czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania?

Słuchajcie, czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania, które zamierzam sprzedać. To gdzie ta działalność będzie miała adres? To jednoosobowa działalność.
Sprzedaje mieszkanie i zamierzam kupić inne. Nie chce likwidować działalności bo to moja praca.
anonim cytuj
22-10-2021
Od ponad 2 lat nie ma obowiązku wskazywania w CEIDG głównego miejsca prowadzenia działalności. Obowiązkowe jest natomiast wskazanie adresu korespondencyjnego, do którego nie trzeba posiadać tytułu prawnego. Więc może ktoś użyczyć tego adresu, bądź może to być adres np. biura księgowego itp. Wówczas adresem dla celow podatkowych oraz adresem, który należy wskazywać w dokumentach księgowych (również na fakturach) staje się adres zamieszkania. Właściwym urzędem skarbowym jest wówczas urząd właściwy dla miejsca zamieszkania.

anonim cytuj
22-10-2021

Sugerowane Tematy

Kontrole ze Spółdzielni Mieszkaniowej.
Lokal nie został udostępniony do kontroli przez lokatora (były dwa terminy) SM wskazuje że zawiadomienie było na drzwiach wejściowych. Czy to skuteczne zawiadomienie lokatora? Wskazałem w spółdzielni, że moim adresem korespondencyjnym jest inny adres. Spółdzielnia wysyła mi powiadomienia na maila w innych sprawach typu wysokość czynisz rozliczenia i teraz na maila wysłała wezwanie że mam we własnym zakresie wykonać przegląd wyznaczając dodatkow...
Przywłaszczenie alimentów na dzieci przez osobę nieuprawnioną do odbioru.
Znajoma płaci na dziecko alimenty ustalone przez zabezpieczenie sądowe. Regularnie i zgodnie z zabezpieczeniem przekazem pocztowym, bo tak zażądał ojciec dziecka. Po czym doszło do sytuacji, że w miesiącu czerwcu 2023 alimenty odebrała jego matka. Matka dziecka ma potwierdzenie z poczty ,że przekaz odebrała jego matka on twierdzi, że przekaz trafił do nadawcy. Matka ojca przywłaszczyła alimenty nie przekazując mu tych alimentów. Ojciec dziecka o...
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska, umowa adopcyjna na narzeczonego. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną?
Dzień dobry! Otóż 2 lata temu adoptowaliśmy dwa psy ze schroniska. Umowa adopcyjna została spisana na narzeczonego. W związku z zakończeniem związku partner wyprowadza się ze wspólnego mieszkania, w którym mieszkaliśmy od początku razem, bierze psy ze sobą. Jakie kroki mogę podjąć żeby psy zostały ze mną lub inne, przychylne dla mnie rozwiązanie tej sprawy? Dziękuję....

Wyszukiwarka