Czy można zawiesić alimenty na dziecko?

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?
Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
18-10-2021
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

anonim cytuj
18-10-2021
Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obowiązek alimentacyjny wynika z powinności rodzinnych i trwa tak długo, jak długo istnieje potrzeba zabezpieczenia środków utrzymania i wychowania dziecka oraz z jego potrzeb edukacyjnych.

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?

Jeśli chodzi o możliwość zawieszenia lub zniesienia alimentów:

W każdej chwili można wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę, zawieszenie lub zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Sąd dokonuje oceny konkretnej sytuacji i decyduje, czy jest podstawa do takiej zmiany. Przyczyną mogą być zmienione okoliczności – na przykład znaczna poprawa sytuacji materialnej uprawnionego do alimentów lub jego samodzielne utrzymanie.
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

Dokładnie, jeśli dziecko osiągnie samodzielność ekonomiczną, np. przez podjęcie pracy i uzyskanie dochodów umożliwiających samodzielne utrzymanie, można wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Warto jednak pamiętać, że brak egzekwowania alimentów nie zwalnia dłużnika z obowiązku ich płacenia i niewykonanie tego obowiązku może skutkować koniecznością zapłaty zaległych alimentów w przyszłości.

Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

Tak, jedynie sąd jest uprawniony do decyzji w kwestii zawieszenia, zmiany lub zniesienia alimentów. Wnioski w tej sprawie mogą być składane przez osobę zobowiązaną do płacenia alimentów, uprawnioną do ich otrzymywania, a także przez dziecko, jeżeli osiągnęło pełnoletniość. Wszystkie te działania wymagają odpowiedniego uzasadnienia opartego o konkretną sytuację oraz dowody potwierdzające zmienione okoliczności.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...

Wyszukiwarka