Mama zostala jedyna spadkobierczynią po swoim zmarłym bracie.

Mama zostala jedyna spadkobierczynią po swoim zmarłym bracie . Wcześniej budynek oraz grunty należały do niej i do brata po połowie ,odziedziczajac po swojej zmarłej mamie . Teraz moje pytanie . Spadek przechodzi sam z automatu na nią czy musi zlozyc pismo do sądu?jakie?
anonim cytuj
19-10-2021
Musi złożyć oświadczenie o przyjęciu spadku i na tej podstawie dokona zmian w księdze wieczystej

anonim cytuj
19-10-2021
Musi złożyć oświadczenie o przyjęciu spadku i na tej podstawie dokona zmian w księdze wieczystej

A co się stanie, gdyby nie dokonała zmian w księdze wieczystej?

anonim cytuj
19-10-2021
A co się stanie, gdyby nie dokonała zmian w księdze wieczystej?

teoretycznie nic , tylko bez zmian nie będziesz mogła wynająć lub sprzedać nieruchomości, ponieważ nie będziesz ujawniona

anonim cytuj
19-10-2021
Dokładnie, notariusz i poświadczenie dziedziczenia, a potem do Wydziału Ksiąg Wieczystych z wnioskiem o ujawnienie w dziale II prawa własności

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Czy można sprzedać samochód własnej żonie?
Czy pomimo ustanowionej wspólności małżeńskiej, mąż może sprzedać żonie połowę własności auta, tak aby ona stała się jedynym właścicielem pojazdu? Czy taka umowa sprzedaży bądź darowizny w świetle prawa cywilnego będzie miała moc prawną?...
Praca przy zbiorze malin.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...

Wyszukiwarka