Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Kara za niedotrzymanie terminu?
Pracownica przeoczyła termin złożenia wniosku do Urzędu. Firma nie otrzyma dofinansowania w kwocie 8tys.zł. Czy upomnienie z wpisem do akt będzie wystarczającą karą? Czy pracodawca może nałożyć karę pieniężną oraz nakazanie zwrotu kwoty, lub zwolnić?...
Gdzie spisać dokument wskazujący obę do opieki na dzieckiem?
Cześć, chciałabym spisać dokument, w którym wskażę kto w przypadku śmierci obojga rodziców ma sprawować opiekę nad nieletnim dzieckiem. Czy ktoś mógłby mi podpowiedz jak taki dokument powinien wyglądać? Czy powinien być spisany u notariusza?...
Odszkodowanie za pogryzienie.
Cześć, Znajoma dostała list polecony od sąsiadki pod tytułem "Ostateczne wezwanie do odszkodowania" - list prywatny, w którym wzywa ją do zapłaty odszkodowania 3000 zł za szkody wywołane przez jej psa na jej nastoletnim synu (koszt za zastrzyki oraz trauma i strach przed psami). Kilka miesięcy temu do jej drzwi zapukali policjanci, którzy wystawili jej mandat za to, że jej pies ugryzł właśnie tego chłopca. 500 zł, mandat opłaciła bo c...
RODO
Dzień dobry nie wiem czy to dobry dział. ale mam pytanie. Chcę kupić nieruchomość i chcę się dowiedzieć czy właściciel nie zalega z opłatami np. śmieci , woda, podatek od nieruchomości itp. Czy taką informację otrzymam w urzędzie w miejscu zamieszkania właściciela czy takie informacje objęte są ochroną danych osobowych. Dziękuję za odpowiedź....

Wyszukiwarka