Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?

Dorosły syn żony zamieszkuje w mieszkaniu bez zgłoszenia bądź meldunku.
Oficjalnie przebywa za granicą co jest nieprawdą. Nie pracuje, nie dokłada się do opłat.
Mieszkanie należy do obu małżonków.
Mąż jest wymeldowany. Na mieszkaniu pozostaje żona.
Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?
anonim cytuj
19-10-2021
Placi ten czyje jest mieszkanie. Jeśli są małżeństwem i mają wspólnotę małżeńską to też tak jakby on płacił nawet jeśli placi żona. Jeśli wynajmują to mieszkanie to zobowiązany jest ten na kogo jest umowa.

anonim cytuj
19-10-2021
Meldunek nie ma znaczenia. Generalnie można naliczyć czynsz za bezumowne korzystanie z lokalu + odsetki i na określoną kwotę wystawić wezwanie do zapłaty z terminem 30 dni

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Zwolnienie chorobowe w trakcie wypowiedzenia.
Złożyłem w pracy wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczne wypowiedzenie) muszę pracować do 31 marca, kierownik robi mi pod górkę albo gada takie rzeczy że czuję się mobbingowany. Czy jak pójdę od 1 marca na zwolnienie od psychiatry na cały miesiąc, to pracodawca może mi coś zrobić ? Zgłosić mnie gdzieś ?...
Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze, Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?...
czy zachowanie kierownika podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP?
Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników ...
nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...

Wyszukiwarka