Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?

Hej potrzebuje waszej porady.
Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach.
Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?
anonim cytuj
31-08-2022
Nie zapłacisz o ile zgłosisz pożyczkę w ciągu 14 dni od otrzymania

anonim cytuj
01-09-2022
Do tego umowa pożyczki do us musi być też

anonim cytuj
01-09-2022
Po pierwsze, istotne jest, aby umowa pożyczki była sporządzona na piśmie. Zgodnie z art. 720 § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli wartość pożyczki przekracza kwotę 1000 zł, umowa musi być zawarta na piśmie.

Po drugie, zgodnie z przepisami podatkowymi, konieczne jest zgłoszenie takiej pożyczki do urzędu skarbowego. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 45 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, darowizny i pożyczki od najbliższej rodziny, do której zalicza się siostra, są zwolnione od podatku do kwoty 9637 zł. Jeżeli kwota przekracza ten próg, a pożyczka nie została zgłoszona do urzędu skarbowego, taka transakcja może zostać uznana za przychód podlegający opodatkowaniu.

Po trzecie, zgodnie z art. 45a ust. 1 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, pożyczka powyżej 5000 zł powinna być zgłoszona do naczelnika urzędu skarbowego właściwego dla pożyczkobiorcy w terminie 14 dni od dnia otrzymania pożyczki. Jeżeli pożyczka nie zostanie zgłoszona, może to skutkować sankcjami podatkowymi.

anonim cytuj
05-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
Jak rozmawiać z UFG?
Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023. Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023. Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018. Na to UFG, że...
Zajmowanie mieszkania bez tytułu prawnego.
Obecnie zamieszkuję z mamą oraz bratem mieszkanie socjalne lecz bez tytułu prawnego ze względu na przekroczony próg zarobków. Mieliśmy się wyprowadzać pod koniec roku, lecz straciłem pracę i nie będę miał dochodów od listopada gdy minie mi miesięczny okres wypowiedzenia. Dopóki nie znajdę pracy będziemy mieć tylko rentę mojej mamy około 800zł i to co będę miał odłożone z wypłaty. I moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość żeby odzyskać tytu...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...

Wyszukiwarka