czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu

czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow?
anonim cytuj
25-10-2021
Długu alimentacyjnego z fa się nie dziedziczy.

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z regulacją zawartą w ustawie z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej - wygasają.
Reasumując ten wątek, nie trzeba się martwić o długi, jakie dłużnik alimentacyjny zostawił w Funduszu Alimentacyjnym bez względu na lata, w których świadczenie zastępcze było wypłacane.

anonim cytuj
25-10-2021
28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają wraz ze śmiercią dłużnika. Oznacza to, że takiego długu nie odziedziczą spadkobiercy, a więc między innymi dzieci dłużnika

anonim cytuj
25-10-2021
Zgodnie z przepisami prawa polskiego, w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, jego zobowiązania wobec Funduszu Alimentacyjnego wygasają. Wynika to z art. 28 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

Jest to szczególna regulacja, która ma na celu ochronę osób uprawnionych do alimentów. W związku z tym, spadkobiercy dłużnika, w tym dzieci, nie odziedziczą długów alimentacyjnych po zmarłym.

Jeżeli chodzi o koszty komornicze, które zostały wygenerowane przez wcześniejsze czynności komornicza, to mogą one być odziedziczone przez spadkobierców zmarłego, chyba że spadkobierca złożył oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza (art. 1014 Kodeksu cywilnego). Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości netto (wartości majątku spadkowego po odliczeniu długów) spadku.

W takim przypadku, warto skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję w celu ustalenia wysokości kosztów komorniczych.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
Mieszkanie w spadku.
Moja Teściowa ma 2 przyrodnie siostry. Jedna z nich zamieszkiwała mieszkanie po ich zmarłej matce i sama kilka dni temu zmarła. Mieszkanie było własnościowe lokatorskie na ich zmarłą matkę. Po śmierci matki siostra teściowej nie przepisała notarialnie własności i zamieszkiwała w nim płacąc media. Teraz o śmierci siostry, dwie żyjące siostry, w tym moja teściowa, chcą uporządkować sprawy mieszkaniowe, wystawić je ma sprzedaż i podzielić pieniądze ...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...

Wyszukiwarka