Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?
anonim cytuj
31-08-2022
Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

anonim cytuj
31-08-2022
Na podstawie Kodeksu pracy, w sprawie łączenia urlopu wypoczynkowego z zwolnieniem lekarskim, można podać następujące informacje:

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie?

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jeżeli w czasie trwania urlopu wypoczynkowego pracownik zachoruje, ma prawo do przerwania tego urlopu. Dni urlopu przypadające w dniach niezdolności do pracy z powodu choroby nie są zaliczane do wykorzystania urlopu wypoczynkowego.

I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?

Jeżeli zachorujesz podczas urlopu wypoczynkowego, możesz przerwać ten urlop i przejść na zwolnienie lekarskie. Po zakończeniu zwolnienia masz prawo do wykorzystania pozostałej części urlopu wypoczynkowego.

Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

Nie ma obowiązku składania nowego wniosku urlopowego. W praktyce jednak, warto powiadomić pracodawcę o sytuacji, aby uniknąć nieporozumień w kwestii dalszego korzystania z urlopu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko?
Jakie mogą być najniższe przysądzone alimenty na dziecko? Czy Czy jeśli jest przysądzone 500zl to ojciec może wystąpić do sądu o obniżenie?...
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Wypadek w pracy.
Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala ni...
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...

Wyszukiwarka