Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?

Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił). Nawet jeśli mój pies załatwi się w takim miejscu to zawsze nosze ze sobą specjalna łapkę na psie odchody i od razu sprzątam i wyrzucam do specjalnego śmietnika.
Kiedyś gdzies wyczytałam, że te znaki poustawiane na osiedlu są ograniczeniem wolności. Absolutnie nie znam się na prawie, dlatego pytam: czy takie znaki faktycznie mogą być bezprawne? Oraz czy jeśli sprzątam po swoim psie to sąsiad może to gdzies zgłosić?
anonim cytuj
30-11-2021
To są znaki nielegalnie. Mozna powiedzieć , ze to typowy "straszak". Zakaz wprowadzania psów jest nielegalny i potwierdza to choćby wyrok WSA w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 6.03.2013 r. (II SA/Go 1045/12); wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 26 lutego 2015 r. (II OSK 2439/14) czy wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 10 czerwca 2014 r. (II SA/Wr 153/14).

anonim cytuj
30-11-2021

Sugerowane Tematy

Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....
Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Sprawa o uznanie ojcostwa-oszustwo.
W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....

Wyszukiwarka