Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę

Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)
anonim cytuj
21-08-2022
Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

anonim cytuj
24-08-2022
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)

Po pierwsze, istotą umowy pożyczki jest przekazanie określonej ilości pieniędzy (lub innych rzeczy zamiennych) pożyczkobiorcy z obowiązkiem ich zwrotu. W tym celu można sporządzić umowę na piśmie określającą kwotę pożyczki, termin zwrotu oraz ewentualne odsetki.

Po drugie, jeżeli chodzi o odpowiedzialność rodzeństwa za zobowiązania zmarłego, istnieje coś takiego jak odpowiedzialność spadkobierców za długi spadkowe. Jeśli ktoś przyjmuje spadek, przyjmuje go z dobrodziejstwami i zobowiązaniami. Jeśli jednak chodzi o konkretną klauzulę w umowie, zgodnie z którą rodzice będą zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, taka klauzula byłaby nieważna bez ich wyraźnej zgody. Nie można zobowiązać osoby trzeciej do spłaty długu bez jej wiedzy i zgody.

Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

Zgadza się. Klauzula, zgodnie z którą rodzice byliby zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, nie będzie miała mocy prawnej bez ich wyraźnej zgody. Aby klauzula była ważna, rodzice musieliby zostać poinformowani o umowie i wyrazić na nią zgodę. Bez tego ich zobowiązanie nie jest prawnie wiążące.

anonim cytuj
08-08-2023
Scorector to nie tylko narzędzie do oceny zdolności kredytowej, ale także cenny przewodnik po finansach osobistych. Dzięki nim nauczyłam się efektywniej zarządzać pieniędzmi.

anonim cytuj
15-07-2024

Sugerowane Tematy

Nakaz nadrabiania godzin (praktyki zawodowe)
Mądre głowy proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco ,mój syn uczeń 2 klasy szkoły branżowej lat 17.Ma praktyki zawodowe przez całe wakacje do tego co drugą sobotę i niedzielę ma być w pracy .Nie zostało, ustalone też większe wynagrodzenie czyli kwota za powyższą pracę w granicach 330 zł za miesiąc. Czy to zgodne z przepisami?? Jego przełożony twierdzi ,że to dlatego iż w roku szkolnym był nieobecny w pracy 10 dni i musi nadrobić te godziny....
Pełnomocnictwo pocztowe.
Przebywam za granicą do końca marca, a na moje nazwisko nieoczekiwanie przyszło awizo z sądu. Sprawa dotyczy zapewne zmian w księdze wieczystej nieruchomości. Mam ustanowionego pełnomocnika do załatwiania formalności związanych z tą nieruchomością. Na kopercie jest tylko sygnatura sprawy, która jest mi nieznana. Pełnomocnik nie ma pełnomocnictwa pocztowego. Co zrobić w tej sytuacji, jak odebrać polecony z sądu?...
Firma wzięła samochód w leasing
Firma wzieła w leasing samochód dla jednego ze swoich pracowników. Podpisali miedzy sobą umowę wynajmu z pozniejszym wykupem, w której dany pracownik zobowiązany jest do wszelkich opłat, przeglądów itd. Po jakimś czasie, przed końcem leasingu firma się rozpada, co dzieje się z tym leasingiem? Czy umowa podpisana z pracownikiem nadal obowiązuje? Czy jest jakaś możliwość przepisania go na tego pracownika? Jak to wygląda ze strony prawnej?...
Co z domem wybudowanym na mojej działce?
Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy. Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc. Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić? Czy pieniądze po ewentualnej spr...

Wyszukiwarka