Aneks do umowy najmu okazjonalnego

Czy jeśli wynajmę komuś mieszkanie np na 2 lata (najem okazjonalny), a potem będę chciała do tej umowy napisać aneks, to czy podpisanie tegoż aneksu również musi odbyć się u notariusza, czy może być tylko między nami?
anonim cytuj
11-10-2021
Jezeli najem okazjonalny i umowa byla spisywana u notatiusza, to i aneks musi być spisany u notariusza. W innym wypadku aneks nie będzie ważny.

anonim cytuj
11-10-2021
Ani umowy, ani aneksu nie spisuje się u notariusza. U notariusza zawiera się jeden z załączników do umowy, tzw. akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli w tym akcie znajdzie się data trwania umowy (a notariusze niemal zawsze ją wpisują), to przy aneksowaniu umowy na dalszy okres trzeba będzie zawrzeć nowy akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli natomiast w tym akcie nie będzie daty końca umowy, to można ją aneksować bez konieczności zawierania nowego aktu (trzeba tylko pilnować żeby w sumie najem nie trwał dłużej niż 10 lat, bo wówczas straci cechy najmu okazjonalnego).

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Wspólnoty mieszkaniowe.
Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc.). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?...
Czy po zwolnieniu lekarskim mogę iść na urlop?
Do 15.04 zwolnienie lekarskie. Umowa terminowa kończy się 30.04 Nie będzie kontynuacji. Czy pracodawca może wypisać urlop na drugą połowę kwietnia? Prawo mu na to pozwala? Czy najpierw badania ze względu na chorobowe ponad 30 i dopiero urlop? Wydaje się nie celowe robienie badań tym bardziej że kilka dni może być samego oczekiwania na badania. A więc robić badania na kilka dni pracy... Tez niecelowe że względu że to pracodawca musi ponieść kos...
Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa. Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża. Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?...
Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...

Wyszukiwarka