Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?

Hej potrzebuje waszej porady.
Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach.
Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie zapłacisz o ile zgłosisz pożyczkę w ciągu 14 dni od otrzymania

anonim cytuj
01-09-2022
Do tego umowa pożyczki do us musi być też

anonim cytuj
01-09-2022
Po pierwsze, istotne jest, aby umowa pożyczki była sporządzona na piśmie. Zgodnie z art. 720 § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli wartość pożyczki przekracza kwotę 1000 zł, umowa musi być zawarta na piśmie.

Po drugie, zgodnie z przepisami podatkowymi, konieczne jest zgłoszenie takiej pożyczki do urzędu skarbowego. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, darowizny i pożyczki od najbliższej rodziny, do której zalicza się siostra, są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł. Jeżeli kwota przekracza ten próg, a pożyczka nie została zgłoszona do urzędu skarbowego, taka transakcja może zostać uznana za przychód podlegający opodatkowaniu.

Po trzecie, zgodnie z art. 45a ust. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, pożyczka powyżej 5000 zł powinna być zgłoszona do naczelnika urzędu skarbowego właściwego dla pożyczkobiorcy w terminie 14 dni od dnia otrzymania pożyczki. Jeżeli pożyczka nie zostanie zgłoszona, może to skutkować sankcjami podatkowymi.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej.
Witam proszę wytłumaczyć mi co dokładnie oznacza sformułowanie "mieszkanie posiada spółdzielcze własnościowe prawo własności bez księgi wieczystej"? Czy warto kupić takie mieszkanie? Jakie ewentualne niebezpieczeństwa na mnie czyhają?...
Służebność mieszkania/domu
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu. Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto. Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela. Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę. Dodam...
nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...

Wyszukiwarka