procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze przed sądem pracy

Witam. Proszę o poradę.
Przed sądem pracy procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze (zasiłek chorobowy, urlop itd). Sporządzono ugodę, którą podpisaliśmy (ja i adwokat pracodawcy) w obecności Sądu. Pracodawca sam zaproponował 7 dni.
7 dni już minęło... Więc myślę że jednak mi nie zapłaci tych pieniędzy.
Nie odpisuje na SMS
Nie odbiera telefonu
Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to co mogę/muszę/powinnam zrobić:
1. Zwrócić się o pomoc do Inspekcji Pracy powołując się na art.282 par.2 KP? Czy Inspekcja Pracy może wymusić na pracodawcy wypłatę zasądzonych pieniędzy, czy też z urzędu nada bieg kolejnemu postępowaniu sądowemu?
2. Złożyć do sądu wniosek o przywrócenie terminu, złożyć zażalenie na postanowienie o ugodzie i kontynuować bieg sprawy tak, jakby ugody nie zawarto?
3. Złożyć do sądu wniosek o nadanie klauzuli wykonalności i rozpocząć egzekucję komorniczą?
A jakie wybiegi może zastosować pracodawca:
1. Nie płacić i czekać na rozwój wypadków, czyli przeciągać sprawę?
2. Podważyć na jakiejś podstawie zawartą ugodę? Czym by to wtedy skutkowało ? automatycznym wznowieniem umorzonego postępowania, czy tylko nieważnością ugody?
anonim cytuj
01-10-2021
Uważam ze w przypadku zawarcia ugody sądowej, a następnie niewywiązania się z jej postanowień wierzyciel może, po nadaniu tej ugodzie klauzuli wykonalności przez sąd, wszcząć w jej oparciu postępowanie egzekucyjne. Czyli wystąpić do sądu o klauzule wykonalności i wniosek do komornika proszę złożyć.

anonim cytuj
01-10-2021

Sugerowane Tematy

alimenty
Rozstałam sie z ojciem dzieci. Założona niebieska karta i sprawa o znęcanie. Sąd przyznał zabezpieczenie alimentów w kwocie 800 zl. Ponieważ dobrowolnie nie chciał płacić sprawę zgłosiłam do komornika. Jak sie okazuje ma on kilka zajęć i komornik nie może ściągnąć pieniędzy z tytułu alimentów a ojciec dzieci nie chce płacić całej kwoty w terminie czy mogę coś zrobić?...
Zbycie pojazdu.
Mój ojciec jest pierwszym właścicielem pojazdu ja jestem drugim współwłaścicielem w dowodzie rejestracyjnym. Chciałbym się z tego samochodu wypisać. Wystarczy złożyć wniosek na gov.pl i to wszystko? Samochód w pełni przejdzie na mojego ojca? Co potem z dowodem rejestracyjnym, muszę jeszcze udać się do W. Komunikacji żeby wyrobić nowy czy można to z poziomu strony? Czy ojciec będzie musiał zapłacić jakiś podatek?...
Umowa przedwstępna - obowiązki stron.
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są obowiązki stron w przypadku zawarcia umowy przedwstępnej. Kto odpowiada za zorganizowanie spotkania w kancelarii notarialnej w celu podpisania notarialnego ? Wydaje mi się ze kupujący, ale mogę się mylić. Czy kupujący może żądać np.: aneksu do umowy przedwstępnej celem sprostowania, gdyż brak części zapisów dot. nieruchomości uniemożliwia uzyskanie kredytu ?...
Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS). Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...

Wyszukiwarka