Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę

Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)
anonim cytuj
21-08-2022
Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

anonim cytuj
24-08-2022
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)

Po pierwsze, istotą umowy pożyczki jest przekazanie określonej ilości pieniędzy (lub innych rzeczy zamiennych) pożyczkobiorcy z obowiązkiem ich zwrotu. W tym celu można sporządzić umowę na piśmie określającą kwotę pożyczki, termin zwrotu oraz ewentualne odsetki.

Po drugie, jeżeli chodzi o odpowiedzialność rodzeństwa za zobowiązania zmarłego, istnieje coś takiego jak odpowiedzialność spadkobierców za długi spadkowe. Jeśli ktoś przyjmuje spadek, przyjmuje go z dobrodziejstwami i zobowiązaniami. Jeśli jednak chodzi o konkretną klauzulę w umowie, zgodnie z którą rodzice będą zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, taka klauzula byłaby nieważna bez ich wyraźnej zgody. Nie można zobowiązać osoby trzeciej do spłaty długu bez jej wiedzy i zgody.

Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

Zgadza się. Klauzula, zgodnie z którą rodzice byliby zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, nie będzie miała mocy prawnej bez ich wyraźnej zgody. Aby klauzula była ważna, rodzice musieliby zostać poinformowani o umowie i wyrazić na nią zgodę. Bez tego ich zobowiązanie nie jest prawnie wiążące.

anonim cytuj
08-08-2023
Scorector to nie tylko narzędzie do oceny zdolności kredytowej, ale także cenny przewodnik po finansach osobistych. Dzięki nim nauczyłam się efektywniej zarządzać pieniędzmi.

anonim cytuj
15-07-2024

Sugerowane Tematy

Kaucja rezerwacyjna.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Skarga na adwokata.
Chcialbym zlozyc skarge na adwokata za nieuzasadnione wypowiedzenie pelnomocnictwa. Zaplacilem za calosc ponad 11 lat temu za sprawe o podzial czesci wspolnych to jest suteren i poddasza w budynku. Posiadam emaile w ktorych adwokat domaga sie oplaty w calosci bo inaczej nie podejmie sie tej sprawy. Na dzien dzisiejszy sprawa poszla do Sadu Okregowego poniewaz zlozylem pismo odwolawcze od postanowienia wstepnego a moj adwokat zlozyl wypowiedzenie...
Najem okazjonalny.
Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim. Obawiam się, że wraz z upływem czasu będzie generował kolejne zaległości w płatnościach. Jak mogę rozwiązać jak najszybciej umowę z takim lokatorem?...
Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...

Wyszukiwarka