Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?
anonim cytuj
31-08-2022
Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

anonim cytuj
31-08-2022
Na podstawie Kodeksu pracy, w sprawie łączenia urlopu wypoczynkowego z zwolnieniem lekarskim, można podać następujące informacje:

Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie?

Zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy, jeżeli w czasie trwania urlopu wypoczynkowego pracownik zachoruje, ma prawo do przerwania tego urlopu. Dni urlopu przypadające w dniach niezdolności do pracy z powodu choroby nie są zaliczane do wykorzystania urlopu wypoczynkowego.

I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?

Jeżeli zachorujesz podczas urlopu wypoczynkowego, możesz przerwać ten urlop i przejść na zwolnienie lekarskie. Po zakończeniu zwolnienia masz prawo do wykorzystania pozostałej części urlopu wypoczynkowego.

Trzeba będzie udać się do kadr i poprawić wniosek urlopowy - tak, żeby bezpośrednio po zakończeniu L4 była kontynuacja urlopu.

Nie ma obowiązku składania nowego wniosku urlopowego. W praktyce jednak, warto powiadomić pracodawcę o sytuacji, aby uniknąć nieporozumień w kwestii dalszego korzystania z urlopu.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia w umowie.
Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. ...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Zapalenie się auta po odbiorze z warsztatu, odmowa wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak się odwołać do ubezpieczyciela?
Znajomy oddał auto do warsztatu samochodowego. Robione były m.in. wtryski... Odebrał auto, w drodze do domu auto mu się zapaliło. Jako że zdarzenie nastąpiło zaraz po odebraniu auta z warsztatu, domniemana wina warsztatu. Sprawa zgłoszona do ubezpieczyciela z oc warsztatu. Był rzeczoznawca, stwierdził że to wina warsztatu, że nie użyli klucza dynamometrycznego. Dzisiaj przyszło pismo o odmowie wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak...

Wyszukiwarka