Aneks do umowy najmu okazjonalnego

Czy jeśli wynajmę komuś mieszkanie np na 2 lata (najem okazjonalny), a potem będę chciała do tej umowy napisać aneks, to czy podpisanie tegoż aneksu również musi odbyć się u notariusza, czy może być tylko między nami?
anonim cytuj
11-10-2021
Jezeli najem okazjonalny i umowa byla spisywana u notatiusza, to i aneks musi być spisany u notariusza. W innym wypadku aneks nie będzie ważny.

anonim cytuj
11-10-2021
Ani umowy, ani aneksu nie spisuje się u notariusza. U notariusza zawiera się jeden z załączników do umowy, tzw. akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli w tym akcie znajdzie się data trwania umowy (a notariusze niemal zawsze ją wpisują), to przy aneksowaniu umowy na dalszy okres trzeba będzie zawrzeć nowy akt o poddaniu się egzekucji. Jeśli natomiast w tym akcie nie będzie daty końca umowy, to można ją aneksować bez konieczności zawierania nowego aktu (trzeba tylko pilnować żeby w sumie najem nie trwał dłużej niż 10 lat, bo wówczas straci cechy najmu okazjonalnego).

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Pomyłkowe zablokowanie konta
Witam ile dni teoretycznie trwa odblokowanie konta bankowego przez komornika? Dodam że konto bankowe zostało zablokowane pomyłkowo, już jest wyjaśnione. Pozdrawiam....
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Uznanie ojcostwa.
Zależy mi, żeby spojrzał na sytuację jeszcze jeden prawnik. Urodziłam się w 1991 roku. Moja mama nie była pewna kto jest ojcem, gdyż w okresie koncepcyjnym współżyła z dwoma mężczyznami. 1. Nazwijmy go Dariusz, z nim matka współżyła 6.01.1991. Nigdy nie przyznał się do mnie i nie dał się zbadać. Z racji lat dawnych, testowano tylko krew. Nigdy nie stawił się na badanie. Stwierdzono w tym przypadku domniemanie ojcostwa. Zmarł w 2004 roku. 2. ...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...

Wyszukiwarka