Witajcie! Pracuję w obecnym miejscu pracy pół roku, ale od tego czasu pracodawca nie zarejestrował mnie w urzędzie (sprawdziłam to na stronie). Pracuję na umowie zlecenie na ponad etat i mam status studenta. Jednak wolałabym nie zmieniać miejsca pracy. Jest to owszem moja praca dorywcza, ale jakiś czas przed rozpoczęciem swojej innej drogi chciałabym tu popracować, szczególnie, że w moim mieście alternatyw ze świecą szukać. ?
Będę poruszała ten temat z pracodawcą, jednak chciałabym najpierw dowiedzieć się jak to dokładnie wygląda ze strony prawnej. Czy za umowę zlecenie pracownik ma też odprowadzane składki? Wiem też, że nawet jak pracodawca mnie zgłosi to i tak będzie mi wypłacał mniejszą stawkę niż tę, która powinna być. Wówczas do urzędu zgłasza prawidłową, a mi wypłaca mniejszą i go nikt nie nakryje?
anonim cytuj
11-10-2021
Do 26 lat, uczeń, nie trzeba nigdzie zgłaszać.
anonim cytuj
11-10-2021
o pierwsze jeśli masz umowę zlecenie to nie jest to Twój pracodawca, a zleceniodawca. Jak już wyżej zostało przytoczone osoba na umowie zlecenie do 26 r. życia ze statusem ucznia/studenta nie jest zgłaszana do ZUS, nie pobiera jej się z wynagrodzenia podatku oraz składek ZUS, a więc Twoje wynagrodzenie brutto = netto. Osoba taka ubezpieczona jest pod rodzicem w jego zakładzie pracy.
Witam potrzebuję pomocy, rolnik dzierżawi od nas pole około 80 arów już około 20 lat, podatki płacimy My. Czy może stać się jego właścicielem przez tak długi okres dzierżawy ? Chcemy przejąć pole ponownie do upraw....
Co w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest chory - ma Alzheimera. ?
Babcia nie poukladala spraw spadkowych przed śmiercią- zmarła nagle. Dziadek został sam. Nie podejmuje żadnych decyzji . Nie dysponuje i nie rozporządza pieniedzmi- opiekuje się nim ja( wnuczka ) i wujek.
Chce założyć sprawdzę o nabycie spadku .
Jak to będzie z dziadkiem ?
...
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Witam,
potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: