Umowa obowiązuję od 1.08, czy jeśli poinformuje pracodawcę tego samego dnia o ciąży to pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?

Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
anonim cytuj
29-07-2022
A od kiedy jest Pani w ciąży?

anonim cytuj
29-07-2022
A od kiedy jest Pani w ciąży?

11 tydzień w przyszłym tygodniu będzie 12

anonim cytuj
29-07-2022

Po upływie 12 tygodnia kodeks pracy tak czy inaczej wymaga przedłużenia umowy do dnia porodu. Nie jest Pani nowym pracownikiem - nic nie grozi ze strony ZUS. Nie ma się czego obawiać. Najrozsądniej poinformować pracodawcę po prostu gdy minie 3 miesiąc ciąży.

anonim cytuj
29-07-2022
A czy pracodawca może cofnąć umowę skoro już ja podpisałam?

anonim cytuj
29-07-2022

Obie strony podpisały umowę?

anonim cytuj
29-07-2022
Obie strony podpisały umowę?

Tak

anonim cytuj
29-07-2022
Tak

Ciąża nie powinna być podstawą do czegoś takiego. Niemniej większość kobiet po prostu informuje pracodawcę gdy już jest pod ochroną. Prawo nie wymaga by powiadamiać niezwłocznie po stwierdzeniu ciąży. Inna sytuacja jeśli ktoś chce od początku ciąży przebywać na zwolnieniu lekarskim - tu już jest po prostu odpowiedni kod na zaświadczeniu

anonim cytuj
29-07-2022
Tak

No to umowa jest zawarta, nie można jej 'cofnąć' a jedynie wypowiedzieć - natomiast jesteś w ciąży, więc to nie jest możliwe (chyba, że tzw. 'dyscyplinarka').

anonim cytuj
29-07-2022
Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?

Zgodnie z Kodeksem pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę z pracownicą w ciąży, z wyjątkiem sytuacji, gdy pracownica popełniła ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych (art. 177 § 3 Kodeksu pracy). Informowanie pracodawcy o ciąży nie stanowi podstawy do wypowiedzenia umowy o pracę.

Jak zostało zaznaczone, po 12. tygodniu ciąży pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu. Jest to ochrona przewidziana dla pracownic w ciąży (art. 177 § 1 Kodeksu pracy).

Jeżeli obie strony podpisały umowę, jest ona wiążąca. Nie ma możliwości "cofnięcia" umowy, jedynie jej rozwiązania, ale w przypadku pracownic w ciąży jest to mocno ograniczone ze względu na przewidziane ochrony w Kodeksie pracy.

Tak

Ponieważ obie strony podpisały umowę, jest ona obowiązująca. Pracodawca nie może jednostronnie "cofnąć" umowy, chyba że miałyby miejsce okoliczności uzasadniające rozwiązanie umowy z winy pracownika, ale ciąża nie jest jedną z tych okoliczności. Pracownica jest chroniona przez przepisy Kodeksu pracy przed wypowiedzeniem umowy z powodu ciąży.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Jak napisać testament?
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku....
ile komornik może zabrać sobie prowizji ?
Witam , mam pytanie ile komornik może zabrać sobie prowizji ? Mam drobną kwotę a muszę zapłacić drugie tyle czyli płacić mam podwójnie....

Wyszukiwarka