Dom jednorodzinny i mieszkanie które też ogrzewam. Czy przysługuje mi dodatek osłonowy?

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem.
anonim cytuj
31-08-2022
Dodatek przysługuje na jedno gospodarstwo domowe, nie na piec, nie na mieszkanie, tylko na gospodarstwo domowe

anonim cytuj
01-09-2022
Podepnę się pod pytanie.. A co w sytuacji gdy mama ma inne nazwisko, brat inne ale mieszkamy w tym samym domu? Czy oboje muszą składać deklaracje i przysługuje dodatek?

anonim cytuj
01-09-2022
Jeżeli tworzą jedno gospodarstwo to jeden wniosek, wg definicji gospodarstwo domowe mogą tworzyć nawet niespokrewnione osoby, więc nazwisko nie ma nic do rzeczy.

anonim cytuj
01-09-2022
Jeśli ktoś cię już wpisał w skład gospodarstwa domowego przy składaniu wniosku to nie przysługuje. Jeśli jeszcze nikt z Twojego gospodarstwa domowego wniosku nie składał to możecie złożyć.

anonim cytuj
01-09-2022
Uzupelnie, że nie tylko przy wniosku o dodatku węglowym, przy każdym innym również, czy to osłonowy, czy jakikolwiek zasiłek

anonim cytuj
02-09-2022
W poście akurat jest o osłonowy, co do węglowego podobno maja być jeszcze jakieś zmiany z tym gospodarstwem domowym.

anonim cytuj
02-09-2022

Sugerowane Tematy

Testament ustny zmarłego.
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
umowa zlecenie/wypowiedzenie
Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie. 1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę? 2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek? 3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele? Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czyn...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...
Bezprawne przekopanie prywatnej działki.
Obok terenu, na którym stoi mój dom rozpoczęto budowę dużego obiektu. Mój teren jest nieogrodzony ale na wszelkich planach zagospodarowania można sprawdzić, że jest on prywatny. Firma budowlana postanowiła bez pytania podłączyć się do naszej przydomowej skrzynki, mało tego, przekopali całą szerokość działki i położyli kabel na głębokości ok 50cm. Bardzo proszę o poradę czy mają prawo żądać możliwości przyłączenia do skrzynki przydomowej, ...

Wyszukiwarka