Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?

Dzień dobry.
W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego?
Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia.
Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się bronić ?
Dziękuję za pomoc
anonim cytuj
30-11-2021
Nie ma jeszcze na szczęście przepisu dającego pracodawcy takie uprawnienia.

anonim cytuj
30-11-2021

Sugerowane Tematy

Jak bezpiecznie kupić zadłużoną nieruchomość?
Witam. Zamierzam kupić dom od małżeństwa, którzy mają długi i komornika. Z tego co wiem, to komornik ma odebrać dług u notariusza i resztę pieniędzy im oddać. Ludzie ci chcą za te pieniądze kupić mieszkanie. Są to alkoholicy i obawiam się, że pieniądze szybko znikną a oni się nie wyprowadzą. Jak mogę się przed tym zabezpieczyć? Co zrobić, żeby w razie czego eksmisja była skuteczna?...
Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...

Wyszukiwarka