Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?

Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc
anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

anonim cytuj
25-07-2022
Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

anonim cytuj
25-07-2022
To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

anonim cytuj
25-07-2022
W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

Podaje. Ale tak jak mówie, pojazd nawet taki który wpadł do sprawy spadkowej - czyli właściciel zmarł dalej musi posiadać ubezpieczenie OC - aż do czasu zezłomowania a następnie wyrejestrowania pojazdu. TY będziesz ubezpieczającym (płacącym i podpisującym polise) a na polisie oczywiscie będą dane właściciela pojazdu - według dowodu rejestracyjnego.

anonim cytuj
25-07-2022
Problem pojawi się w momencie kiedy w dowodzie skończą się miejsca na pieczątki poświadczające ważność badania technicznego.
O nowy dowód będzie mógł wystąpić tylko właściciel.

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Jak zrobić testament?
Chciałabym zrobić testament tak aby był ważny i przekazać go urzędowi na przechowanie (chce wykluczyć rodzinę). Jak to zrobić najtaniej? Jakie są opcje?...
Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...
Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...

Wyszukiwarka