Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?

Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc
anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

anonim cytuj
25-07-2022
Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

anonim cytuj
25-07-2022
To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

anonim cytuj
25-07-2022
W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

Podaje. Ale tak jak mówie, pojazd nawet taki który wpadł do sprawy spadkowej - czyli właściciel zmarł dalej musi posiadać ubezpieczenie OC - aż do czasu zezłomowania a następnie wyrejestrowania pojazdu. TY będziesz ubezpieczającym (płacącym i podpisującym polise) a na polisie oczywiscie będą dane właściciela pojazdu - według dowodu rejestracyjnego.

anonim cytuj
25-07-2022
Problem pojawi się w momencie kiedy w dowodzie skończą się miejsca na pieczątki poświadczające ważność badania technicznego.
O nowy dowód będzie mógł wystąpić tylko właściciel.

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Operator upomina si o spłacony dług
Miałem trzy abonamenty w plus, wszystkie trzy zostały sprzedane firmom windykacyjnym. Spłaciłem je tam i na moją prośbę wysłaly one powiadomienie do plusa że wszystko zostało spłacone. Mimo to plus wciąż zarzeka się że u nich widnieje informacja o zaległościach. Co mogę jeszcze zrobić skoro do operatora nie dociera że wszystko jest uregulowane w firmie której dług sprzedali?...
Odrzucenie spadku po terminie.
Mam brata niepełnosprawnego chorego na autyzm nasi rodzice nie są razem od wielu lat i ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej . Nigdy nie płacił alimentów wypłacał mamie fundusz. Ostatnio dowiedziałam się że moja „babcia” której nie znam od strony ojca zmarła 2 lata temu a ojciec zrzekł się spadku i mama dostała pismo że brat ma spłacić dług za mieszkanie komunalne w którym mieszkała właśnie ta „babcia” . Ja mogę się zrzec spadku bo dopiero...
Szkoła wystąpiła do Sądu Rodzinnego.
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...

Wyszukiwarka