Czy można zawiesić alimenty na dziecko?

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?
Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
18-10-2021
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

anonim cytuj
18-10-2021
Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obowiązek alimentacyjny wynika z powinności rodzinnych i trwa tak długo, jak długo istnieje potrzeba zabezpieczenia środków utrzymania i wychowania dziecka oraz z jego potrzeb edukacyjnych.

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?

Jeśli chodzi o możliwość zawieszenia lub zniesienia alimentów:

W każdej chwili można wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę, zawieszenie lub zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Sąd dokonuje oceny konkretnej sytuacji i decyduje, czy jest podstawa do takiej zmiany. Przyczyną mogą być zmienione okoliczności – na przykład znaczna poprawa sytuacji materialnej uprawnionego do alimentów lub jego samodzielne utrzymanie.
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

Dokładnie, jeśli dziecko osiągnie samodzielność ekonomiczną, np. przez podjęcie pracy i uzyskanie dochodów umożliwiających samodzielne utrzymanie, można wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Warto jednak pamiętać, że brak egzekwowania alimentów nie zwalnia dłużnika z obowiązku ich płacenia i niewykonanie tego obowiązku może skutkować koniecznością zapłaty zaległych alimentów w przyszłości.

Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

Tak, jedynie sąd jest uprawniony do decyzji w kwestii zawieszenia, zmiany lub zniesienia alimentów. Wnioski w tej sprawie mogą być składane przez osobę zobowiązaną do płacenia alimentów, uprawnioną do ich otrzymywania, a także przez dziecko, jeżeli osiągnęło pełnoletniość. Wszystkie te działania wymagają odpowiedniego uzasadnienia opartego o konkretną sytuację oraz dowody potwierdzające zmienione okoliczności.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem.
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu. Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie. Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Jak nabyć działkę od rodziców?
Dzień dobry. Rodzice mojej żony mają działkę budowlaną , którą chcieliby nam przekazać . Jednak żona ma również siostrę , która jest bardzo konfliktowa. W jaki sposób możemy nabyć działkę od rodziców mojej żony, aby jej siostra nie mogła wnosić żadnych roszczeń nawet po śmierci ich rodziców ?...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
zaświadczenie zwalniające z zakrywania ust i nosa (egzamin)
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z pewną kwestią. Na wstępie zaznaczę, że POSIADAM ZAŚWIADCZENIE lekarskie zwalniajace mnie z jakiegokolwiek zasłaniania twarzy. Otóż mając dzisiaj egzamin w ZORDZIE(oczywiście pokazałam zaświadczenie), Pan egzaminator nie chciał mnie dopuścić do egzaminu bez maski. - ma takie prawo? Mimo posiadania zaświadczenia? Inni egzaminatorzy twierdzili, że nie, ale on twardo stał przy swoim. Jeśli miał takie prawo - ...

Wyszukiwarka