Zwrot zakupów przez internet

Proszę o pomoc.
Rozpocząć w tym roku planuję zamówić wózek dla dziecka z aukcji internetowej Allegro. Obawiam się jednak że może być on niewygodny dla prowadzącego po złożeniu. Gdyby faktycznie okazał się on niewygodny czy jest możliwość abym zwróciła go do sprzedawcy w ciągu 14 dni tak jak mówi ustawa o zakupach internetowych? Skoro zostanie on złożony i wypróbowany po domu
anonim cytuj
30-11-2021
Myślę, że to zależy czy kupi Pani od firmy czy od osoby fizycznej. Jeśli kupuje Pani od osoby fizycznej posiada Pani wyłącznie prawo do rękojmi regulowane w kc. Jeśli od firmy to ma Pani zawsze prawo do odstapienia od umowy (np. kupna) w terminie 14 dni od jej zawarcia bez podawania przyczyny ?
Jeśli mam złe informacje niech mnie ktoś poprawi ?

anonim cytuj
30-11-2021
Myślę, że to zależy czy kupi Pani od firmy czy od osoby fizycznej. Jeśli kupuje Pani od osoby fizycznej posiada Pani wyłącznie prawo do rękojmi regulowane w kc. Jeśli od firmy to ma Pani zawsze prawo do odstapienia od umowy (np. kupna) w terminie 14 dni od jej zawarcia bez podawania przyczyny ?

od firmy

anonim cytuj
30-11-2021
od firmy

w takim wypadku przysługuje Pani to prawo ?
Jednak ja bym doczytała regulamin przedsiębiorcy, który mówi o takich przypadkach. Ustawa umożliwia skorzystanie z odstąpienia od umowy ale może to być 14 dni od dnia otrzymania towaru lub od dnia zawarcia umowy (zapłaty za wózek- lepiej płacić kurierowi w takim wypadku) oraz co do zwrotu pieniędzy obligatoryjnie obie strony mają 14 dni na dokonanie obustronnego zwrotu, Pani wózka, a przedsiębiorca pieniędzy, jednak ma on możliwość zastrzec sobie ze termin 14 dni zaczyna swój bieg od momentu kiedy rzecz zostanie mu zwrócona ?
Chyba, że się coś zmieniło to proszę o komentarz prostujący.

anonim cytuj
30-11-2021

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajęcia.
Dzień dobry dziś dostanę przelew wypłaty na konto , nie zdążę wybrać w banku a nie mogę jej wybrać w bankomacie z powodu zajęcia komorniczego czy ja w poniedziałek te pieniążki będę mogła wybrać w placówce czy zostaną przekazane komornikowi z racji tego że w poniedziałek już nowy miesiąc?. Na konto wpływa tylko wypłata nic więcej czyli to 2257 będę mieć pewne co miesiąc komornik mi ich nie może zabrać ?...
Alimenty dla ojca
Czy to prawda, że jeśli ojciec dzieci podczas separacji, nie interesowal sie dziećmi, potem podczas rozwodu z tego tytułu zostal pozbawiony praw rodzicielskich. To w przyszłości nie może podać dzieci o alimenty?....
Podatek od nieruchomości.
Jestem udziałowcem w nieruchomości w której orzeczona jest współwłasność, a zarząd tymczasowy pełni bratanek. Wyliczył on wg mnie nieprawidłowy podział kosztów podatku na współwłaścicieli, natomiast w piśmie urzędowym o podatku, jest tylko nota, że są podatnicy opodatkowani w ramach konta, czyli współwłaściciele. Nie ma konkretnej kwoty na osobę. Dzwoniąc do urzędu pani powiedziała, cytuje: Urzędu nie interesuje kto ile zapłaci, a suma ma być opł...
Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...

Wyszukiwarka