czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu

czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow?
anonim cytuj
25-10-2021
Długu alimentacyjnego z fa się nie dziedziczy.

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z regulacją zawartą w ustawie z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej - wygasają.
Reasumując ten wątek, nie trzeba się martwić o długi, jakie dłużnik alimentacyjny zostawił w Funduszu Alimentacyjnym bez względu na lata, w których świadczenie zastępcze było wypłacane.

anonim cytuj
25-10-2021
28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają wraz ze śmiercią dłużnika. Oznacza to, że takiego długu nie odziedziczą spadkobiercy, a więc między innymi dzieci dłużnika

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa polskiego, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, jego zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają. Wynika to z art. 28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

Jest to szczególna regulacja, która ma na celu ochronę osób uprawnionych do alimentów. W związku z tym, spadkobiercy dłużnika, w tym dzieci, nie odziedziczą długów alimentacyjnych po zmarłym.

Jeżeli chodzi o koszty komornicze, które zostały wygenerowane przez wcześniejsze czynności komornicza, to mogą one być odziedziczone przez spadkobierców zmarłego, chyba że spadkobierca złożył oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza (art. 1014 Kodeksu cywilnego). Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości netto (wartości majątku spadkowego po odliczeniu długów) spadku.

W takim przypadku, warto skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję w celu ustalenia wysokości kosztów komorniczych.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam. Mam zamiar zrezygnować z pracy tylko jest mały problem. Z końcem 23r skończyła mi się umowa zlecenie która podpisałam. Od stycznia 24r jestem na umowie o pracę na pół etatu. Do fizycznego podpisania umowy nie doszło do dnia dzisiejszego, umowa jest tzw. Słowna. Zgłoszona do ZUS-u jestem. Czy w momencie gdy będę chciała odejść z pracy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia? Czy mogę z dnia na dzień odejść? Za porozumieniem stron wątpię ż...
Umowa o prace a miejsce zameldowania
Witam. Mam pytanie w kwestii zatrudnienia do pracy. Czy osoba ze stałym meldunkiem w innym województwie może zostać zatrudniona w branży handlowej w charakterze sprzedawcy na umowę o pracę pełen etat w innym województwie gdzie obecnie mieszka, ale nie posiada tutaj zameldowania. Zwracam się z powyższym zapytaniem w imieniu kuzyna który nie wie czy może w taki sposób pracować . Z góry bardzo dziękuję...
Rozwiązanie umowy.
Mąż pracuje na podstawie umowy o pracę jako kierowca. Źle się poczuł, wysoka temperatura, zawroty głowy pojechał do szpitala. Tam wystawiono mu zwolnienie lekarskie. Ponad godzinę przed rozpoczęciem pracy poinformował pracodawcę o zwolnieniu lekarskim. Dziś jadąc na miejsce pracy okazało się, że na jego miejsce został podstawiony inny kierowca. Mąż wykonał telefon do pracodawcy, ten nie odbierał. Odebrała żona pracodawcy i poinformowała męża o ty...
Czy firma windykacyjna może ściągnąć pieniądze z konta za niespłacone raty??Czy da się coś z tym zrobić?
Witam. Firma windykacyjna ściągnęła z konta kwotę 7500 zł naliczoną za niespłacone raty z przed ok. 20 lat. Problem w tym, że wszelkie pisma przychodziły na adres pod którym nie mieszkamy od ok.12 lat, o czym dowiedzieliśmy się dopiero teraz próbując wyjaśnić sytuację. Czy da się coś z tym zrobić? ...

Wyszukiwarka