Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości

Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
19-07-2022
Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?

Zgodnie z polskim prawem podatkowym, przychody uzyskane z tytułu zbycia nieruchomości są opodatkowane podatkiem dochodowym, chyba że spełnione są pewne warunki.

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlegają opodatkowaniu, jeśli od momentu nabycia upłynęło co najmniej 5 lat.

Jednakże, jeżeli chcesz uniknąć opodatkowania sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat od jej nabycia, musisz spełnić pewne warunki. Jak zaznaczono w post 2:

Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

Dokładniej mówiąc, jeżeli pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na własne cele mieszkaniowe, takie jak zakup, budowa lub remont innej nieruchomości, można uniknąć opodatkowania. Jednak ważne jest, aby te środki zostały przeznaczone na te cele w ciągu 2 lat od dnia uzyskania przychodu.

W Twoim przypadku, jeśli środki ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela, może to zostać uznane za własne cele mieszkaniowe, pod warunkiem że będziesz korzystać z tej nieruchomości w celach mieszkaniowych.

Ostatecznie, decyzja o tym, czy spełnione są wymagane warunki, może zależeć od konkretnej sytuacji i interpretacji organów podatkowych. Wskazane jest dokładne sprawdzenie wszystkich okoliczności, aby uniknąć ewentualnych problemów z organami podatkowymi w przyszłości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Kradzież w sklepie.
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Ubezpieczenie mieszkania.
Po odsunięciu szafki w pokoju zauważyliśmy, że na obszarze ok 2 metrów kwadratowych zeszła farba wraz z tynkiem ze ściany. Sąsiad ma po 2 stronie łazienkę i podejrzewamy, że jest to ich wina. Niestety sąsiedzi to ludzie z którymi nie da się nic załatwić. Na próbę rozmowy na ten temat trzasnęli mi drzewami przed nosem. Nie wiem nawet czy mają ubezpieczenie. Czy można to załatwić jakoś inaczej? Np. zgłosić to do mojego ubezpieczyciela żeby to oni ...
Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.
Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła. Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca. Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności). Co mogę zrobić? Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostan...
Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...

Wyszukiwarka