Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?

Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc
anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

anonim cytuj
25-07-2022
Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

anonim cytuj
25-07-2022
To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

anonim cytuj
25-07-2022
W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

Podaje. Ale tak jak mówie, pojazd nawet taki który wpadł do sprawy spadkowej - czyli właściciel zmarł dalej musi posiadać ubezpieczenie OC - aż do czasu zezłomowania a następnie wyrejestrowania pojazdu. TY będziesz ubezpieczającym (płacącym i podpisującym polise) a na polisie oczywiscie będą dane właściciela pojazdu - według dowodu rejestracyjnego.

anonim cytuj
25-07-2022
Problem pojawi się w momencie kiedy w dowodzie skończą się miejsca na pieczątki poświadczające ważność badania technicznego.
O nowy dowód będzie mógł wystąpić tylko właściciel.

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek, Jak mogę przewieść je legalnie?
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?...
Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Wycofanie umowy kupna-sprzedaży.
Wiem, że to dość nieodpowiedzialne ale po podpisaniu umowy kupna - sprzedaży i otrzymaniu zaliczki rozmyśliłem się i chciałbym odstąpić od sprzedaży. Zaliczkę otrzymałem w wyznaczonym w umowie terminie. Na końcowe sfinalizowanie transakcji umówiony jestem w nadchodzącym tygodniu. W treści umowy nie ma informacji na temat skutków rozwiązania umowy lub jakichkolwiek kar umownych w przypadku niesfinalizowania transakcji przez którąkolwiek ze stron....

Wyszukiwarka