jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka.
Witam. Od jakiegoś czasu jestem dość sporo zadłużony. Przez pewien czas miałem pewne problemy w życiu przez co odsetki urosły do tego stopnia, że nie jestem w stanie spłacić wszystkiego. Przez trudną sytuację materialną byłem zmuszony wrócić do rodziców. Od pewnego czasu czytam i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Mam jednak kilka pytań: 1.Czy syndyk może zająć nieruchomość i ruchomości moich rodziców, z których korzystam n...
Rozwód
Witam. Rozprawa rozwodowa 18 listopada, mąż nie odbierał awiza z wezwaniem na sprawę. Komornik sądowy próbował dostarczyć ale również mu się nie udało. Mąż mieszka u mnie, czy w takim wypadku sprawa może się nie odbyć? Mogę jakoś go nakłonić do odebrania? On oczywiście wie o terminie sprawy ale robi po złości....
Kara pieniężna za zerwanie umowy abonenckiej.
Mój chłopak dostał karę nałożoną przez operatora komórkowego w kwocie prawie 4000 zł. Wcześniej przed rozwiązaniem umowy przed czasem był stacjonarnie w i został poinformowany, że tak jak jest w umowie kara może wynieść 1000 zł, więc chłopak przemyślał i przeniósł się telefonicznie. Przeczytaliśmy regulamin i jest tam napisane, że jeśli umowa została rozwiązana telefonicznie to o karze powinien zostać poinformowany telefonicznie, SMS-owo, mailow...
Zwrot kosztów wysyłki.
Sprzedałem osobie prywatnej odkurzacz. Działał podobno kilka dni. Kupujący chce zwrotu pieniędzy. ok, nie neguje tego. kupujący opłacił przy zakupie koszta sprzętu + wysyłka. natomiast ja zapłaciłem z własnej kieszeni za kuriera który ten zwrot miał odebrał od klienta. Kupujący zapłacił za wysyłkę 18 zł a ja za odbiór od niego 22 zł. Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ? Ja oraz kupujący jesteśmy osobami prywatny...

Wyszukiwarka