Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Zwrot indywidualnego zamówienia.
Witam, kupiłem koszulkę na allegro. Po zakupie zadzwonił sprzedawca i poinformował ,że nie ma takiej jak zamówiłem ale może przysłać podobną i mi ją opisał. Zgodziłem się. Koszulka przyszła ale wbrew zapewnienia sprzedawcy ,że to zwykła polówka przyszła tzw siatka, więc poprosiłem adres do zwrotu i odesłałem ją. Problem zaczął się później gdyż sprzedający stwierdził, że koszulka była na indywidualne zamówienie i odmówił zwroty pieniędzy. Nie...
Pożyczka bez umowy.
Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?...

Wyszukiwarka