Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę

Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)
anonim cytuj
21-08-2022
Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

anonim cytuj
24-08-2022
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)

Po pierwsze, istotą umowy pożyczki jest przekazanie określonej ilości pieniędzy (lub innych rzeczy zamiennych) pożyczkobiorcy z obowiązkiem ich zwrotu. W tym celu można sporządzić umowę na piśmie określającą kwotę pożyczki, termin zwrotu oraz ewentualne odsetki.

Po drugie, jeżeli chodzi o odpowiedzialność rodzeństwa za zobowiązania zmarłego, istnieje coś takiego jak odpowiedzialność spadkobierców za długi spadkowe. Jeśli ktoś przyjmuje spadek, przyjmuje go z dobrodziejstwami i zobowiązaniami. Jeśli jednak chodzi o konkretną klauzulę w umowie, zgodnie z którą rodzice będą zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, taka klauzula byłaby nieważna bez ich wyraźnej zgody. Nie można zobowiązać osoby trzeciej do spłaty długu bez jej wiedzy i zgody.

Nie, nie będzie miało mocy prawnej.

Zgadza się. Klauzula, zgodnie z którą rodzice byliby zobowiązani do zapłaty w przypadku śmierci lub wypadku ich dziecka, nie będzie miała mocy prawnej bez ich wyraźnej zgody. Aby klauzula była ważna, rodzice musieliby zostać poinformowani o umowie i wyrazić na nią zgodę. Bez tego ich zobowiązanie nie jest prawnie wiążące.

anonim cytuj
08-08-2023
Scorector to nie tylko narzędzie do oceny zdolności kredytowej, ale także cenny przewodnik po finansach osobistych. Dzięki nim nauczyłam się efektywniej zarządzać pieniędzmi.

anonim cytuj
15-07-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Czy da się uniknąć kary za brak OC?
Witam. Chciałbym zapytać i poradzić się w sprawie kary pieniężnej za brak ważnej polisy OC. Kupiłem samochód, które miało mieć ważną polisę OC, sprzedający pokazał mi jakiś dowód opłacenia polisy później okazało to było jakieś wezwanie zaległe od Kruka za zaległą polisę. W efekcie jeździłem prawie półtorej miesiąca bez OC nieświadomie myśląc że mam normalnie ważną polisę. Dostałem sporą karę za brak polisy od ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjn...
Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.
Szanowni Państwo, proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO. Krótki opis: - opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności, - osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować, - opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...

Wyszukiwarka