Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia.
Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy).
Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietnic? Co jeśli zgodzę się na tę ugodę, a po ustalonym terminie 2 miesięcy w dalszym ciągu nie otrzymam zaległego wynagrodzenia? Jakie konsekwencje może wtedy ponieść pracodawca?
Zaznaczam, że to pismo przeszło przez sąd.
anonim cytuj
27-11-2020
Ugodę tak, ale przed sądem. W takim wypadku ugoda, zatwierdzona przez sąd, staje się tytułem wykonawczym i po nadaniu klauzuli wykonalności można od razu iść z nią do komornika. Moim zdaniem - warto, tym bardziej że uniknie Pan przynajmniej kilkumiesięcznego procesu.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy wyrażenie przeze mnie zgody na ugodę i odesłanie jej do sądu będzie miało taką moc wykonawczą?
anonim cytuj
27-11-2020
Nie. Ugodę trzeba spisać, podpisać i przedstawić sądowi do zatwierdzenia. Dopiero po takim zatwierdzeniu pojawi się owa moc wykonawcza.
anonim cytuj
27-11-2020
Rozumiem. Czy w odpowiedzi mogę wyrazić zgodę i poprosić o wyszczególnienie warunków ugody?
I pytanie z drugiej strony - co się stanie, jeśli odeślę pismo z odmową podjęcia ugody przez sąd do reprezentanta pracodawcy?
anonim cytuj
27-11-2020
Nic się nie stanie, tzn. druga strona nie będzie związana ofertą, którą złożyła, a proces potoczy się dalej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy w odpowiedzi mogę zaproponować sądowne załatwienie ugody? Wg mnie pracodawca ewidentnie gra na zwłokę, aby nie płacić zaległości
anonim cytuj
27-11-2020
Jak najbardziej.
anonim cytuj
27-11-2020
Czy może Pan napisać jaką treść mogłaby mieć taka odpowiedź?
anonim cytuj
27-11-2020
"Szanowni państwo, zgodę na tego typu ugodę mogę wyrazić wyłącznie przed sądem, w celu przeprowadzenia procedury zatwierdzenia ugody przez sąd, przed którym toczy się postępowanie".
I wszystko.
anonim cytuj
27-11-2020
Taką odpowiedź chciałem uzyskać, wielkie dzięki za pomoc.
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...
Moja córka w grudniu kończy 18 lat i nadal się uczy dostaję na nią alimenty z funduszu alimentacyjnego, gdzie składam wniosek o przedłużenie alimentów czy robi to córka jak skończy 18 lat....
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł…
Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży.
Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie..
proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...