Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie (motocykl ma wady prawne i techniczne). Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Dzień dobry.
Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne.
Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla.
Na piśmie odstąpić od umowy. Odebrać od sprzedającego stosowne oświadczenie w tej sprawie. Na tej podstawie zgłosić w urzędzie Przejście własności ponownie na sprzedającego.
anonim cytuj
31-07-2022
Dziękuję.
W wydziale komunikacji poinformowano mnie, że wystarczy na piśmie odstąpienie od umowy i potem zgłoszenie tego faktu w urzędzie, w którym zgłosiłem zakup motocykla.
Bo nie bardzo rozumiem jak ma wyglądać: "stosowne oświadczenie w tej sprawie sprzedającego"
Co wtedy z PCC3 ?
anonim cytuj
31-07-2022
Że przyjmuje do wiadomości treść oświadczenia i zgadza się na odstąpienie od umowy
Witam,
Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest ...
Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awantu...
Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: