student na umowie zlecenie

Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ?
Będę poruszała ten temat z pracodawcą, jednak chciałabym najpierw dowiedzieć się jak to dokładnie wygląda ze strony prawnej. Czy za umowę zlecenie pracownik ma też odprowadzane składki? Wiem też, że nawet jak pracodawca mnie zgłosi to i tak będzie mi wypłacał mniejszą stawkę niż tę, która powinna być. Wówczas do urzędu zgłasza prawidłową, a mi wypłaca mniejszą i go nikt nie nakryje?

anonim cytuj
11-10-2021
Do 26 lat, uczeń, nie trzeba nigdzie zgłaszać.

anonim cytuj
11-10-2021
o pierwsze jeśli masz umowę zlecenie to nie jest to Twój pracodawca, a zleceniodawca. Jak już wyżej zostało przytoczone osoba na umowie zlecenie do 26 r. życia ze statusem ucznia/studenta nie jest zgłaszana do ZUS, nie pobiera jej się z wynagrodzenia podatku oraz składek ZUS, a więc Twoje wynagrodzenie brutto = netto. Osoba taka ubezpieczona jest pod rodzicem w jego zakładzie pracy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedanej nieruchomości
Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy? ...
Reklamacja towaru
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej. Moje pyt...
Licytacja komornicza
Witam, 1/3 udziałów posiadłości będzie wystawiona na licytacje komornicza. Komornik poinformował właściciela 2/3 ze jako najbliższa rodzina (brat) nie może brać udziału w pierwszej licytacji. Czy to prawda?...
Świadczenia rodzinne
przyjechałam właśnie do Polski z Niemiec . W Niemczech nie pobierałam niczego na dziecko gdyż nie posiadałam z synem nawet meldunku . Mój mąż pracuje w Niemczech ma gewerbe , mamy intercyzę i zaznaczam to nie jest Ojciec mojego syna, nie jest wpisany jako ojciec, złożyłam wniosek o 500 plus na dziecko miesiąc temu i dalej nic przyszła mi informacja z której nic nie rozumiem ponieważ wynika z niej że muszą sprawdzić czy mój mąż nie pobiera niczeg...

Wyszukiwarka