czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow?
anonim cytuj
25-10-2021
Długu alimentacyjnego z fa się nie dziedziczy.
anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z regulacją zawartą w ustawie z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej - wygasają.
Reasumując ten wątek, nie trzeba się martwić o długi, jakie dłużnik alimentacyjny zostawił w Funduszu Alimentacyjnym bez względu na lata, w których świadczenie zastępcze było wypłacane.
anonim cytuj
25-10-2021
28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają wraz ze śmiercią dłużnika. Oznacza to, że takiego długu nie odziedziczą spadkobiercy, a więc między innymi dzieci dłużnika
anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa polskiego, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, jego zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają. Wynika to z art. 28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Jest to szczególna regulacja, która ma na celu ochronę osób uprawnionych do alimentów. W związku z tym, spadkobiercy dłużnika, w tym dzieci, nie odziedziczą długów alimentacyjnych po zmarłym.
Jeżeli chodzi o koszty komornicze, które zostały wygenerowane przez wcześniejsze czynności komornicza, to mogą one być odziedziczone przez spadkobierców zmarłego, chyba że spadkobierca złożył oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza (art. 1014 Kodeksu cywilnego). Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości netto (wartości majątku spadkowego po odliczeniu długów) spadku.
W takim przypadku, warto skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję w celu ustalenia wysokości kosztów komorniczych.
Chciałbym się dowiedzieć czy postępowanie spadkowe jest potrzebne czy zbędne. Moi rodzice byli właścicielami dwóch mieszkań, jednego spółdzielczego w Sopocie w bloku, które z czasem wykupili na własność oraz drugiego zakupionego bezpośrednio od developera w Gdyni. W obu przypadkach własność potwierdzona jest aktami notarialnymi. Niestety prawie 3 lata temu mój Tata zmarł a Mama żyje i zastanawia się czy zachodzi potrzeba uregulowania prawa własno...
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie.
Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż]
Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku.
Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku.
Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić?
Chodzi mi o sprawdzeni...
Mój brat dostał mandat za wyprzedzanie rowerem innego pojazdu na przejściu dla pieszych. Mandat przyjęty, ale jeszcze nie zapłacony. Kwota na mandacie to 1500 zł, ale poszukaliśmy trochę w przepisach i okazało się że Policjant popełnił błąd, bo okazało się, że za to wykroczenie popełnione pojazdem niemechanicznym są widełki 50-500 zł. Co tutaj można zrobić?...
Zostało kupione mieszkanie przez biuro nieruchomości. Pieniądze zostały przekazane w grudniu, a z godnie z aktem notarialnym do końca stycznia miało zostać wydane mieszkanie. Ludzie ani myślą wyprowadzić się w czasie bo przedłuża im się transakcja z zakupem nowego mieszkania.
Nie obchodzi ich, że musimy opłacić dwa mieszkania. Straszą nas zerwaniem umowy. Pośrednik ani myśli pomoc, wręcz sam nas tym straszy.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: