Czy można zawiesić alimenty na dziecko?

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?
Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
18-10-2021
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

anonim cytuj
18-10-2021
Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obowiązek alimentacyjny wynika z powinności rodzinnych i trwa tak długo, jak długo istnieje potrzeba zabezpieczenia środków utrzymania i wychowania dziecka oraz z jego potrzeb edukacyjnych.

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?

Jeśli chodzi o możliwość zawieszenia lub zniesienia alimentów:

W każdej chwili można wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę, zawieszenie lub zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Sąd dokonuje oceny konkretnej sytuacji i decyduje, czy jest podstawa do takiej zmiany. Przyczyną mogą być zmienione okoliczności – na przykład znaczna poprawa sytuacji materialnej uprawnionego do alimentów lub jego samodzielne utrzymanie.
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

Dokładnie, jeśli dziecko osiągnie samodzielność ekonomiczną, np. przez podjęcie pracy i uzyskanie dochodów umożliwiających samodzielne utrzymanie, można wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Warto jednak pamiętać, że brak egzekwowania alimentów nie zwalnia dłużnika z obowiązku ich płacenia i niewykonanie tego obowiązku może skutkować koniecznością zapłaty zaległych alimentów w przyszłości.

Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

Tak, jedynie sąd jest uprawniony do decyzji w kwestii zawieszenia, zmiany lub zniesienia alimentów. Wnioski w tej sprawie mogą być składane przez osobę zobowiązaną do płacenia alimentów, uprawnioną do ich otrzymywania, a także przez dziecko, jeżeli osiągnęło pełnoletniość. Wszystkie te działania wymagają odpowiedniego uzasadnienia opartego o konkretną sytuację oraz dowody potwierdzające zmienione okoliczności.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

jak pomóc osobie dotkniętej przemocą domową?
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie. Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo. Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Odrzucenie spadku.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku. Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci. W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Darowizna a rozwód.
Rodzice mają wspólny majątek, jednak mama ma swoje oszczędności. Chce rozwodu z podziałem majątku, nie chce zostać z niczym. Czy może zrobić wcześniej darowiznę dzieciom bez zgody małżonka zanim dojdzie do podziału? Czy potrzebna jest jego zgoda? Nie jest to drobna darowizna....

Wyszukiwarka