jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
brak testamentu
Jedyna corka zmarlego ojca. Nie zostawil testamentu. Kto dziedziczy spadek skoro jest jeszcze jego zona (brak wspolnych dzieci) dodam ze nie jest moją mamą....
Odrzucenie spadku.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku. Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci. W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...

Wyszukiwarka