Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
Zgodnie z Kodeksem pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę z pracownicą w ciąży, z wyjątkiem sytuacji, gdy pracownica popełniła ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych (art. 177 § 3 Kodeksu pracy). Informowanie pracodawcy o ciąży nie stanowi podstawy do wypowiedzenia umowy o pracę.
11 tydzień w przyszłym tygodniu będzie 12
Jak zostało zaznaczone, po 12. tygodniu ciąży pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu. Jest to ochrona przewidziana dla pracownic w ciąży (art. 177 § 1 Kodeksu pracy).
A czy pracodawca może cofnąć umowę skoro już ja podpisałam?
Jeżeli obie strony podpisały umowę, jest ona wiążąca. Nie ma możliwości "cofnięcia" umowy, jedynie jej rozwiązania, ale w przypadku pracownic w ciąży jest to mocno ograniczone ze względu na przewidziane ochrony w Kodeksie pracy.
Ponieważ obie strony podpisały umowę, jest ona obowiązująca. Pracodawca nie może jednostronnie "cofnąć" umowy, chyba że miałyby miejsce okoliczności uzasadniające rozwiązanie umowy z winy pracownika, ale ciąża nie jest jedną z tych okoliczności. Pracownica jest chroniona przez przepisy Kodeksu pracy przed wypowiedzeniem umowy z powodu ciąży.