Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...
Rachunek za zabiegi rehabilitacyjne
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne. Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku. Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji. Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...

Wyszukiwarka