Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia.
Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy).
Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietnic? Co jeśli zgodzę się na tę ugodę, a po ustalonym terminie 2 miesięcy w dalszym ciągu nie otrzymam zaległego wynagrodzenia? Jakie konsekwencje może wtedy ponieść pracodawca?
Zaznaczam, że to pismo przeszło przez sąd.
anonim cytuj
27-11-2020
Ugodę tak, ale przed sądem. W takim wypadku ugoda, zatwierdzona przez sąd, staje się tytułem wykonawczym i po nadaniu klauzuli wykonalności można od razu iść z nią do komornika. Moim zdaniem - warto, tym bardziej że uniknie Pan przynajmniej kilkumiesięcznego procesu.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy wyrażenie przeze mnie zgody na ugodę i odesłanie jej do sądu będzie miało taką moc wykonawczą?
anonim cytuj
27-11-2020
Nie. Ugodę trzeba spisać, podpisać i przedstawić sądowi do zatwierdzenia. Dopiero po takim zatwierdzeniu pojawi się owa moc wykonawcza.
anonim cytuj
27-11-2020
Rozumiem. Czy w odpowiedzi mogę wyrazić zgodę i poprosić o wyszczególnienie warunków ugody?
I pytanie z drugiej strony - co się stanie, jeśli odeślę pismo z odmową podjęcia ugody przez sąd do reprezentanta pracodawcy?
anonim cytuj
27-11-2020
Nic się nie stanie, tzn. druga strona nie będzie związana ofertą, którą złożyła, a proces potoczy się dalej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy w odpowiedzi mogę zaproponować sądowne załatwienie ugody? Wg mnie pracodawca ewidentnie gra na zwłokę, aby nie płacić zaległości
anonim cytuj
27-11-2020
Jak najbardziej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy może Pan napisać jaką treść mogłaby mieć taka odpowiedź?
anonim cytuj
27-11-2020
"Szanowni państwo, zgodę na tego typu ugodę mogę wyrazić wyłącznie przed sądem, w celu przeprowadzenia procedury zatwierdzenia ugody przez sąd, przed którym toczy się postępowanie".
I wszystko.
anonim cytuj
27-11-2020
Taką odpowiedź chciałem uzyskać, wielkie dzięki za pomoc.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...
Od kogo żądać usunięcia szkód w przypadku, gdy kupiło się mieszkanie z 2-giej ręki ? Od zbywcy mieszkania czy dewelopera który ma 5 lat na naprawienie ewentualnych szkód powstałych po wybudowaniu mieszkania ? Czy rękojmia działa ?
...
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę...
Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko.
Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: