Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości

Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
19-07-2022
Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?

Zgodnie z polskim prawem podatkowym, przychody uzyskane z tytułu zbycia nieruchomości są opodatkowane podatkiem dochodowym, chyba że spełnione są pewne warunki.

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlegają opodatkowaniu, jeśli od momentu nabycia upłynęło co najmniej 5 lat.

Jednakże, jeżeli chcesz uniknąć opodatkowania sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat od jej nabycia, musisz spełnić pewne warunki. Jak zaznaczono w post 2:

Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

Dokładniej mówiąc, jeżeli pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na własne cele mieszkaniowe, takie jak zakup, budowa lub remont innej nieruchomości, można uniknąć opodatkowania. Jednak ważne jest, aby te środki zostały przeznaczone na te cele w ciągu 2 lat od dnia uzyskania przychodu.

W Twoim przypadku, jeśli środki ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela, może to zostać uznane za własne cele mieszkaniowe, pod warunkiem że będziesz korzystać z tej nieruchomości w celach mieszkaniowych.

Ostatecznie, decyzja o tym, czy spełnione są wymagane warunki, może zależeć od konkretnej sytuacji i interpretacji organów podatkowych. Wskazane jest dokładne sprawdzenie wszystkich okoliczności, aby uniknąć ewentualnych problemów z organami podatkowymi w przyszłości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....
Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...
Jestem rozwiedziona, chcę wyprowadzić się z dziećmi. Co powinnam zrobić?
Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną. Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie). Co powinnam zrobić? - wystąpić o alimenty - wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału? - na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...
Zachowek
Witam,podpisałam u notariusza ugodę o zachowek z bratem,który zobowiązał się do wypłaty .. Teraz jego żona wygraża się że mnie zniszczy i że nie zostawi tak tej sprawy i poniosę dużo większe koszty niż kwota którą otrzymam.. Czy mam się czego obawiać ze strony prawnej? Czy może wymóc w sposób prawny żebym opiekowała się grobem ojca? ...

Wyszukiwarka