Wynajem mieszkania

Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wziął pieniędzy a potem nas nie wyrzucił/kazał zapłacić dodatkowo/wypierał się, że nie dostał pieniędzy.
Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
anonim cytuj
11-07-2022
O matko i córko, przecież tutaj wali przekrętem na odległość. Organom ścigania znana jest, takowa metoda oszustwa.
Dla własnego dobra, proszę poszukać innego wynajmu.

anonim cytuj
11-07-2022
Po kontakcie z właścicielem poproś o przesłanie na maila wzoru umowy jaki stosuje i dokładnie wszystko przeczytaj. Zwróć uwagę na formę płatności - najlepiej jeżeli odbędzie się wszystko przelewem, ewentualnie gotówkowo z podpisanym potwierdzeniem przekazania gotówki (po 1 dla każdej ze stron). Sprawdź też termin płatności, okres najmu (niby oczywiste, że pół roku, ale warto wszystko doczytać) i zasady dotyczące ew. wypowiedzenia umowy. A no i oczywiście zobacz, czy nie ma w żadnym punkcie mowy o dodatkowych opłatach, pomijając rzeczy typu prąd czy gaz, bo to wiadomo zależy od zużycia. Ja np w umowie mam też dopisek, że właściciel MUSI przedłożyć mi rachunek od spółdzielni bądź dostawcy mediów zanim zapłacę, a nie że poda mi tylko kwotę do zapłaty i tyle.

anonim cytuj
11-07-2022
dzięki! Dobre rady

anonim cytuj
11-07-2022
Umowy o najem muszą być zawarte w formie pisemnej w celu uniknięcia nieporozumień. Zgodnie z polskim prawem, umowa najmu nieruchomości mieszkalnej, którą zamierzacie zawrzeć, powinna zawierać klauzule dotyczące wysokości czynszu, terminu i formy płatności, terminu trwania najmu oraz zasad wypowiedzenia.

Jeśli chodzi o płatność jednorazową na okres sześciu miesięcy, jest to praktyka nieczęsto spotykana, ale niezakazana. Ważne jest jednak, by takie ustalenie było wyraźnie zawarte w umowie, a płatność była dokonana przelewem na konto bankowe wynajmującego z odpowiednim tytułem przelewu, który jednoznacznie wskazuje, za co została dokonana płatność.

Należy również pamiętać o sporządzeniu protokołu zdawczo-odbiorczego mieszkania na początku i na końcu okresu najmu. Dzięki temu unikniecie sporów dotyczących stanu mieszkania.

Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)

Jeśli numer kontaktowy przekierowuje na Wielką Brytanię, a ogłoszenie dotyczy nieruchomości w Polsce, może to być sygnał, że mamy do czynienia z oszustwem. W Polsce dochodziło już do wielu przypadków oszustw związanych z wynajmem mieszkań, w których oszuści podszywają się pod właścicieli nieruchomości i wyłudzają pieniądze od potencjalnych najemców.
W związku z powyższym, zanim podejmiecie decyzję o zawarciu umowy, warto dokładnie zweryfikować ogłoszenie oraz osobę wynajmującą. Jeśli coś wydaje się podejrzane, lepiej poszukać innej oferty.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
brak odzewu ze strony firmy
Dzień dobry zostałam oszukana przez firmę fotowoltaiczna polska energia słoneczna która kazała wpłacić całość 24 tys za instalacje miała termin 45 dni na montaż po pewnym czasie przestała się odzywać minęło ponad 60 dni co mogę zrobić jak odzyskać pieniądze? Jestem załamana....

Wyszukiwarka