Aneks do umowy najmu okazjonalnego

Czy jeśli wynajmę komuś mieszkanie np na 2 lata (najem okazjonalny), a potem będę chciała do tej umowy napisać aneks, to czy podpisanie tegoż aneksu również musi odbyć się u notariusza, czy może być tylko między nami?
anonim cytuj
11-10-2021
Jezeli najem okazjonalny i umowa byla spisywana u notatiusza, to i aneks musi być spisany u notariusza. W innym wypadku aneks nie będzie ważny.

anonim cytuj
11-10-2021
Ani umowy, ani aneksu nie spisuje się u notariusza. U notariusza zawiera się jeden z załączników do umowy, tzw. akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli w tym akcie znajdzie się data trwania umowy (a notariusze niemal zawsze ją wpisują), to przy aneksowaniu umowy na dalszy okres trzeba będzie zawrzeć nowy akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli natomiast w tym akcie nie będzie daty końca umowy, to można ją aneksować bez konieczności zawierania nowego aktu (trzeba tylko pilnować żeby w sumie najem nie trwał dłużej niż 10 lat, bo wówczas straci cechy najmu okazjonalnego).

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Warunkowe umorzenie kary.
Prokurator w mojej sprawie wystąpił o warunkowe umorzenie kary, złożył wniosek do sądu. Jak wyglądają dalsze czynności? Jest rozprawa z powoływaniem świadków? Czy jest zasądzone jakieś zadośćuczynienie dla pokrzywdzonego?...
Dział III Księgi wieczystej.
Dzień dobry, nabyłem prawo do mieszkania w ramach dziedziczenia. Do KW w dziale III zostało wpisane ostrzeżenie na podstawie zgłoszenia przez notariusza o zmianie właściciela, następnie zostałem wpisany na podstawie mojego wniosku (wniosek składałem od razu po załatwieniu i notariusza APD) nowy właściciel, czyli ja, ale w dziale III ostrzeżenie pozostało, czy powinienem składać osobny wniosek o jego wykreślenie czy powinno zostać wykreślone przy ...
brak wpisu w ksiegach wieczystych
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...

Wyszukiwarka