student na umowie zlecenie

Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ?
Będę poruszała ten temat z pracodawcą, jednak chciałabym najpierw dowiedzieć się jak to dokładnie wygląda ze strony prawnej. Czy za umowę zlecenie pracownik ma też odprowadzane składki? Wiem też, że nawet jak pracodawca mnie zgłosi to i tak będzie mi wypłacał mniejszą stawkę niż tę, która powinna być. Wówczas do urzędu zgłasza prawidłową, a mi wypłaca mniejszą i go nikt nie nakryje?

anonim cytuj
11-10-2021
Do 26 lat, uczeń, nie trzeba nigdzie zgłaszać.

anonim cytuj
11-10-2021
o pierwsze jeśli masz umowę zlecenie to nie jest to Twój pracodawca, a zleceniodawca. Jak już wyżej zostało przytoczone osoba na umowie zlecenie do 26 r. życia ze statusem ucznia/studenta nie jest zgłaszana do ZUS, nie pobiera jej się z wynagrodzenia podatku oraz składek ZUS, a więc Twoje wynagrodzenie brutto = netto. Osoba taka ubezpieczona jest pod rodzicem w jego zakładzie pracy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Zawiadomienie do prokuratury a wniosek o wydanie nakazu zapłaty.
Dzień Dobry, Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa- niezapłacona faktura. Dłużnik chce złożyć wniosek o restrukturyzację i zorganizował spotkanie z wierzycielami. Czy mogę złożyć jeszcze wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty ?...
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
L4 na wypowiedzeniu umowy o prace.
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy mam sam złożyć wniosek do ZUS-u o zasiłek, czy pójdzie to automatycznie? Co konkretnie mam zrobić. Bardzo proszę o pomoc....
Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...

Wyszukiwarka