Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane

Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?
anonim cytuj
27-07-2022
Nie jestem na 100% pewny, ale wydaję mi się, że zgodnie z art. 47 KKW. opłacenie grzywny powinno skutkować wykonaniem kary i uniknięciem odbywania kary pozbawienia wolności, gdyż grzywna jako kara podstawowa zostanie wykonana.
+1  
anonim cytuj
27-07-2022
Nie jestem na 100% pewny, ale wydaję mi się, że zgodnie z art. 47 KKW. opłacenie grzywny powinno skutkować wykonaniem kary i uniknięciem odbywania kary pozbawienia wolności, gdyż grzywna jako kara podstawowa zostanie wykonana.

Ten przepis dotyczy grzywien, tutaj była kara ograniczenia wolności.

anonim cytuj
27-07-2022
Ten przepis dotyczy grzywien, tutaj była kara ograniczenia wolności.

Fakt, mój błąd. Myślałem, że to grzywna była zamieniona na prace społeczne i potem pozbawienie wolności.

anonim cytuj
27-07-2022
Żeby znowu nie wykonał kary?

anonim cytuj
27-07-2022
Żeby znowu nie wykonał kary?

Nie no podobno teraz wykona. Chodzi o to że z tego co zrozumiałam to On woli zapłacić niż pójść siedzieć

anonim cytuj
27-07-2022
Nie no podobno teraz wykona. Chodzi o to że z tego co zrozumiałam to On woli zapłacić niż pójść siedzieć

Nie ma znaczenia co woli, powinien wykonać obowiązki, które nałożył na niego sąd.

anonim cytuj
27-07-2022
Nie ma znaczenia co woli, powinien wykonać obowiązki, które nałożył na niego sąd.

A czy jest sens pisać jakiekolwiek odwołanie? Na wezwaniu powinien być jaki ma termin ewentualnego zażalenia? Prawda?

anonim cytuj
27-07-2022
A czy jest sens pisać jakiekolwiek odwołanie? Na wezwaniu powinien być jaki ma termin ewentualnego zażalenia? Prawda?

Proszę się zapoznać z art. 65a kodeksu karnego wykonawczego.

anonim cytuj
27-07-2022

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie.
Prawo mówi, że § Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem. Do tego: § Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Samochód w darowiźnie.
Kobieta ma dorosłe dzieci spoza małżeństwa. Kobieta 2 lata temu kupiła samochód (jest jedynym właścicielem), teraz chce go oddać w darowiźnie synowi. Czy może to zrobić tak po prostu czy potrzebuje zgody męża? Czy ten mąż będzie mógł się czegoś domagać?...
Jak liczyć miesięczny okres wypowiedzenia?
Dzień dobry, Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem. W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy "Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..." Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? C...
Zaprzestanie pracy dzień po zakończeniu umowy.
Mam taki problem z moim pracodawcą. W przyszły poniedziałek potrzebuje koniecznie wolne. Problem w tym, że pracodawca nie chce się na to zgodzić. Moja umowa zakończyła się z dniem wczorajszym i zastanawiam się czy stanie się coś jeżeli np. jutro nie stawie się w pracy mimo to, że mam rozpisany grafik na cały miesiąc? Od razu mówię też, że o zakończeniu współpracy myślę od dłuższego czasu głównie przez brak wyrozumienia pracodawcy w co do studiów....

Wyszukiwarka