student na umowie zlecenie

Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ?
Będę poruszała ten temat z pracodawcą, jednak chciałabym najpierw dowiedzieć się jak to dokładnie wygląda ze strony prawnej. Czy za umowę zlecenie pracownik ma też odprowadzane składki? Wiem też, że nawet jak pracodawca mnie zgłosi to i tak będzie mi wypłacał mniejszą stawkę niż tę, która powinna być. Wówczas do urzędu zgłasza prawidłową, a mi wypłaca mniejszą i go nikt nie nakryje?

anonim cytuj
11-10-2021
Do 26 lat, uczeń, nie trzeba nigdzie zgłaszać.

anonim cytuj
11-10-2021
o pierwsze jeśli masz umowę zlecenie to nie jest to Twój pracodawca, a zleceniodawca. Jak już wyżej zostało przytoczone osoba na umowie zlecenie do 26 r. życia ze statusem ucznia/studenta nie jest zgłaszana do ZUS, nie pobiera jej się z wynagrodzenia podatku oraz składek ZUS, a więc Twoje wynagrodzenie brutto = netto. Osoba taka ubezpieczona jest pod rodzicem w jego zakładzie pracy.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania.
Hej. Chciałam prosić o porady w kwestii sprzedaży mieszkania. Kupująca chce już umowę przedwstępną podpisywać u notariusza dla swojego bezpieczeństwa ale dla nas to również pierwsza sprzedaż nieruchomości więc też chcemy być bezpieczni. Na co zwrócić uwagę, co tam powinno być a na jakie zapisy lepiej uważać? Z góry dziękuję za każdą poradę....
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
chorobliwie zazdrosny mąż/monitoring
Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awantu...
Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana?
Członek najbliższej rodziny pożycza mi 50 tysięcy. Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana? Powinnam dopełnić jakichś formalności, żeby tego uniknąć?...

Wyszukiwarka