Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?

Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc
anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

anonim cytuj
25-07-2022
Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

anonim cytuj
25-07-2022
To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

anonim cytuj
25-07-2022
W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

Podaje. Ale tak jak mówie, pojazd nawet taki który wpadł do sprawy spadkowej - czyli właściciel zmarł dalej musi posiadać ubezpieczenie OC - aż do czasu zezłomowania a następnie wyrejestrowania pojazdu. TY będziesz ubezpieczającym (płacącym i podpisującym polise) a na polisie oczywiscie będą dane właściciela pojazdu - według dowodu rejestracyjnego.

anonim cytuj
25-07-2022
Problem pojawi się w momencie kiedy w dowodzie skończą się miejsca na pieczątki poświadczające ważność badania technicznego.
O nowy dowód będzie mógł wystąpić tylko właściciel.

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Dozór policyjny
Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?...
Wezwanie w charakterze świadka.
Witam, dostałem wezwanie do stawiennictwa w charakterze strony - sprawa cywilna, postępowanie uproszczone. Czy moja obecność na nim jest obowiązkowa ? Bo kancelaria przekazała mi informację, że nie muszę pojawiać się na rozprawie, ale mam jednak wątpliwości....
Jaka umowa jest korzystniejsza dla właściciela mieszkania ?
Umowa wynajmu: -okazjonalnego -na część mieszkania Która umowa korzystniejsza dla właściciela mieszkania? O czym nie zapomnieć w umowie? Na pewno chcę mieć jedno miesięczny czas wypowiedzenia bez podania przyczyny. Zastanawiam się nad zapiskiem, żebyśmy jakoś właściciele mogli na mieszkanie wejść w każdej chwili. Oczywiście nikomu nie zamierzam wchodzić, ale jakby nagle osoba przestała płacić, to chciałbym mieć taką możliwość. Oraz dokoopto...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...

Wyszukiwarka