Prawo spadkowe

Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ?
W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam.
anonim cytuj
17-11-2020
Czy była pani w ciąży w momencie śmierci spadkodawcy?

anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie byłam

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli nie musi Pani odrzucać spadku w imieniu syna.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
17-11-2020
Przeslanki pani spelnia, bo chwili odrzucenia a zatem kolejno powołania dziecka do spadku byla pani w ciąży. Drugą przesłanka jest narodzenie żywe. Zatem teraz nalezy szybko zlozyc do sadu o zgodę na odrzucenie i nastepnie dopiero do notariusza. Prosze pamiętać że ma pani 6 miesiecy od chwili gdy pani odrzuciła spadek.

anonim cytuj
17-11-2020
Aaa doczytalam ze w chwili śmierci spadkodawcy jeszcze nie była pani w ciąży? Jesli tak to dziecko nie wchodzi w krąg spadkobierców

anonim cytuj
17-11-2020
Tak dokładnie, nie byłam jeszcze wtedy w ciazy

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Cofnięcie umowy dożywocia.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania. W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem. 1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania? 2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Różnica w metrażu zakupionego mieszkania.
Zakupiłem spółdzielcze prawo do lokalu. W akcie notarialnym jest zapis, że sprzedający oświadcza, iż przysługuje mu prawo do lokalu składającego się z X pokoi o łącznej powierzchni użytkowej 62m2. Lokal ten sprzedaje za cenę X Kupującemu. Metraż mieszkania przed sprzedażą został potwierdzony poprzez oświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej. Po dokonanych pomiarach na potrzeby remontu okazało się że brakuje 3m2. W spółdzielni powiedzieli, że tak ...

Wyszukiwarka