Czy można zawiesić alimenty na dziecko?

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?
Dziękuję za odpowiedzi
anonim cytuj
18-10-2021
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

anonim cytuj
18-10-2021
Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

anonim cytuj
18-10-2021
Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, obowiązek alimentacyjny wynika z powinności rodzinnych i trwa tak długo, jak długo istnieje potrzeba zabezpieczenia środków utrzymania i wychowania dziecka oraz z jego potrzeb edukacyjnych.

Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?

Jeśli chodzi o możliwość zawieszenia lub zniesienia alimentów:

W każdej chwili można wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę, zawieszenie lub zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Sąd dokonuje oceny konkretnej sytuacji i decyduje, czy jest podstawa do takiej zmiany. Przyczyną mogą być zmienione okoliczności – na przykład znaczna poprawa sytuacji materialnej uprawnionego do alimentów lub jego samodzielne utrzymanie.
Jak dziecko bedzie w stanie samodzielnie sie utrzymać to bedzoe mozna wystapoc o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nie ma obowiazku egzekwowania w przypadku braku platnosci.

Dokładnie, jeśli dziecko osiągnie samodzielność ekonomiczną, np. przez podjęcie pracy i uzyskanie dochodów umożliwiających samodzielne utrzymanie, można wystąpić do sądu z wnioskiem o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Warto jednak pamiętać, że brak egzekwowania alimentów nie zwalnia dłużnika z obowiązku ich płacenia i niewykonanie tego obowiązku może skutkować koniecznością zapłaty zaległych alimentów w przyszłości.

Tylko sąd na wniosek dziecka lub rodzica płacącego

Tak, jedynie sąd jest uprawniony do decyzji w kwestii zawieszenia, zmiany lub zniesienia alimentów. Wnioski w tej sprawie mogą być składane przez osobę zobowiązaną do płacenia alimentów, uprawnioną do ich otrzymywania, a także przez dziecko, jeżeli osiągnęło pełnoletniość. Wszystkie te działania wymagają odpowiedniego uzasadnienia opartego o konkretną sytuację oraz dowody potwierdzające zmienione okoliczności.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ponaglenie w zabraniu rzeczy po wynajmie.
W kwietniu tego roku wypożyczyliśmy z mężem "słownie" garaż znajomemu na miesiąc czasu . Jest już wrzesień rzeczy nie zostały nadal zabrane po kilkukrotnym ponagleniu i nie ma z tą osobą kontaktu . Co można zrobić żeby rzeczy usnąć , jakie kroki podjąć ?...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Ubezpieczenie kredytu gotówkowego.
Witam. Posiadam dwie pożyczki gotówkowe w banku. Od stycznia przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu iż jestem w ciąży i występują komplikacje. Mam wykupione ubezpieczenia do tych pożyczek. Orientuje się ktoś czy ubezpieczalnia przejmie raty? Oczywiście jutro zadzwonię do banku i zapytam u senda ale takie pytanie w mojej głowie się zrodziło...
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...

Wyszukiwarka