Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu
anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu
jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo.
Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić?
Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Dzień dobry. Za dwa tygodnie mam rozprawę o podwyższenie alimentów. Ojciec dziecka zadeklarował pewną kwotę. Napisał na kartce papieru, że zacznie dana kwotę płacić od listopada, ja mu to podpisałam, ale moje pytanie jest takie: czy taka deklaracja którą ja mu podpisałam na owej kartce papieru odnośnie kwoty na którą się zgadzam jest aktualna? czy tylko liczą się zwiększone alimenty zasądzone prawnie przez Sąd?...
Mieszkam w domku jednorodzinnym z partnerką i dwójką naszych wspólnych dzieci od ponad 6 lat.
Dom stoi na partnerkę. Ja posiadam mieszkanie własnościowe które jest na obecną chwilę WYNAJMOWANE. Niestety jak to w życiu bywa rozstaję się z partnerką ( znalazła sobie lepsza połówkę ) i ona każe mi się jak najszybciej wyprowadzić - wiadomo najlepiej dziś. Czy może mnie wyrzucić? Eksmitować? Jakie ma prawnie kroki żebym opuścił jej dom? Twierdzi, że ...
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: