Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Ile muszę zapłacić zachowku?
Proszę o rady, adwokaci się głowią nad tym zagadnieniem, a ja nie wiem, na czym stoję. Dziadek wydziedziczył w testamencie swojego syna, a mojego ojca. Dziadek zmarł. Po dziadku majątek odziedziczyła babcia. Dodam, ze dziadkowie mieli tylko jedno dziecko - mojego ojca. I mają tylko jedną wnuczkę - mnie. Babcia sporządziła ze mną u notariusza umowę dożywocia. Po pewnym czasie babcia otrzymała pozew o zachowek od swojego syna, a mojego ojca opi...
Okres ochronny przedemerytalny.
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...
Czy można zrezygnować z funduszu remontowego?
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...

Wyszukiwarka