jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.

okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu

jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie
Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?...
Majątek osobisty.
Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?...
Zwolnienie z pracy (umowa zlecenie)
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić? Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Rozwiązanie umowy z najemcą.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...

Wyszukiwarka