Aneks do umowy najmu okazjonalnego

Czy jeśli wynajmę komuś mieszkanie np na 2 lata (najem okazjonalny), a potem będę chciała do tej umowy napisać aneks, to czy podpisanie tegoż aneksu również musi odbyć się u notariusza, czy może być tylko między nami?
anonim cytuj
11-10-2021
Jezeli najem okazjonalny i umowa byla spisywana u notatiusza, to i aneks musi być spisany u notariusza. W innym wypadku aneks nie będzie ważny.

anonim cytuj
11-10-2021
Ani umowy, ani aneksu nie spisuje się u notariusza. U notariusza zawiera się jeden z załączników do umowy, tzw. akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli w tym akcie znajdzie się data trwania umowy (a notariusze niemal zawsze ją wpisują), to przy aneksowaniu umowy na dalszy okres trzeba będzie zawrzeć nowy akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli natomiast w tym akcie nie będzie daty końca umowy, to można ją aneksować bez konieczności zawierania nowego aktu (trzeba tylko pilnować żeby w sumie najem nie trwał dłużej niż 10 lat, bo wówczas straci cechy najmu okazjonalnego).

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?
Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe....
Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...

Wyszukiwarka