Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę

Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)
anonim cytuj
21-08-2022
Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

anonim cytuj
24-08-2022
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)

Po pierwsze, istotą umowy pożyczki jest przekazanie określonej ilości pieniędzy (lub innych rzeczy zamiennych) pożyczkobiorcy z obowiązkiem ich zwrotu. W tym celu można sporządzić umowę na piśmie określającą kwotę pożyczki, termin zwrotu oraz ewentualne odsetki.

Po drugie, jeżeli chodzi o odpowiedzialność rodzeństwa za zobowiązania zmarłego, istnieje coś takiego jak odpowiedzialność spadkobierców za długi spadkowe. Jeśli ktoś przyjmuje spadek, przyjmuje go z dobrodziejstwami i zobowiązaniami. Jeśli jednak chodzi o konkretną klauzulę w umowie, zgodnie z którą rodzice będą zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, taka klauzula byłaby nieważna bez ich wyraźnej zgody. Nie można zobowiązać osoby trzeciej do spłaty długu bez jej wiedzy i zgody.

Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

Zgadza się. Klauzula, zgodnie z którą rodzice byliby zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, nie będzie miała mocy prawnej bez ich wyraźnej zgody. Aby klauzula była ważna, rodzice musieliby zostać poinformowani o umowie i wyrazić na nią zgodę. Bez tego ich zobowiązanie nie jest prawnie wiążące.

anonim cytuj
08-08-2023
Scorector to nie tylko narzędzie do oceny zdolności kredytowej, ale także cenny przewodnik po finansach osobistych. Dzięki nim nauczyłam się efektywniej zarządzać pieniędzmi.

anonim cytuj
15-07-2024

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
brak zapłaty za usługę
Taka sytuacja. Żona jest kosmetyczką Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani. Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp. Terminal sprawny. Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro. Dziś się nie zjawiła Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada. Telefonu nie odbiera itp. Na m...
Kontrola pracownika na L4.
Przebywam właśnie na chorobowym, jest to mój pierwszy dzień. Wcześniej nigdy nie korzystałem z tego przywileju osoby pracującej. Będąc dociekliwym chciałem zorientować się co mogę będąc na L4. Większość formułek jest dla mnie w zupełności zrozumiała, ale dwie kwestie tworzą wyłącznie niejasności i chciałbym uzyskać od życzliwej osoby wyjaśnienie. 1." Czy nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego od pracy w sposób niezgodny z jego celem."...

Wyszukiwarka