Zabezpieczenie majątku córki (11lat)

Dzień dobry, jak mogę zabezpieczyć majątek mojej córki (11 lat) na wypadek mojej śmierci przed jej 18-tymi urodzinami ? Czy mogę jakoś prawnie zabezpieczyć (testamentem ??) żeby zarządcą jej spadku po mnie nie był jej ojciec?
anonim cytuj
17-11-2020
Zgodnie z art. 102 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego w umowie darowizny albo w testamencie można zastrzec, że przedmioty przypadające dziecku z tytułu darowizny lub testamentu nie będą objęte zarządem sprawowanym przez rodzica. W wypadku takim, gdy darczyńca lub spadkodawca nie wyznaczył zarządcy, sprawuje zarząd kurator ustanowiony przez sąd opiekuńczy. Zastrzec to można w testamencie. Nie tylko możesz w nim wskazać kto będzie dziedziczył, ale także – gdy spadkobiercą jest małoletni – możesz wskazać, kto będzie miał pieczę nad tym majątkiem do czasu gdy małoletni dorośnie. Oczywiście taki zarządca nie może dowolnie dysponować majątkiem dziecka, który otrzyma ono w spadku.
Jako spadkodawca możesz więc w oparciu o ten przepis wyznaczyć jako zarządcę majątkiem, który odziedziczy małoletni, dowolną osobę, bliskiego krewnego albo nawet kogoś zupełnie niespokrewnionego.

anonim cytuj
17-11-2020
Można w testamencie u notariusza wskazać dowolną osobę, która będzie sprawowała zarząd nad majątkiem dziecka. Sama tak zrobiłam, bo nie chciałam aby w razie W osobą tą był ojciec syna.

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Całkowity zwrot kosztów imprezy turystycznej.
Dzień Dobry. Bardzo proszę o poradę czy istnieje szansa o wywalczenie całkowitego zwrotu za imprezę turystyczną zakupioną u tour operatora. Na wczasy pojechaliśmy w osiem osób w tym dzieci w wieku 6 m-cy i 8 lat, od pierwszego dnia zaczął się nasz koszmar. Pokoje jakie otrzymaliśmy wołały o pomstę do nieba, wilgoć kapiąca woda z sufitu smród. Po interwencji zmieniono nam pokoje , ale było jeszcze gorzej w pokojach były wszechobecne pluskwy, wil...
Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...

Wyszukiwarka