Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?

Hej potrzebuje waszej porady.
Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach.
Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie zapłacisz o ile zgłosisz pożyczkę w ciągu 14 dni od otrzymania

anonim cytuj
01-09-2022
Do tego umowa pożyczki do us musi być też

anonim cytuj
01-09-2022
Po pierwsze, istotne jest, aby umowa pożyczki była sporządzona na piśmie. Zgodnie z art. 720 § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli wartość pożyczki przekracza kwotę 1000 zł, umowa musi być zawarta na piśmie.

Po drugie, zgodnie z przepisami podatkowymi, konieczne jest zgłoszenie takiej pożyczki do urzędu skarbowego. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, darowizny i pożyczki od najbliższej rodziny, do której zalicza się siostra, są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł. Jeżeli kwota przekracza ten próg, a pożyczka nie została zgłoszona do urzędu skarbowego, taka transakcja może zostać uznana za przychód podlegający opodatkowaniu.

Po trzecie, zgodnie z art. 45a ust. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, pożyczka powyżej 5000 zł powinna być zgłoszona do naczelnika urzędu skarbowego właściwego dla pożyczkobiorcy w terminie 14 dni od dnia otrzymania pożyczki. Jeżeli pożyczka nie zostanie zgłoszona, może to skutkować sankcjami podatkowymi.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?
Witam serdecznie, Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji. Pozdrawiam...
Spadek z zadłużeniem.
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia? Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...
Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...

Wyszukiwarka