Dom jednorodzinny i mieszkanie które też ogrzewam. Czy przysługuje mi dodatek osłonowy?
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem.
Dodatek przysługuje na jedno gospodarstwo domowe, nie na piec, nie na mieszkanie, tylko na gospodarstwo domowe
anonim cytuj
01-09-2022
Podepnę się pod pytanie.. A co w sytuacji gdy mama ma inne nazwisko, brat inne ale mieszkamy w tym samym domu? Czy oboje muszą składać deklaracje i przysługuje dodatek?
anonim cytuj
01-09-2022
Jeżeli tworzą jedno gospodarstwo to jeden wniosek, wg definicji gospodarstwo domowe mogą tworzyć nawet niespokrewnione osoby, więc nazwisko nie ma nic do rzeczy.
anonim cytuj
01-09-2022
Jeśli ktoś cię już wpisał w skład gospodarstwa domowego przy składaniu wniosku to nie przysługuje. Jeśli jeszcze nikt z Twojego gospodarstwa domowego wniosku nie składał to możecie złożyć.
anonim cytuj
01-09-2022
Uzupelnie, że nie tylko przy wniosku o dodatku węglowym, przy każdym innym również, czy to osłonowy, czy jakikolwiek zasiłek
anonim cytuj
02-09-2022
W poście akurat jest o osłonowy, co do węglowego podobno maja być jeszcze jakieś zmiany z tym gospodarstwem domowym.
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...
Szukam ratunku. Od 9lat po ślubie dziecko mamy 1 w wieku 4lat leczone onkologicznie. Maz pijący alkoholik z orzeczeniem na piśmie od biegłego psychiatry i psychologa. Pracuje na tzw. "czarno" zarabia, ale nie daje nam na życie, nie płacić na dziekco nie dokłada się do rachunków do raty kredytu za dom,samej na prawdę jest mi ciężko utrzymac dom rachunki i leczenie dziecka. Jak mogę zmusić męża do dokladania się do budżetu i płacenia na d...
Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: