jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Sprzedaż gruntu przez pośrednika.
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Wymeldowanie osoby z wyrokiem prawomocnym.
Czy można wymeldować sądownie osobę przebywającą w zakładzie karnym za znęcanie się nad rodziną skazaną wyrokiem prawomocnym?...
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...

Wyszukiwarka