Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika?
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.
anonim cytuj
11-10-2021
Jesli twoja siostra czyli corka mamy to wazne jest, kiedy ta darowizna miala miejsce. Ile czasu przed amiercia babci i dziadka.
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu
anonim cytuj
11-10-2021
okładnej daty nie znamy niestety ale ok 6-7lat temu
jesli ponizej 10 to jest brana pod uwagę. Trzeba osobno zachowek po babci i po dziadku. I pp babci juz niewiele czasu bo roszczenie przedawniam sie po 5 latach od śmierci.
Złożyłem pozew o odzyskanie pieniedzy. Z Sądu przyszła informacja że...
"Na podstawie art. 130 paragraf 1 kpc i art. 130 [1] paragraf 1 [1] wzywa Pana do usunięcia braków formalnych pozwu, przez wskazanie daty wymagalności dochodzonego roszczenia w terminie..."
Co to jest ta data wymagalności?...
Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?...
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem.
W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację.
Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...
Złożyłam pozew do sądu do wydziału gospodarczego, ale zapomniałam podać adresu poczty elektronicznej powoda. Mogę dosłać pismo procesowe uzupełniające adres e-mail ? Jak poprawnie je sformułować, żeby Sąd nie cofnął pozwu ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: