Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?
anonim cytuj
31-08-2022
Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

anonim cytuj
31-08-2022
Na podstawie Kodeksu pracy, w sprawie łączenia urlopu wypoczynkowego z zwolnieniem lekarskim, można podać następujące informacje:

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie?

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jeżeli w czasie trwania urlopu wypoczynkowego pracownik zachoruje, ma prawo do przerwania tego urlopu. Dni urlopu przypadające w dniach niezdolności do pracy z powodu choroby nie są zaliczane do wykorzystania urlopu wypoczynkowego.

I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?

Jeżeli zachorujesz podczas urlopu wypoczynkowego, możesz przerwać ten urlop i przejść na zwolnienie lekarskie. Po zakończeniu zwolnienia masz prawo do wykorzystania pozostałej części urlopu wypoczynkowego.

Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

Nie ma obowiązku składania nowego wniosku urlopowego. W praktyce jednak, warto powiadomić pracodawcę o sytuacji, aby uniknąć nieporozumień w kwestii dalszego korzystania z urlopu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę na pół etatu, a nadgodziny.
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący: pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...
Zobowiązanie do kredytu.
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej....
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Alimenty
Witam. Była żona wniosła do sądu pozew o podwyższenie alimentow z 700zl na 1100zl. Ja w odp na pismo zgodziłem się na 900zl. Ogólnie zabieram syna czesto do siebie, mamy stały kontakt, widujemy się czesto. Dostaje ode mnie pieniądze. Zapewniam mu dużo rozrywek. Przedstawiłem wszystkie dowody, faktury, paragony itd w odpowiedzi do sądu. Otrzymałem pismo z sądu jak poniżej. Proszę o podpowiedź czy to postanowienie dotyczy tylko zabezpieczenia i ma...

Wyszukiwarka