Czy można zawiesić alimenty na dziecko?

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?
Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
18-10-2021
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

anonim cytuj
18-10-2021
Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obowiązek alimentacyjny wynika z powinności rodzinnych i trwa tak długo, jak długo istnieje potrzeba zabezpieczenia środków utrzymania i wychowania dziecka oraz z jego potrzeb edukacyjnych.

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?

Jeśli chodzi o możliwość zawieszenia lub zniesienia alimentów:

W każdej chwili można wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę, zawieszenie lub zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Sąd dokonuje oceny konkretnej sytuacji i decyduje, czy jest podstawa do takiej zmiany. Przyczyną mogą być zmienione okoliczności – na przykład znaczna poprawa sytuacji materialnej uprawnionego do alimentów lub jego samodzielne utrzymanie.
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

Dokładnie, jeśli dziecko osiągnie samodzielność ekonomiczną, np. przez podjęcie pracy i uzyskanie dochodów umożliwiających samodzielne utrzymanie, można wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Warto jednak pamiętać, że brak egzekwowania alimentów nie zwalnia dłużnika z obowiązku ich płacenia i niewykonanie tego obowiązku może skutkować koniecznością zapłaty zaległych alimentów w przyszłości.

Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

Tak, jedynie sąd jest uprawniony do decyzji w kwestii zawieszenia, zmiany lub zniesienia alimentów. Wnioski w tej sprawie mogą być składane przez osobę zobowiązaną do płacenia alimentów, uprawnioną do ich otrzymywania, a także przez dziecko, jeżeli osiągnęło pełnoletniość. Wszystkie te działania wymagają odpowiedniego uzasadnienia opartego o konkretną sytuację oraz dowody potwierdzające zmienione okoliczności.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek przy pracy.
Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy: - zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem - pośpiech podczas wykonywanej pracy - brak koncentracji na wykonywanej czynności - nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy. Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną ze...
Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...

Wyszukiwarka