Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości

Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
19-07-2022
Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?

Zgodnie z polskim prawem podatkowym, przychody uzyskane z tytułu zbycia nieruchomości są opodatkowane podatkiem dochodowym, chyba że spełnione są pewne warunki.

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlegają opodatkowaniu, jeśli od momentu nabycia upłynęło co najmniej 5 lat.

Jednakże, jeżeli chcesz uniknąć opodatkowania sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat od jej nabycia, musisz spełnić pewne warunki. Jak zaznaczono w post 2:

Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

Dokładniej mówiąc, jeżeli pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na własne cele mieszkaniowe, takie jak zakup, budowa lub remont innej nieruchomości, można uniknąć opodatkowania. Jednak ważne jest, aby te środki zostały przeznaczone na te cele w ciągu 2 lat od dnia uzyskania przychodu.

W Twoim przypadku, jeśli środki ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela, może to zostać uznane za własne cele mieszkaniowe, pod warunkiem że będziesz korzystać z tej nieruchomości w celach mieszkaniowych.

Ostatecznie, decyzja o tym, czy spełnione są wymagane warunki, może zależeć od konkretnej sytuacji i interpretacji organów podatkowych. Wskazane jest dokładne sprawdzenie wszystkich okoliczności, aby uniknąć ewentualnych problemów z organami podatkowymi w przyszłości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto. Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również b...
Czy mogę przepisać dom na jedno z dzieci?
Mam dom na wsi, który był wspólnie z mężem. Mąż zmarł i teraz bym chciała to uregulować i przepisać na jedno z dzieci które jest, ze mną ,jak to wygląda prawnie, zaznaczam że pozostałe dzieci się mną nie interesują i w niczym nie pomagają, czy jest taka możliwość że można przepisać tylko na jedno z dzieci....
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Problem z głośnym sąsiadem
Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat ...

Wyszukiwarka