Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości

Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
19-07-2022
Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?

Zgodnie z polskim prawem podatkowym, przychody uzyskane z tytułu zbycia nieruchomości są opodatkowane podatkiem dochodowym, chyba że spełnione są pewne warunki.

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlegają opodatkowaniu, jeśli od momentu nabycia upłynęło co najmniej 5 lat.

Jednakże, jeżeli chcesz uniknąć opodatkowania sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat od jej nabycia, musisz spełnić pewne warunki. Jak zaznaczono w post 2:

Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

Dokładniej mówiąc, jeżeli pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na własne cele mieszkaniowe, takie jak zakup, budowa lub remont innej nieruchomości, można uniknąć opodatkowania. Jednak ważne jest, aby te środki zostały przeznaczone na te cele w ciągu 2 lat od dnia uzyskania przychodu.

W Twoim przypadku, jeśli środki ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela, może to zostać uznane za własne cele mieszkaniowe, pod warunkiem że będziesz korzystać z tej nieruchomości w celach mieszkaniowych.

Ostatecznie, decyzja o tym, czy spełnione są wymagane warunki, może zależeć od konkretnej sytuacji i interpretacji organów podatkowych. Wskazane jest dokładne sprawdzenie wszystkich okoliczności, aby uniknąć ewentualnych problemów z organami podatkowymi w przyszłości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...
Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Jak bezpiecznie kupić zadłużoną nieruchomość?
Witam. Zamierzam kupić dom od małżeństwa, którzy mają długi i komornika. Z tego co wiem, to komornik ma odebrać dług u notariusza i resztę pieniędzy im oddać. Ludzie ci chcą za te pieniądze kupić mieszkanie. Są to alkoholicy i obawiam się, że pieniądze szybko znikną a oni się nie wyprowadzą. Jak mogę się przed tym zabezpieczyć? Co zrobić, żeby w razie czego eksmisja była skuteczna?...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...

Wyszukiwarka