Pozew przeciw byłemu pracodawcy

Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia.
Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy).
Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietnic? Co jeśli zgodzę się na tę ugodę, a po ustalonym terminie 2 miesięcy w dalszym ciągu nie otrzymam zaległego wynagrodzenia? Jakie konsekwencje może wtedy ponieść pracodawca?
Zaznaczam, że to pismo przeszło przez sąd.
anonim cytuj
27-11-2020
Ugodę tak, ale przed sądem. W takim wypadku ugoda, zatwierdzona przez sąd, staje się tytułem wykonawczym i po nadaniu klauzuli wykonalności można od razu iść z nią do komornika. Moim zdaniem - warto, tym bardziej że uniknie Pan przynajmniej kilkumiesięcznego procesu.

anonim cytuj
27-11-2020
Czy wyrażenie przeze mnie zgody na ugodę i odesłanie jej do sądu będzie miało taką moc wykonawczą?

anonim cytuj
27-11-2020
Nie. Ugodę trzeba spisać, podpisać i przedstawić sądowi do zatwierdzenia. Dopiero po takim zatwierdzeniu pojawi się owa moc wykonawcza.

anonim cytuj
27-11-2020
Rozumiem. Czy w odpowiedzi mogę wyrazić zgodę i poprosić o wyszczególnienie warunków ugody?
I pytanie z drugiej strony - co się stanie, jeśli odeślę pismo z odmową podjęcia ugody przez sąd do reprezentanta pracodawcy?

anonim cytuj
27-11-2020
Nic się nie stanie, tzn. druga strona nie będzie związana ofertą, którą złożyła, a proces potoczy się dalej.

anonim cytuj
27-11-2020
Czy w odpowiedzi mogę zaproponować sądowne załatwienie ugody? Wg mnie pracodawca ewidentnie gra na zwłokę, aby nie płacić zaległości

anonim cytuj
27-11-2020
Jak najbardziej.

anonim cytuj
27-11-2020
Czy może Pan napisać jaką treść mogłaby mieć taka odpowiedź?

anonim cytuj
27-11-2020
"Szanowni państwo, zgodę na tego typu ugodę mogę wyrazić wyłącznie przed sądem, w celu przeprowadzenia procedury zatwierdzenia ugody przez sąd, przed którym toczy się postępowanie".
I wszystko.

anonim cytuj
27-11-2020
Taką odpowiedź chciałem uzyskać, wielkie dzięki za pomoc.

anonim cytuj
27-11-2020

Sugerowane Tematy

Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...

Wyszukiwarka