Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Umowa zawarta przez telefon.
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????...
Jak się dowiedzieć czy ktoś odrzucił spadek ?
W jaki sposób można dowiedzieć się, że ktoś odrzucił spadek notarialnie? Oczywiście w sytuacji, że nikt z rodziny nie chce udzielić takiej informacji....
Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego" Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Kopia informacji o dochodach.
Mam pytanie, dziesięć lat temu prowadziłam działalność. Niestety wszystkie dokumenty potwierdzające to, zostały u byłego i nie zamierza mi ich wydać. W związku z tym gdzie mogę się zwrócić by uzyskać informacje o dochodach, o firmie ?...

Wyszukiwarka