Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane
Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?
Nie jestem na 100% pewny, ale wydaję mi się, że zgodnie z art. 47 KKW. opłacenie grzywny powinno skutkować wykonaniem kary i uniknięciem odbywania kary pozbawienia wolności, gdyż grzywna jako kara podstawowa zostanie wykonana.
+1
anonim cytuj
27-07-2022
Nie jestem na 100% pewny, ale wydaję mi się, że zgodnie z art. 47 KKW. opłacenie grzywny powinno skutkować wykonaniem kary i uniknięciem odbywania kary pozbawienia wolności, gdyż grzywna jako kara podstawowa zostanie wykonana.
Ten przepis dotyczy grzywien, tutaj była kara ograniczenia wolności.
anonim cytuj
27-07-2022
Ten przepis dotyczy grzywien, tutaj była kara ograniczenia wolności.
Fakt, mój błąd. Myślałem, że to grzywna była zamieniona na prace społeczne i potem pozbawienie wolności.
anonim cytuj
27-07-2022
Żeby znowu nie wykonał kary?
anonim cytuj
27-07-2022
Żeby znowu nie wykonał kary?
Nie no podobno teraz wykona. Chodzi o to że z tego co zrozumiałam to On woli zapłacić niż pójść siedzieć
anonim cytuj
27-07-2022
Nie no podobno teraz wykona. Chodzi o to że z tego co zrozumiałam to On woli zapłacić niż pójść siedzieć
Nie ma znaczenia co woli, powinien wykonać obowiązki, które nałożył na niego sąd.
anonim cytuj
27-07-2022
Nie ma znaczenia co woli, powinien wykonać obowiązki, które nałożył na niego sąd.
A czy jest sens pisać jakiekolwiek odwołanie? Na wezwaniu powinien być jaki ma termin ewentualnego zażalenia? Prawda?
anonim cytuj
27-07-2022
A czy jest sens pisać jakiekolwiek odwołanie? Na wezwaniu powinien być jaki ma termin ewentualnego zażalenia? Prawda?
Proszę się zapoznać z art. 65a kodeksu karnego wykonawczego.
Cześć wszystkim!
Szukam potwierdzenia, jak prawidłowo „ugryźć” formalności przy wolnostojącym garażu, który chcę postawić na działce budowlanej w pow. otwockim. Chodzi dokładnie o model Garaż Premium od Volussi (link w stopce). Kilka danych technicznych – na potrzeby oceny, czy mieści się w uproszczonej ścieżce:
powierzchnia zabudowy 33 m² (szer. 5,9 m × gł. 5,4 m) – producent od razu reklamuje go jako „garaż ≤ 35 m² bez pozwolenia”
volu...
Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08?...
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: