czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu

czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow?
anonim cytuj
25-10-2021
Długu alimentacyjnego z fa się nie dziedziczy.

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z regulacją zawartą w ustawie z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej - wygasają.
Reasumując ten wątek, nie trzeba się martwić o długi, jakie dłużnik alimentacyjny zostawił w Funduszu Alimentacyjnym bez względu na lata, w których świadczenie zastępcze było wypłacane.

anonim cytuj
25-10-2021
28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają wraz ze śmiercią dłużnika. Oznacza to, że takiego długu nie odziedziczą spadkobiercy, a więc między innymi dzieci dłużnika

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa polskiego, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, jego zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają. Wynika to z art. 28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

Jest to szczególna regulacja, która ma na celu ochronę osób uprawnionych do alimentów. W związku z tym, spadkobiercy dłużnika, w tym dzieci, nie odziedziczą długów alimentacyjnych po zmarłym.

Jeżeli chodzi o koszty komornicze, które zostały wygenerowane przez wcześniejsze czynności komornicza, to mogą one być odziedziczone przez spadkobierców zmarłego, chyba że spadkobierca złożył oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza (art. 1014 Kodeksu cywilnego). Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości netto (wartości majątku spadkowego po odliczeniu długów) spadku.

W takim przypadku, warto skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję w celu ustalenia wysokości kosztów komorniczych.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc?
Witam, słyszałem opinie o tym jakoby umowę zlecenie można byłoby podpisać z jednym pracownikiem tylko na jakiś okres czasu, że w czasie roku potrzeba zrobić przerwę w umowie łącznie 3msc aby nie było kolejności przekształcania tego w umowę o pracę. Jak to wygląda? Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc? Trzeba robic przerwy?...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Służebność drogi.
Sąsiad chce ode mnie służebność drogi a ja w zamian chce od niego kawałek jego działki która graniczy z moją działką. Jak uważacie, jak duży powinien to być kawałek? Równy całej drogi z której będziemy razem korzystać? W końcu to ja, już zawsze jako właściciel będę płacił podatek za tą całą drogę, no i przy ewentualnej sprzedaży mojej działki to chyba nikt mi nie zapłaci za ten kawałek drogi obciążony służebnością, a już chyba na pewno nie tyl...
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem.
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem , odmawia spotkań lub nie zezwala na opiekę bez jej obecności . Podczas jej obecności zbiera informacje którymi później mataczy oraz reżyseruje . Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Jak zabezpieczyć kontakt z dzieckiem ?...

Wyszukiwarka