czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?

Szanowni Państwo!
Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg mnie niesłusznego) zamknięcia mnie w szpitalu psychiatrycznym, nie udało mi się obronić pracy magisterskiej. Nie jestem ubezwłasnowolniona. Uważam, że jestem tu umieszczona siłą i niesłusznie. Od początku pobytu wnioskowałam, przynajmniej o przeniesienie mnie do innego szpitala psychiatrycznego, bliżej miejsca mojego zamieszkania, jednak lekarz prowadzący nie wyraził zgody. Ja nie wyraziłam zgody przy zamknięciu mnie, w tym szpitalu psychiatrycznym- zrobiono to siłą i wbrew mojej woli. W Sądzie Rejonowym dla Warszawy- Śródmieście w Warszawie III Wydział Rodzinny i nieletnich ul. Marszałkowska 82, 00-517 Warszawa- toczy się sprawa o to, czy zostałam słusznie umieszczona w tym szpitalu psychiatrycznym? Sprawę odroczono z dnia 20. września 2021 r. na 10. listopada 2021 r. Skoro z dniem dzisiejszym wygasa mi ubezpieczenie w ZUS, to czy mogę zażądać wypisania z tego szpitala w dniu dzisiejszym? (Stanowczo zaznaczę, że nie chcę przedłużać swojego ZUSu, ponieważ uważam, że go nie potrzebuję, ani nie chcę musieć płacić za to leczenie w razie, gdyby nadal leczono mnie tu siłą, wbrew mojej woli!!!)
anonim cytuj
06-10-2021
Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, które jest obowiązkowe, to po zakończeniu studiów jest Pani nim objęta jeszcze przez 4 miesiące.

anonim cytuj
06-10-2021
Rozumiem, o co chodzi i współczuję, ale:
1. Nie wygasa ci ubezpieczenie.
2. Nawet gdyby wygasło, nic by nie zmieniło, to nie podstawa do wypisu (to nie USA).

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

Gdzie wyciągnę akt zgonu ?
Witam ,zmarł mój ojciec z którym od lat nie miałam kontaktu. Dowiedziałam się, że pochowało go miasto natomiast nie wiem kiedy zmarł, gdzie leży....potrzebuje akt zgonu w celu zrzeczenia się spadku przeze mnie i córkę, jest szansa, że uzyskam takowy w USC?...
Komornik i jego zaniedbania.
Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto. Tłumaczy komornik że dopiero jak wierzyciel osobiście potwierdzi że otrzymał pieniądze to komornik odejmie to od zaległości. Problem w tym że wierzyciel tego nie robi i co miesiąc moja zaległość rośnie....
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...

Wyszukiwarka