Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie

Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji.
Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowiedzcie jak to ogarnąć.
anonim cytuj
08-12-2020
Trzeba spisać umowę przechowania, jednak warunek jest taki, że nie może być użyta żadna część tej kwoty przez przechowawcę

anonim cytuj
08-12-2020
Dziękuje za info. A czy może prosić raz na jakiś czas o jakiś przelew jak będzie miał jakiś nagły wydatek? Czy wtedy tez jakiś dokument się spisuje czy nie można?

anonim cytuj
08-12-2020
Nie. Wówczas byłby to depozyt nieprawidłowy i płaci się podatek. Ogólnie to jest dość "śliska" sprawa i US może się z łatwością "przyczepić"

anonim cytuj
08-12-2020
Hmm dlaczego?

anonim cytuj
08-12-2020
Bo to duża kwota

anonim cytuj
08-12-2020

Sugerowane Tematy

Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...
Skarga na czynności komornika.
Mam dwie sprawy w e-sądzie. Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście. Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę. A drugi w innym mieśc...
Dni wolne na opiękę na dzieckiem
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...

Wyszukiwarka