Wynajem mieszkania

Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wziął pieniędzy a potem nas nie wyrzucił/kazał zapłacić dodatkowo/wypierał się, że nie dostał pieniędzy.
Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
anonim cytuj
11-07-2022
O matko i córko, przecież tutaj wali przekrętem na odległość. Organom ścigania znana jest, takowa metoda oszustwa.
Dla własnego dobra, proszę poszukać innego wynajmu.

anonim cytuj
11-07-2022
Po kontakcie z właścicielem poproś o przesłanie na maila wzoru umowy jaki stosuje i dokładnie wszystko przeczytaj. Zwróć uwagę na formę płatności - najlepiej jeżeli odbędzie się wszystko przelewem, ewentualnie gotówkowo z podpisanym potwierdzeniem przekazania gotówki (po 1 dla każdej ze stron). Sprawdź też termin płatności, okres najmu (niby oczywiste, że pół roku, ale warto wszystko doczytać) i zasady dotyczące ew. wypowiedzenia umowy. A no i oczywiście zobacz, czy nie ma w żadnym punkcie mowy o dodatkowych opłatach, pomijając rzeczy typu prąd czy gaz, bo to wiadomo zależy od zużycia. Ja np w umowie mam też dopisek, że właściciel MUSI przedłożyć mi rachunek od spółdzielni bądź dostawcy mediów zanim zapłacę, a nie że poda mi tylko kwotę do zapłaty i tyle.

anonim cytuj
11-07-2022
dzięki! Dobre rady

anonim cytuj
11-07-2022
Umowy o najem muszą być zawarte w formie pisemnej w celu uniknięcia nieporozumień. Zgodnie z polskim prawem, umowa najmu nieruchomości mieszkalnej, którą zamierzacie zawrzeć, powinna zawierać klauzule dotyczące wysokości czynszu, terminu i formy płatności, terminu trwania najmu oraz zasad wypowiedzenia.

Jeśli chodzi o płatność jednorazową na okres sześciu miesięcy, jest to praktyka nieczęsto spotykana, ale niezakazana. Ważne jest jednak, by takie ustalenie było wyraźnie zawarte w umowie, a płatność była dokonana przelewem na konto bankowe wynajmującego z odpowiednim tytułem przelewu, który jednoznacznie wskazuje, za co została dokonana płatność.

Należy również pamiętać o sporządzeniu protokołu zdawczo-odbiorczego mieszkania na początku i na końcu okresu najmu. Dzięki temu unikniecie sporów dotyczących stanu mieszkania.

Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)

Jeśli numer kontaktowy przekierowuje na Wielką Brytanię, a ogłoszenie dotyczy nieruchomości w Polsce, może to być sygnał, że mamy do czynienia z oszustwem. W Polsce dochodziło już do wielu przypadków oszustw związanych z wynajmem mieszkań, w których oszuści podszywają się pod właścicieli nieruchomości i wyłudzają pieniądze od potencjalnych najemców.
W związku z powyższym, zanim podejmiecie decyzję o zawarciu umowy, warto dokładnie zweryfikować ogłoszenie oraz osobę wynajmującą. Jeśli coś wydaje się podejrzane, lepiej poszukać innej oferty.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Odebranie praw rodzicielskich.
Jeśli zostaną prawa rodzicielskie zabrane, to kiedy można pisać do sądu o przywrócenie władzy? Obecnie dzieci w domu dziecka. Czy będzie można je odwiedzać bardzo proszę o dobre rady ....
uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...
Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Ojciec dziecka od kilku lat nie płaci alimentów.
Ojciec dziecka od kilku lat nie płaci alimentów. Sprawa u komornika. Od roku pobieram alimenty z funduszu. Został skazany za nie płacenie alimentów. Odbyła się sprawa w sądzie i na następnej sprawie będzie on ze swoim adwokatem i żąda mediacji. Sprawy zakłada fundusz, ja chodzę jako świadek. Czy muszę zgodzić się na mediacje jak dług nie dotyczy tylko dziecka a też funduszu i komornika ?...

Wyszukiwarka