jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

zakupy na zeszyt
Witam, Jeśli klient wziął towar na „zeszyt” i długi czas już tego nie opłaca to jest jakaś szansa odzyskania pieniędzy? Imię nazwisko są, ewentualnie nr tel i adres tego klienta. Z gory dziekuje za pomoc...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Rękojmia a gwarancja.
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie. Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem ręko...
Zwrot zadatku po wprowadzeniu w błąd.
Dałem zadatek na zakup działki w kwocie 20 tys. złotych, w międzyczasie dowiedziałem się że dom można postawić 12m od granicy sąsiadującego lasu. Pani, z którą podpisałem umowę przedwstępną udzieliła mi błędnej informacji, że można się budować 4m od granic. Niestety w tym przypadku nie mam możliwości postawienia budynku wg. swojej koncepcji. Zwracam się z prośbą do państwa, czy jest możliwość odzyskania zadatku? Pani, od której chciałem kupić dzi...

Wyszukiwarka