Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?
anonim cytuj
31-08-2022
Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

anonim cytuj
31-08-2022
Na podstawie Kodeksu pracy, w sprawie łączenia urlopu wypoczynkowego z zwolnieniem lekarskim, można podać następujące informacje:

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie?

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jeżeli w czasie trwania urlopu wypoczynkowego pracownik zachoruje, ma prawo do przerwania tego urlopu. Dni urlopu przypadające w dniach niezdolności do pracy z powodu choroby nie są zaliczane do wykorzystania urlopu wypoczynkowego.

I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?

Jeżeli zachorujesz podczas urlopu wypoczynkowego, możesz przerwać ten urlop i przejść na zwolnienie lekarskie. Po zakończeniu zwolnienia masz prawo do wykorzystania pozostałej części urlopu wypoczynkowego.

Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

Nie ma obowiązku składania nowego wniosku urlopowego. W praktyce jednak, warto powiadomić pracodawcę o sytuacji, aby uniknąć nieporozumień w kwestii dalszego korzystania z urlopu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Zabezpieczenie alimentacyjne na byłego małżonka.
Pisze w imieniu koleżanki, która poszukuje wniosku o zabezpieczenie alimentacyjne dla siebie. Złożyła wniosek o rozwód pięć miesięcy temu i niestety mąż przeciąga sprawę nie odbierając korespondencji, a ona teraz po takim czasie dopiero chce złożyć o zabezpieczenie na siebie, tylko czy można to zrobić z datą wstecz?...
Komornik zajął mi konto.
Wchodzę na konto i okazuje się że komornik zajął mi konto na niebotyczną kwotę. Jestem przerażona bo nie mam długów, nie mam pojęcia za co to. Oczywiście jutro jadę i wyjaśniam ale zastanawia mnie dlaczego nie dostałam żadnego pisma że coś się takiego dzieje, że jest jakiś dług.. no nie mam pojęcia. Nie przejęłam żadnego spadku po zmarłym bo wiem że długi też się dziedziczy... nie wiem.. jestem w ciężkim szoku. Mam nadzieję że jutro to wyjaśnię i...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...

Wyszukiwarka