Aneks do umowy najmu okazjonalnego

Czy jeśli wynajmę komuś mieszkanie np na 2 lata (najem okazjonalny), a potem będę chciała do tej umowy napisać aneks, to czy podpisanie tegoż aneksu również musi odbyć się u notariusza, czy może być tylko między nami?
anonim cytuj
11-10-2021
Jezeli najem okazjonalny i umowa byla spisywana u notatiusza, to i aneks musi być spisany u notariusza. W innym wypadku aneks nie będzie ważny.

anonim cytuj
11-10-2021
Ani umowy, ani aneksu nie spisuje się u notariusza. U notariusza zawiera się jeden z załączników do umowy, tzw. akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli w tym akcie znajdzie się data trwania umowy (a notariusze niemal zawsze ją wpisują), to przy aneksowaniu umowy na dalszy okres trzeba będzie zawrzeć nowy akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli natomiast w tym akcie nie będzie daty końca umowy, to można ją aneksować bez konieczności zawierania nowego aktu (trzeba tylko pilnować żeby w sumie najem nie trwał dłużej niż 10 lat, bo wówczas straci cechy najmu okazjonalnego).

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
Zwolnienie podczas urlopu macierzyńskiego.
Zostałam zwolniona z pacy w trakcie urlopu macierzyńskiego z powodu likwidacji firmy. Jak zgodnie z prawem mogę dostać ekwiwalent pieniężny za zaległy urlop wypoczynkowy z powodu rozwiązania stosunku pracy? Jak to zrobić poprawnie, jaki wniosek ?...

Wyszukiwarka