Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Czy w sądzie rejonowym udzielą mi informacji na temat pewnej działki i jego właściciela
Witam, chciałabym zapytać, czy aby dowiedzieć się kto jest właścicielem pewnej działki, wystarczy pójść do wydziału ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym i poprosić o numer księgi tej działki i sprawdzić na portalu internetowym kto nim jest ? Czy też można po prostu dowiedzieć się od razu w tym wydziale? Czy może nie każdy może otrzymać takie informacje? Jak to wygląda ?...
Nieterminowe płacenie alimentów.
Witam, Mam pytanie gdzie mam zgłosić ze były mąż nie płaci alimentów? Czy mogę zgłosić już po nie zapłaceniu jednego miesiąca, czy muszę odczekać jakiś czas? Jak wygląda cała procedura?...
Zarzuty po odbiorze dzieła.
Witam. Na początku roku wykonywałem usługę u klientki polegająca na szpachlowaniu tynków gipsowym u niej w domu. Po wykonanej usłudze szpachlowania zgłosiłem zakończenie prac zgodnie z umową (e-mail). Zgodnie z zapisami w umowie "wszelkie uwagi przy odbiorze zostaną zanotowane w protokole". Podczas odbioru nie było żadnych uwag więc żadnego protokołu nie sporządziliśmy. Klientka się rozliczyła czyli dzieło zostało oddane. Był tylko e-ma...

Wyszukiwarka