Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu
anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu
jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
...
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie.
Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem ręko...
Dzień dobry.
Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy.
1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek.
2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: