Wynajem mieszkania

Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wziął pieniędzy a potem nas nie wyrzucił/kazał zapłacić dodatkowo/wypierał się, że nie dostał pieniędzy.
Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
anonim cytuj
11-07-2022
O matko i córko, przecież tutaj wali przekrętem na odległość. Organom ścigania znana jest, takowa metoda oszustwa.
Dla własnego dobra, proszę poszukać innego wynajmu.

anonim cytuj
11-07-2022
Po kontakcie z właścicielem poproś o przesłanie na maila wzoru umowy jaki stosuje i dokładnie wszystko przeczytaj. Zwróć uwagę na formę płatności - najlepiej jeżeli odbędzie się wszystko przelewem, ewentualnie gotówkowo z podpisanym potwierdzeniem przekazania gotówki (po 1 dla każdej ze stron). Sprawdź też termin płatności, okres najmu (niby oczywiste, że pół roku, ale warto wszystko doczytać) i zasady dotyczące ew. wypowiedzenia umowy. A no i oczywiście zobacz, czy nie ma w żadnym punkcie mowy o dodatkowych opłatach, pomijając rzeczy typu prąd czy gaz, bo to wiadomo zależy od zużycia. Ja np w umowie mam też dopisek, że właściciel MUSI przedłożyć mi rachunek od spółdzielni bądź dostawcy mediów zanim zapłacę, a nie że poda mi tylko kwotę do zapłaty i tyle.

anonim cytuj
11-07-2022
dzięki! Dobre rady

anonim cytuj
11-07-2022
Umowy o najem muszą być zawarte w formie pisemnej w celu uniknięcia nieporozumień. Zgodnie z polskim prawem, umowa najmu nieruchomości mieszkalnej, którą zamierzacie zawrzeć, powinna zawierać klauzule dotyczące wysokości czynszu, terminu i formy płatności, terminu trwania najmu oraz zasad wypowiedzenia.

Jeśli chodzi o płatność jednorazową na okres sześciu miesięcy, jest to praktyka nieczęsto spotykana, ale niezakazana. Ważne jest jednak, by takie ustalenie było wyraźnie zawarte w umowie, a płatność była dokonana przelewem na konto bankowe wynajmującego z odpowiednim tytułem przelewu, który jednoznacznie wskazuje, za co została dokonana płatność.

Należy również pamiętać o sporządzeniu protokołu zdawczo-odbiorczego mieszkania na początku i na końcu okresu najmu. Dzięki temu unikniecie sporów dotyczących stanu mieszkania.

Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)

Jeśli numer kontaktowy przekierowuje na Wielką Brytanię, a ogłoszenie dotyczy nieruchomości w Polsce, może to być sygnał, że mamy do czynienia z oszustwem. W Polsce dochodziło już do wielu przypadków oszustw związanych z wynajmem mieszkań, w których oszuści podszywają się pod właścicieli nieruchomości i wyłudzają pieniądze od potencjalnych najemców.
W związku z powyższym, zanim podejmiecie decyzję o zawarciu umowy, warto dokładnie zweryfikować ogłoszenie oraz osobę wynajmującą. Jeśli coś wydaje się podejrzane, lepiej poszukać innej oferty.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...
zwolnienie dyscyplinarne
Witam czy jeżeli pracodawca narzuci zbyt wiele zadań do wykonania jednego dnia i wykonam tylko jakaś część powiedzmy 70% i tak przez jakiś okres ( poprostu fizycznie nie dam rady ) to może to grozić zwolnieniem dyscyplinarnym?...
Opłata za studia zaoczne.
W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową. Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można o...
czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada?
Witam , czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada . Żywopłot ten zasłania słońce przez co cały dzień w pokoju jest ciemno . Żywopłot ma ponad 5 m wysokości(łata ma 3 m) , znajduje się +/- 90 cm od granicy działki , i 3.90 m od ściany domu Prośba o skrócenie żywopłotu spełza na niczym więc proszę o poradę...

Wyszukiwarka