Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia.
Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy).
Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietnic? Co jeśli zgodzę się na tę ugodę, a po ustalonym terminie 2 miesięcy w dalszym ciągu nie otrzymam zaległego wynagrodzenia? Jakie konsekwencje może wtedy ponieść pracodawca?
Zaznaczam, że to pismo przeszło przez sąd.
anonim cytuj
27-11-2020
Ugodę tak, ale przed sądem. W takim wypadku ugoda, zatwierdzona przez sąd, staje się tytułem wykonawczym i po nadaniu klauzuli wykonalności można od razu iść z nią do komornika. Moim zdaniem - warto, tym bardziej że uniknie Pan przynajmniej kilkumiesięcznego procesu.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy wyrażenie przeze mnie zgody na ugodę i odesłanie jej do sądu będzie miało taką moc wykonawczą?
anonim cytuj
27-11-2020
Nie. Ugodę trzeba spisać, podpisać i przedstawić sądowi do zatwierdzenia. Dopiero po takim zatwierdzeniu pojawi się owa moc wykonawcza.
anonim cytuj
27-11-2020
Rozumiem. Czy w odpowiedzi mogę wyrazić zgodę i poprosić o wyszczególnienie warunków ugody?
I pytanie z drugiej strony - co się stanie, jeśli odeślę pismo z odmową podjęcia ugody przez sąd do reprezentanta pracodawcy?
anonim cytuj
27-11-2020
Nic się nie stanie, tzn. druga strona nie będzie związana ofertą, którą złożyła, a proces potoczy się dalej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy w odpowiedzi mogę zaproponować sądowne załatwienie ugody? Wg mnie pracodawca ewidentnie gra na zwłokę, aby nie płacić zaległości
anonim cytuj
27-11-2020
Jak najbardziej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy może Pan napisać jaką treść mogłaby mieć taka odpowiedź?
anonim cytuj
27-11-2020
"Szanowni państwo, zgodę na tego typu ugodę mogę wyrazić wyłącznie przed sądem, w celu przeprowadzenia procedury zatwierdzenia ugody przez sąd, przed którym toczy się postępowanie".
I wszystko.
anonim cytuj
27-11-2020
Taką odpowiedź chciałem uzyskać, wielkie dzięki za pomoc.
Sąsiad zalał mi sufit w łazience
Zgłosiłem do ubezpieczenia i częściowo pokryli mi koszty naprawy
Cały sufit od nowa zrobiłem i po miesiącu znowu zalał mi sąsiad mieszkanie
Czy mogę ponownie zgłaszać szkodę do firmy ubezpieczeniowej??...
Hej czy mam jakiekolwiek szanse na odrzucenie spadku po terminie?
Sprawa wygląda tak że gdy byłam nie letnia zmarł mi tata. Mama nie dokończyła dokumentacji i gdy skończyłam 18lat zaczęły wszystkie długi przychodzić.....
Został złożony pozew rozwodowy bez orzekaniu o winie. Pozwanego nie było w domu gdy kopia pozwu została do niego wysłana i nie odpowiedział na awizo.
Czy będzie to miało wpływ na dalszy przebieg rozwodu?...
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony /to już trzecia umowa zawarta na 12 miesięcy plus na okres próbny 3 miesięczny/ osobie będącej w okresie ochronnym. Trzecia umowa jest zawarta do 31 sierpnia a wiek emerytalny będzie osiągnięty 2 września. Pracodawca zaproponował przedłużenie umowy z jednoczesnym przeniesieniem na inne stanowisko z pomniejszeniem wynagrodzenia, ale pracownik nie wyraził zgody. Jednocześnie cały c...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: