Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?

Hej potrzebuje waszej porady.
Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach.
Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie zapłacisz o ile zgłosisz pożyczkę w ciągu 14 dni od otrzymania

anonim cytuj
01-09-2022
Do tego umowa pożyczki do us musi być też

anonim cytuj
01-09-2022
Po pierwsze, istotne jest, aby umowa pożyczki była sporządzona na piśmie. Zgodnie z art. 720 § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli wartość pożyczki przekracza kwotę 1000 zł, umowa musi być zawarta na piśmie.

Po drugie, zgodnie z przepisami podatkowymi, konieczne jest zgłoszenie takiej pożyczki do urzędu skarbowego. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, darowizny i pożyczki od najbliższej rodziny, do której zalicza się siostra, są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł. Jeżeli kwota przekracza ten próg, a pożyczka nie została zgłoszona do urzędu skarbowego, taka transakcja może zostać uznana za przychód podlegający opodatkowaniu.

Po trzecie, zgodnie z art. 45a ust. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, pożyczka powyżej 5000 zł powinna być zgłoszona do naczelnika urzędu skarbowego właściwego dla pożyczkobiorcy w terminie 14 dni od dnia otrzymania pożyczki. Jeżeli pożyczka nie zostanie zgłoszona, może to skutkować sankcjami podatkowymi.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza. Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Ulga na dzieci.
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru. Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje. Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku? Czy jakoś inaczej? Rozliczać się wspólnie nie możemy....

Wyszukiwarka