Chciałam się upewnić jak wygląda sprawa alimentacji gdy dziecko ma 18 lat i przeniosło się do szkoły zaocznej. Jednocześnie chce podjąć pracę. Czytałam że nie zwalnia to ojca z płacenia alimentów jednak nie mam pewności. Proszę o informację
Dokładnie tak, osiągnięcie przez dziecko pełnoletniości (18 lat) nie oznacza automatycznego zakończenia obowiązku alimentacyjnego. Kluczowe jest kryterium "usamodzielnienia się" dziecka:
Jeżeli dziecko, mimo że jest pełnoletnie, kontynuuje naukę, w tym również w szkole zaocznej, i nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać, obowiązek alimentacyjny ze strony rodzica wciąż trwa.
Zniesienie obowiązku alimentacyjnego, jeżeli był on orzeczony wyrokiem sądowym, wymaga decyzji sądu. W sytuacji, gdy dziecko podjęło pracę i uzyskuje dochody, sąd może ocenić, czy te dochody pozwalają na samodzielne utrzymanie, i na tej podstawie zdecydować o ewentualnym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego.
Ważne jest, aby ocena możliwości utrzymania się dziecka nie bazowała jedynie na tymczasowych i niepewnych źródłach dochodu.
Ostateczna decyzja o ewentualnym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego zależy od indywidualnych okoliczności i jest kwestią rozstrzygnięcia przez sąd. Jeśli alimenty były ustalane poza sądem, warto zwrócić się do sądu z wnioskiem o ich uregulowanie w świetle nowych okoliczności.