Dom jednorodzinny i mieszkanie które też ogrzewam. Czy przysługuje mi dodatek osłonowy?

Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem.
anonim cytuj
31-08-2022
Dodatek przysługuje na jedno gospodarstwo domowe, nie na piec, nie na mieszkanie, tylko na gospodarstwo domowe

anonim cytuj
01-09-2022
Podepnę się pod pytanie.. A co w sytuacji gdy mama ma inne nazwisko, brat inne ale mieszkamy w tym samym domu? Czy oboje muszą składać deklaracje i przysługuje dodatek?

anonim cytuj
01-09-2022
Jeżeli tworzą jedno gospodarstwo to jeden wniosek, wg definicji gospodarstwo domowe mogą tworzyć nawet niespokrewnione osoby, więc nazwisko nie ma nic do rzeczy.

anonim cytuj
01-09-2022
Jeśli ktoś cię już wpisał w skład gospodarstwa domowego przy składaniu wniosku to nie przysługuje. Jeśli jeszcze nikt z Twojego gospodarstwa domowego wniosku nie składał to możecie złożyć.

anonim cytuj
01-09-2022
Uzupelnie, że nie tylko przy wniosku o dodatku węglowym, przy każdym innym również, czy to osłonowy, czy jakikolwiek zasiłek

anonim cytuj
02-09-2022
W poście akurat jest o osłonowy, co do węglowego podobno maja być jeszcze jakieś zmiany z tym gospodarstwem domowym.

anonim cytuj
02-09-2022

Sugerowane Tematy

Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Sprzedaż przedmiotu na portalu ogłoszeniowym.
Witam, Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
Alimenty - informacja o przysposobieniu.
Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka? Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu....
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...

Wyszukiwarka