Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości

Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?
anonim cytuj
19-07-2022
Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

anonim cytuj
19-07-2022
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?

Zgodnie z polskim prawem podatkowym, przychody uzyskane z tytułu zbycia nieruchomości są opodatkowane podatkiem dochodowym, chyba że spełnione są pewne warunki.

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 14 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości nie podlegają opodatkowaniu, jeśli od momentu nabycia upłynęło co najmniej 5 lat.

Jednakże, jeżeli chcesz uniknąć opodatkowania sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat od jej nabycia, musisz spełnić pewne warunki. Jak zaznaczono w post 2:

Tak, pod warunkiem że bedzie to wlasny cel mieszkaniowy.

Dokładniej mówiąc, jeżeli pieniądze uzyskane ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na własne cele mieszkaniowe, takie jak zakup, budowa lub remont innej nieruchomości, można uniknąć opodatkowania. Jednak ważne jest, aby te środki zostały przeznaczone na te cele w ciągu 2 lat od dnia uzyskania przychodu.

W Twoim przypadku, jeśli środki ze sprzedaży nieruchomości zostaną przeznaczone na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela, może to zostać uznane za własne cele mieszkaniowe, pod warunkiem że będziesz korzystać z tej nieruchomości w celach mieszkaniowych.

Ostatecznie, decyzja o tym, czy spełnione są wymagane warunki, może zależeć od konkretnej sytuacji i interpretacji organów podatkowych. Wskazane jest dokładne sprawdzenie wszystkich okoliczności, aby uniknąć ewentualnych problemów z organami podatkowymi w przyszłości.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna działki od rodziców.
Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł....
Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza?? ...
Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i s...
Pan utracil prawo jazdy w polsce nigdy nie udal sie na psychotesty
Chodzi o utratę prawa jazdy, Pan utracil prawo jazdy w polsce nigdy nie udal sie na psychotesty i badanie a posiada prawo jazdy zdane w UE. Czy wystarczy przejsc testy aby cofniecie uprawnien zatarlo sie czy musi udac sie na egzamin w PL aby to zalatwic? Dziękuję ...

Wyszukiwarka