Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?
anonim cytuj
31-08-2022
Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

anonim cytuj
31-08-2022
Na podstawie Kodeksu pracy, w sprawie łączenia urlopu wypoczynkowego z zwolnieniem lekarskim, można podać następujące informacje:

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie?

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jeżeli w czasie trwania urlopu wypoczynkowego pracownik zachoruje, ma prawo do przerwania tego urlopu. Dni urlopu przypadające w dniach niezdolności do pracy z powodu choroby nie są zaliczane do wykorzystania urlopu wypoczynkowego.

I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?

Jeżeli zachorujesz podczas urlopu wypoczynkowego, możesz przerwać ten urlop i przejść na zwolnienie lekarskie. Po zakończeniu zwolnienia masz prawo do wykorzystania pozostałej części urlopu wypoczynkowego.

Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

Nie ma obowiązku składania nowego wniosku urlopowego. W praktyce jednak, warto powiadomić pracodawcę o sytuacji, aby uniknąć nieporozumień w kwestii dalszego korzystania z urlopu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...
Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?
Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe....

Wyszukiwarka