Zwrot zakupów przez internet

Proszę o pomoc.
Rozpocząć w tym roku planuję zamówić wózek dla dziecka z aukcji internetowej Allegro. Obawiam się jednak że może być on niewygodny dla prowadzącego po złożeniu. Gdyby faktycznie okazał się on niewygodny czy jest możliwość abym zwróciła go do sprzedawcy w ciągu 14 dni tak jak mówi ustawa o zakupach internetowych? Skoro zostanie on złożony i wypróbowany po domu
anonim cytuj
30-11-2021
Myślę, że to zależy czy kupi Pani od firmy czy od osoby fizycznej. Jeśli kupuje Pani od osoby fizycznej posiada Pani wyłącznie prawo do rękojmi regulowane w kc. Jeśli od firmy to ma Pani zawsze prawo do odstapienia od umowy (np. kupna) w terminie 14 dni od jej zawarcia bez podawania przyczyny ?
Jeśli mam złe informacje niech mnie ktoś poprawi ?

anonim cytuj
30-11-2021
Myślę, że to zależy czy kupi Pani od firmy czy od osoby fizycznej. Jeśli kupuje Pani od osoby fizycznej posiada Pani wyłącznie prawo do rękojmi regulowane w kc. Jeśli od firmy to ma Pani zawsze prawo do odstapienia od umowy (np. kupna) w terminie 14 dni od jej zawarcia bez podawania przyczyny ?

od firmy

anonim cytuj
30-11-2021
od firmy

w takim wypadku przysługuje Pani to prawo ?
Jednak ja bym doczytała regulamin przedsiębiorcy, który mówi o takich przypadkach. Ustawa umożliwia skorzystanie z odstąpienia od umowy ale może to być 14 dni od dnia otrzymania towaru lub od dnia zawarcia umowy (zapłaty za wózek- lepiej płacić kurierowi w takim wypadku) oraz co do zwrotu pieniędzy obligatoryjnie obie strony mają 14 dni na dokonanie obustronnego zwrotu, Pani wózka, a przedsiębiorca pieniędzy, jednak ma on możliwość zastrzec sobie ze termin 14 dni zaczyna swój bieg od momentu kiedy rzecz zostanie mu zwrócona ?
Chyba, że się coś zmieniło to proszę o komentarz prostujący.

anonim cytuj
30-11-2021

Sugerowane Tematy

alimenty i widzenia bez sądu
Witam, mam pytanie, rozstajemy się z partnerka lecz mamy wspólne dziecko, chcemy się dogadać w kwestii alimentów i widzeń ale bez sądu , i moje pytanie brzmi czy jeśli będę jej płacił alimenty do 'ręki' i ona mi napisze potwierdzenie że dostała pieniądze to czy takie coś będzie ważne? Czy lepiej wysyłać przez pocztę? Dodam że wysyłanie pieniądzy z konta nie wchodzi w grę.. Proszę o pomoc.....
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Oszacowanie wartości nieruchomości.
Witam wszystkich. Mojemu bratu ponad dwa lata temu komornik zajął nieruchomość, która została wtedy oszacowana. Jednak ze względu na covid nie odbywały się licytacje. Teraz już można to robić i brat dostał powiadomienie o terminie licytacji na wrzesień. Jednak co dziwi to, że w powiadomieniu jest wymieniona kwota oszacowania sprzed dwóch lat właśnie. Wiadomo jak ceny nieruchomości poszły w górę od tamtej pory. Czy jest to zgodne z procedurami? Je...
Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...

Wyszukiwarka