Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę

Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)
anonim cytuj
21-08-2022
Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

anonim cytuj
24-08-2022
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)

Po pierwsze, istotą umowy pożyczki jest przekazanie określonej ilości pieniędzy (lub innych rzeczy zamiennych) pożyczkobiorcy z obowiązkiem ich zwrotu. W tym celu można sporządzić umowę na piśmie określającą kwotę pożyczki, termin zwrotu oraz ewentualne odsetki.

Po drugie, jeżeli chodzi o odpowiedzialność rodzeństwa za zobowiązania zmarłego, istnieje coś takiego jak odpowiedzialność spadkobierców za długi spadkowe. Jeśli ktoś przyjmuje spadek, przyjmuje go z dobrodziejstwami i zobowiązaniami. Jeśli jednak chodzi o konkretną klauzulę w umowie, zgodnie z którą rodzice będą zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, taka klauzula byłaby nieważna bez ich wyraźnej zgody. Nie można zobowiązać osoby trzeciej do spłaty długu bez jej wiedzy i zgody.

Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

Zgadza się. Klauzula, zgodnie z którą rodzice byliby zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, nie będzie miała mocy prawnej bez ich wyraźnej zgody. Aby klauzula była ważna, rodzice musieliby zostać poinformowani o umowie i wyrazić na nią zgodę. Bez tego ich zobowiązanie nie jest prawnie wiążące.

anonim cytuj
08-08-2023
Scorector to nie tylko narzędzie do oceny zdolności kredytowej, ale także cenny przewodnik po finansach osobistych. Dzięki nim nauczyłam się efektywniej zarządzać pieniędzmi.

anonim cytuj
15-07-2024

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną.
Sytuacja jest następująca. Rodzice mają wspólność majątkową. Są właścicielami gospodarstwa, domu oraz ziemi. Zostały im to przepisane w zamian przez dziadków ze strony. Jednak niestety okazuje się, że moja matka ma spore długi komornicze. Ojciec nic o tym nie wiedział i nie wyrażał zgody na żadne branie kredytów czy pożyczek, nie był informowany o tym przez matkę. Czy majątek rodziców jest zagrożony zajęciem, jeśli nie wiedział o żadnego tego typ...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...
zepsuta drukarka a NIP
Zepsuła mi się drukarka fiskalna. Czy na czas naprawy można wszystkim drukować faktury zamiast paragonów? Na fakturę dla osoby nie mającej firmy musi być wpisany NIP?...

Wyszukiwarka