Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Dziedziczenie opieki nad chorym członkiem rodziny?
Teściowa jest sądownie ubezwłasnowolniona ze względu na chorobę. Teść jest jej prawnym opiekunem. Czy po śmierci teścia mój mąż, który jest ich jedynym synem, dziedziczy opiekę po ojcu, czy trzeba coś załatwiać w sądzie?...
Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...
Wezwanie w charakterze świadka
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...

Wyszukiwarka