czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu

czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow?
anonim cytuj
25-10-2021
Długu alimentacyjnego z fa się nie dziedziczy.

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z regulacją zawartą w ustawie z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej - wygasają.
Reasumując ten wątek, nie trzeba się martwić o długi, jakie dłużnik alimentacyjny zostawił w Funduszu Alimentacyjnym bez względu na lata, w których świadczenie zastępcze było wypłacane.

anonim cytuj
25-10-2021
28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają wraz ze śmiercią dłużnika. Oznacza to, że takiego długu nie odziedziczą spadkobiercy, a więc między innymi dzieci dłużnika

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa polskiego, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, jego zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają. Wynika to z art. 28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

Jest to szczególna regulacja, która ma na celu ochronę osób uprawnionych do alimentów. W związku z tym, spadkobiercy dłużnika, w tym dzieci, nie odziedziczą długów alimentacyjnych po zmarłym.

Jeżeli chodzi o koszty komornicze, które zostały wygenerowane przez wcześniejsze czynności komornicza, to mogą one być odziedziczone przez spadkobierców zmarłego, chyba że spadkobierca złożył oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza (art. 1014 Kodeksu cywilnego). Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości netto (wartości majątku spadkowego po odliczeniu długów) spadku.

W takim przypadku, warto skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję w celu ustalenia wysokości kosztów komorniczych.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę zmienić nazwisko na nazwisko partnera nie biorąc ślubu
Dzień dobry, niedługo urodzę dziecko mojego partnera. Z różnych przyczyn nie mamy ślubu, ale jesteśmy razem i mieszkamy. Dziecko zostanie uznane przed narodzinami, więc będzie miało nazwisko po tacie. Nie chcę nazywać się inaczej niż moja córka, czy mogę zmienić nazwisko na jej i partnera w urzędzie, nie biorąc z nim ślubu? Dwuczłonowe nazwisko nie wchodzi w grę, bo moje mi się nie podoba. Proszę o nieocenianie, tylko o porady prawne....
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy?
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy? Zakłady już nie istnieją. Czy można uzyskać jakiś dokument np z ZUS czy innej instytucji?...
Stawka godzinowa na umowę zlecenie.
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...

Wyszukiwarka