Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia.
Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy).
Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietnic? Co jeśli zgodzę się na tę ugodę, a po ustalonym terminie 2 miesięcy w dalszym ciągu nie otrzymam zaległego wynagrodzenia? Jakie konsekwencje może wtedy ponieść pracodawca?
Zaznaczam, że to pismo przeszło przez sąd.
anonim cytuj
27-11-2020
Ugodę tak, ale przed sądem. W takim wypadku ugoda, zatwierdzona przez sąd, staje się tytułem wykonawczym i po nadaniu klauzuli wykonalności można od razu iść z nią do komornika. Moim zdaniem - warto, tym bardziej że uniknie Pan przynajmniej kilkumiesięcznego procesu.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy wyrażenie przeze mnie zgody na ugodę i odesłanie jej do sądu będzie miało taką moc wykonawczą?
anonim cytuj
27-11-2020
Nie. Ugodę trzeba spisać, podpisać i przedstawić sądowi do zatwierdzenia. Dopiero po takim zatwierdzeniu pojawi się owa moc wykonawcza.
anonim cytuj
27-11-2020
Rozumiem. Czy w odpowiedzi mogę wyrazić zgodę i poprosić o wyszczególnienie warunków ugody?
I pytanie z drugiej strony - co się stanie, jeśli odeślę pismo z odmową podjęcia ugody przez sąd do reprezentanta pracodawcy?
anonim cytuj
27-11-2020
Nic się nie stanie, tzn. druga strona nie będzie związana ofertą, którą złożyła, a proces potoczy się dalej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy w odpowiedzi mogę zaproponować sądowne załatwienie ugody? Wg mnie pracodawca ewidentnie gra na zwłokę, aby nie płacić zaległości
anonim cytuj
27-11-2020
Jak najbardziej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy może Pan napisać jaką treść mogłaby mieć taka odpowiedź?
anonim cytuj
27-11-2020
"Szanowni państwo, zgodę na tego typu ugodę mogę wyrazić wyłącznie przed sądem, w celu przeprowadzenia procedury zatwierdzenia ugody przez sąd, przed którym toczy się postępowanie".
I wszystko.
anonim cytuj
27-11-2020
Taką odpowiedź chciałem uzyskać, wielkie dzięki za pomoc.
Witajcie mam takie pytanie czy jeśli alimenty zostały zasądzone około dwa tygodnie temu na mojego synka to czy można z nich kiedyś zrezygnować? Zawiesić ? Czy jak to jest ?
Dziękuję za odpowiedzi...
30 lat temu Moi rodzice dali pieniądze na zakup mieszkania, my jako małżeństwo włożyliśmy 10% w całości kwoty. Od 10 lat jesteśmy po rozwodzie. Próbuję namówić byłego męża żeby zapisał swoją część mieszkania na dzieci, ale on odmawia. Na akcie notarialnym widniejemy oboje. Czy to że mieszkanie zostało kupione za pieniądze od moich rodziców będzie w sądzie jakimś argumentem żebym nie musiała go spłacać?...
Znajomy nie spisał się w powszechnym spisie. Nie dzwonił do niego rachmistrz, więc nie odmówił bezpośrednio. Dzisiaj próbował naprawić swój błąd, ale nie ma opcji aby spisać się po terminie.
Czy ma jakies opcje żeby uniknąć kary?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: