Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ?
Czy jest to możliwe ? Że komornik ściągnął za dużo i czy mogę iść sprawdzić co i jak?
anonim cytuj
12-09-2022
Niech sobie dłużnik sam idzie do komornika i wyjaśnia sprawę

anonim cytuj
12-09-2022
Po pierwsze, należy zauważyć, że prawo reguluje proces egzekucji alimentów przez komornika w określony sposób. Zgodnie z art. 831 Kodeksu cywilnego, komornik jest zobowiązany do ściągnięcia określonej kwoty zaległych alimentów od dłużnika. Proces ten powinien odbywać się zgodnie z przepisami prawa, a kwota, którą komornik jest uprawniony do ściągnięcia, powinna wynikać bezpośrednio z tytułu egzekucyjnego (w tym przypadku prawdopodobnie postanowienia sądu).

Po drugie, jeśli dłużnik uważa, że komornik ściągnął za dużą kwotę, to on sam powinien podjąć kroki w celu wyjaśnienia tej sprawy. Jako wierzycielka, nie masz obowiązku ani uprawnień do podejmowania takich działań w jego imieniu. Dłużnik może skontaktować się z komornikiem lub złożyć zażalenie na jego działania zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sama sprawdziła, jakie kwoty zostały ściągnięte przez komornika, ale nie jesteś do tego zobowiązana, a ewentualne niewłaściwe działania komornika powinny być wyjaśniane przez dłużnika.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o prace a miejsce zameldowania
Witam. Mam pytanie w kwestii zatrudnienia do pracy. Czy osoba ze stałym meldunkiem w innym województwie może zostać zatrudniona w branży handlowej w charakterze sprzedawcy na umowę o pracę pełen etat w innym województwie gdzie obecnie mieszka, ale nie posiada tutaj zameldowania. Zwracam się z powyższym zapytaniem w imieniu kuzyna który nie wie czy może w taki sposób pracować . Z góry bardzo dziękuję...
złośliwość ze strony męża
Witam. W poniedziałek wyjeżdżam z córka na wakacje. Od piątku jesteśmy u mojej mamy, bo jestem w trakcie wyprowadzki od męża i zaczęły się złośliwości.. Dzieli nas aktualnie 60km Dziś mąż napisał, ze chce się widzieć z córka.. Czy ja muszę rzucać w tej chwili wszystkie plany i jechać te 60 km ? Czy mogę mu powiedzieć, ze jak chce zobaczyć córkę, to niech przyjedzie?...
W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
Licytacja komornicza
Witam, 1/3 udziałów posiadłości będzie wystawiona na licytacje komornicza. Komornik poinformował właściciela 2/3 ze jako najbliższa rodzina (brat) nie może brać udziału w pierwszej licytacji. Czy to prawda?...

Wyszukiwarka