Wynajem mieszkania

Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wziął pieniędzy a potem nas nie wyrzucił/kazał zapłacić dodatkowo/wypierał się, że nie dostał pieniędzy.
Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
anonim cytuj
11-07-2022
O matko i córko, przecież tutaj wali przekrętem na odległość. Organom ścigania znana jest, takowa metoda oszustwa.
Dla własnego dobra, proszę poszukać innego wynajmu.

anonim cytuj
11-07-2022
Po kontakcie z właścicielem poproś o przesłanie na maila wzoru umowy jaki stosuje i dokładnie wszystko przeczytaj. Zwróć uwagę na formę płatności - najlepiej jeżeli odbędzie się wszystko przelewem, ewentualnie gotówkowo z podpisanym potwierdzeniem przekazania gotówki (po 1 dla każdej ze stron). Sprawdź też termin płatności, okres najmu (niby oczywiste, że pół roku, ale warto wszystko doczytać) i zasady dotyczące ew. wypowiedzenia umowy. A no i oczywiście zobacz, czy nie ma w żadnym punkcie mowy o dodatkowych opłatach, pomijając rzeczy typu prąd czy gaz, bo to wiadomo zależy od zużycia. Ja np w umowie mam też dopisek, że właściciel MUSI przedłożyć mi rachunek od spółdzielni bądź dostawcy mediów zanim zapłacę, a nie że poda mi tylko kwotę do zapłaty i tyle.

anonim cytuj
11-07-2022
dzięki! Dobre rady

anonim cytuj
11-07-2022
Umowy o najem muszą być zawarte w formie pisemnej w celu uniknięcia nieporozumień. Zgodnie z polskim prawem, umowa najmu nieruchomości mieszkalnej, którą zamierzacie zawrzeć, powinna zawierać klauzule dotyczące wysokości czynszu, terminu i formy płatności, terminu trwania najmu oraz zasad wypowiedzenia.

Jeśli chodzi o płatność jednorazową na okres sześciu miesięcy, jest to praktyka nieczęsto spotykana, ale niezakazana. Ważne jest jednak, by takie ustalenie było wyraźnie zawarte w umowie, a płatność była dokonana przelewem na konto bankowe wynajmującego z odpowiednim tytułem przelewu, który jednoznacznie wskazuje, za co została dokonana płatność.

Należy również pamiętać o sporządzeniu protokołu zdawczo-odbiorczego mieszkania na początku i na końcu okresu najmu. Dzięki temu unikniecie sporów dotyczących stanu mieszkania.

Dodam jeszcze, że generując numer na OLX numer ten przekierowuje na Wielką Brytanię i jest wyjątkowo długi (nie wiem, czy to normalne, ale kto pyta nie błądzi)

Jeśli numer kontaktowy przekierowuje na Wielką Brytanię, a ogłoszenie dotyczy nieruchomości w Polsce, może to być sygnał, że mamy do czynienia z oszustwem. W Polsce dochodziło już do wielu przypadków oszustw związanych z wynajmem mieszkań, w których oszuści podszywają się pod właścicieli nieruchomości i wyłudzają pieniądze od potencjalnych najemców.
W związku z powyższym, zanim podejmiecie decyzję o zawarciu umowy, warto dokładnie zweryfikować ogłoszenie oraz osobę wynajmującą. Jeśli coś wydaje się podejrzane, lepiej poszukać innej oferty.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Darmowej pomoc prawna przy napisaniu pozwu o alimenty ?
Czy ktoś korzystał z darmowej pomocy prawnej przy napisaniu pozwu o alimenty ?...
Umowa zawarta przez telefon.
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????...
Rozprawa online
Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?...
Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...

Wyszukiwarka