Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?

Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc
anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

anonim cytuj
25-07-2022
Ubezpieczyć może każdy. Nawet sąsiad. Nie możesz spędzać auta aż do momentu przeprowadzenia postępowania spadkowego.

Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

anonim cytuj
25-07-2022
Samochodu nie chce sprzedawać, tylko dalej z niego korzystać.

To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

anonim cytuj
25-07-2022
To idziesz i ubezpieczasz. Poza tym tak długo jak samochód jest zarejestrowany musi mieć ubezpieczenie.

W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

anonim cytuj
25-07-2022
W ubezpieczeniu przypadkiem nie podaje się danych właściciela pojazdu?

Podaje. Ale tak jak mówie, pojazd nawet taki który wpadł do sprawy spadkowej - czyli właściciel zmarł dalej musi posiadać ubezpieczenie OC - aż do czasu zezłomowania a następnie wyrejestrowania pojazdu. TY będziesz ubezpieczającym (płacącym i podpisującym polise) a na polisie oczywiscie będą dane właściciela pojazdu - według dowodu rejestracyjnego.

anonim cytuj
25-07-2022
Problem pojawi się w momencie kiedy w dowodzie skończą się miejsca na pieczątki poświadczające ważność badania technicznego.
O nowy dowód będzie mógł wystąpić tylko właściciel.

anonim cytuj
25-07-2022

Sugerowane Tematy

Czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich?
Szanowni, chciałbym się dowiedzieć, czy jest realna szansa na zwrot kosztów adwokackich. Siostra pół roku temu zawarła ugodę przed sądem co do kontaktów ojca z dzieckiem. W zasadzie zgodziła się na to o co wnioskował ojciec. Po dwóch m-cach od ugody, ojciec przestał realizować te kontakty, wybierał sobie czas w którym zabierze dziecko, jednocześnie nie informując matki, że w inne wyznaczone dni się nie pojawi. Dziecko było zawsze do spotkania prz...
Tajemnica korespondencji.
Witajcie, jestem obecnie w trakcie rozprawy rozwodowej z orzeczeniem winy obu stron. Jako jedne z dowodów moja żona przedstawiła moje zdjęcia z obecną partnerką (całkowicie cenzuralne ), które pozyskała bez mojej wiedzy z karty w moim telefonie komórkowym oraz pisma z banku i instytucji finansowych dotyczące moich prywatnych wydatków. Pisma (również listy polecone) otworzyła bez mojej wiedzy i zgody, nie przekazała mi nawet informacji, że one zo...
Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...

Wyszukiwarka