Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ?
Będę poruszała ten temat z pracodawcą, jednak chciałabym najpierw dowiedzieć się jak to dokładnie wygląda ze strony prawnej. Czy za umowę zlecenie pracownik ma też odprowadzane składki? Wiem też, że nawet jak pracodawca mnie zgłosi to i tak będzie mi wypłacał mniejszą stawkę niż tę, która powinna być. Wówczas do urzędu zgłasza prawidłową, a mi wypłaca mniejszą i go nikt nie nakryje?
anonim cytuj
11-10-2021
Do 26 lat, uczeń, nie trzeba nigdzie zgłaszać.
anonim cytuj
11-10-2021
o pierwsze jeśli masz umowę zlecenie to nie jest to Twój pracodawca, a zleceniodawca. Jak już wyżej zostało przytoczone osoba na umowie zlecenie do 26 r. życia ze statusem ucznia/studenta nie jest zgłaszana do ZUS, nie pobiera jej się z wynagrodzenia podatku oraz składek ZUS, a więc Twoje wynagrodzenie brutto = netto. Osoba taka ubezpieczona jest pod rodzicem w jego zakładzie pracy.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł).
Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty.
Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
Witam, pracuje na stacji benzynowej. Czy klient ma prawo żądać wpisania numeru rejestracyjnego na fakturze w momencie gdy tankował do kanistra? Zwykle wpisywalismy kanister bądź zostawiliśmy puste miejsce bez numeru, ale ten Pan żąda żeby mu pokazać jakieś rozporządzenia, ktore nam zabrania wpisywania numeru rejestracyjnego w takiej sytuacji. Istnieje taka regulacja prawna, czy
mamy mu wpisać numer rejestracyjny bez żadnych konsekwencji dla nas ...
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...
Witam. Mam takie pytanie. Wynajmuję mieszkanie od Pani X. I Napisałam jej dzisiaj, że za miesiąc się wyprowadzamy i tak jak w umowie, którą mamy spisana mam miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani X mi dzisiaj napisała, że ona podczas naszego mieszkania będzie przyprowadzała ludzi do oglądania mieszkania, i czy to tak może wyglądać? Bo wydaje mi się, że nie powinna, no rozumiem, że chce wynająć mieszkanie bez żadnej luki ale wydaje mi się, że zach...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: