Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Szkolenie BHP, dzień wolny.
Chciałbym zasięgnąć małej porady odnośnie szkoleń i czasu wolnego. Mianowicie sytuacja wygląda tak - pracuję w systemie 4 brygadowym, po 3 zmianie nocnej (przedostatniej), którą kończę o 7 rano, przełożony skierował mnie na szkolenie BHP które odbędzie się od razu po zakończeniu owej zmiany. Następnie twierdzi, że muszę przyjść do pracy na ostatnią zmianę nocną. Idąc tym tokiem rozumowania po 8h zmianie, 4-6h szkolenia BHP zakończonego jakimś egz...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...
Darmowa wysyłka.
Witam. Zamówiłam w sklepie internetowym rzeczy za kwotę, która kwalifikowała się do darmowej wysyłki. Chce zwrócić część rzeczy (gdybym ich od razu nie zamówiła nie załapałam się na darmową wysyłkę). Sprzedawca chce potrącić mi że zwrotu kwotę za wysyłkę do mnie. Czy to jest zgodne z prawem? Zamawiając nie wiedziałam że będę zwracała część rzeczy, to ubrania musiałam je zmierzyć. Dodatkowo gdybym miała płacić wzięłabym najtańsza opcje, a sprzedaw...
Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....

Wyszukiwarka