Czy odebranie praw do dziecka zwalnia z płacenia alimentów?

Dzien dobry mam pytanie Ojciec dziecka ma odebrane prawa do syna zaraz po urodzeniu. Matka wychodzi za mąż i dziecko dostaje nazwisko męża. Czy biologiczny ojciec dziecka dalej jest zobowiązany łożyć na dziecko czy juz aktualny mąż który dał nazwisko ?
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli dziecko nie jest przysposobione całkowicie przez nowego męża to biologiczny ojciec musi dalej płacić alimenty. Odebranie całkowite praw rodzicielskich nie zwalnia z tego obowiązku.

anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli to tylko zmiana nazwiska to biologiczny ojciec nadal ma obowiązki wobec syna, w tym alimenty. Jeśli obecny mąż przysposobił syna wówczas wszystkie obowiązki biologicznego ojca ustają.

anonim cytuj
04-10-2021
Biologiczny ojciec dalej musi płacić alimenty, Twój obecny mąż musiałby przysposobić Twoje dziecko żeby biologiczny nie musiał płacić alimentów

anonim cytuj
04-10-2021
Ojciec dziecka ma odebrane prawa do syna zaraz po urodzeniu. Matka wychodzi za mąż i dziecko dostaje nazwisko męża. Czy biologiczny ojciec dziecka dalej jest zobowiązany łożyć na dziecko czy już aktualny mąż który dał nazwisko?

Sytuacja, w której biologiczny ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskie, a dziecko dostaje nazwisko męża matki, nie wpływa bezpośrednio na obowiązek alimentacyjny biologicznego ojca. W polskim prawie rodzinie zasadnicze kwestie są następujące:

Zmiana nazwiska dziecka nie wpływa na obowiązki alimentacyjne biologicznego ojca. Zmiana nazwiska to inna kwestia niż formalne przysposobienie dziecka.

Przysposobienie dziecka przez nowego męża matki (często nazywane adopcją przez małżonka) powoduje, że biologiczny ojciec jest zwolniony z obowiązku alimentacyjnego. Wówczas nowy mąż przejmuje wszelkie obowiązki związane z wychowywaniem i utrzymaniem dziecka. Procedura przysposobienia jest określona w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym (art. 114 i następne).

Odebranie praw rodzicielskich nie zwalnia biologicznego ojca z obowiązku alimentacyjnego wobec dziecka. Dopiero przysposobienie dziecka przez inną osobę zwalnia biologicznego ojca z tego obowiązku.

Podsumowując, jeśli obecny mąż matki nie przysposobił formalnie dziecka, biologiczny ojciec wciąż ma obowiązek alimentacyjny wobec niego, niezależnie od tego, czy ma prawa rodzicielskie czy też nie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Likwidacja stanowiska pracy.
Pracuję w pewnej firmie 9 miesięcy. W połowie sierpnia otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z umową o pracę. Powód zwolnienia > likwidacja stanowiska pracy podyktowana spadkiem obrotów w firmie. Wypowiedzenie zostało podpisane przez obie strony. To jednak nie koniec. Dwa dni temu otrzymałem kolejne pismo od pracodawcy > wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Szczegóły dotyczyły ...
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód?
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia? W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu). Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to komplet...
Upadłość firmy, a zaległa pensja.
Dzień dobry, firma, w której pracuje złożyła wniosek o upadłość. Niestety już za marzec nie dostałam wypłaty, pierwszy raz znajduje się w takiej sytuacji i nie wiem co mam robić. Nie wszyscy mają taką poduszkę finansową by przeżyć przez 1 miesiąc, nie opłacając rachunków oraz kredytów. Obecnie przebywam na L4, które również płaci pracodawca. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak się zachować? Gdzie się udać jak najszybciej i zdobyć swoje pie...

Wyszukiwarka