Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Wysyłanie na urlop bezpłatny
W związku z pandemią pracodawca chce aby pracownicy podpisali urlopy bezpłatne. Inaczej pewnie będą zwolnienia. Na co się powołać odmawiając podpisania wniosku o urlop bezpłatny?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...

Wyszukiwarka