Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?

Hej potrzebuje waszej porady.
Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach.
Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie zapłacisz o ile zgłosisz pożyczkę w ciągu 14 dni od otrzymania

anonim cytuj
01-09-2022
Do tego umowa pożyczki do us musi być też

anonim cytuj
01-09-2022
Po pierwsze, istotne jest, aby umowa pożyczki była sporządzona na piśmie. Zgodnie z art. 720 § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli wartość pożyczki przekracza kwotę 1000 zł, umowa musi być zawarta na piśmie.

Po drugie, zgodnie z przepisami podatkowymi, konieczne jest zgłoszenie takiej pożyczki do urzędu skarbowego. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, darowizny i pożyczki od najbliższej rodziny, do której zalicza się siostra, są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł. Jeżeli kwota przekracza ten próg, a pożyczka nie została zgłoszona do urzędu skarbowego, taka transakcja może zostać uznana za przychód podlegający opodatkowaniu.

Po trzecie, zgodnie z art. 45a ust. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, pożyczka powyżej 5000 zł powinna być zgłoszona do naczelnika urzędu skarbowego właściwego dla pożyczkobiorcy w terminie 14 dni od dnia otrzymania pożyczki. Jeżeli pożyczka nie zostanie zgłoszona, może to skutkować sankcjami podatkowymi.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku przy rozwodzie.
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Zachowek.
Zmarła moja babcia, zostawiła po sobie mieszkanie. Babcia miała dwójkę dzieci, moją ciocię i mojego ojca. Mój ojciec zmarł w 2015 roku. Ciocia żyje. Babcia po śmierci mojego taty, przepisała mieszkanie na ciocię. Teraz pytania: Czy mi i mojej siostrze należy się zachowek? Jak mogę sprawdzić, jaką umową było przepisane mieszkanie na ciocię? Czy wystarczy przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci? Czy trzeba też przeprowadzić też po moim ojcu? ...
Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Zajęcie komornicze
Witam. Mam zajęcie na pensji w pracy i cześć mojej wypłaty jest przekazywana do komornika. Czy mimo tego wszystkie nagrody premie i talony mają być również w całości przekazywane na konto komornika ?...

Wyszukiwarka