jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny?
Osoba X została zatrudniona 1 września na 3/4 etatu. Po 1 tygodniu zachorowała i przeszła na L4 na 5 dni, po powrocie do pracy po 2 dniach okazało się, że osoba ta dostaje kwarantanne ponieważ w miejscu pracy jest covid. Czy osobie tej nie należy sie wynagrodzenie za czas L4 i kwarantanny? ...
Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica
Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny....
Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Zawieszenie postępowania.
W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS...

Wyszukiwarka