Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?

Hello, czy jest na sali notariusz?
Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią:
1. Czy posiadacze mniejszych części mogą w obecnej sytuacji bez przeszkód sprzedać je posiadaczowi większej ilości udziałów w ziemi? Z tego co wiem stanowią bliską rodzinę - udziałowiec większej części jest wujkiem posiadaczy tych mniejszych części, to dzieci jego rodzonej siostry.
2. Czy można sprzedać same udziały, czy konieczne jest wcześniejsze zniesienie współwłasności, wytyczenie działek i tak dalej?
anonim cytuj
03-12-2021
Można sprzedać same udziały

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych prze...
JPK VAT MAT FA PKPIR
czym sie roznia miedzy soba JPK VAT MAT FA PKPIR?...
Świadectwo pracy
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu. Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Czy komornik może zająć rozliczenie PIT?
Witam. Jeśli rozliczam się z Urzędem Skarbowym z Pit-11 to czy Komornik może zabrać cała kwotę rozliczenia czy jak to wygląda? Czy ma takie prawo? Nie znam się zbytnio na tym więc stąd to pytanie...

Wyszukiwarka