Prawo spadkowe

Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ?
W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam.
anonim cytuj
17-11-2020
Czy była pani w ciąży w momencie śmierci spadkodawcy?

anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie byłam

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli nie musi Pani odrzucać spadku w imieniu syna.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
17-11-2020
Przeslanki pani spelnia, bo chwili odrzucenia a zatem kolejno powołania dziecka do spadku byla pani w ciąży. Drugą przesłanka jest narodzenie żywe. Zatem teraz nalezy szybko zlozyc do sadu o zgodę na odrzucenie i nastepnie dopiero do notariusza. Prosze pamiętać że ma pani 6 miesiecy od chwili gdy pani odrzuciła spadek.

anonim cytuj
17-11-2020
Aaa doczytalam ze w chwili śmierci spadkodawcy jeszcze nie była pani w ciąży? Jesli tak to dziecko nie wchodzi w krąg spadkobierców

anonim cytuj
17-11-2020
Tak dokładnie, nie byłam jeszcze wtedy w ciazy

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Zawieszenie postępowania.
Nie mam z byłym mężem kontaktu od 3 lat, wniosłam sprawę o odebranie praw rodzicielskich oraz podwyższenie alimentów. Wezwań nie odebrał, powołałam komornika o doręczenie- również nie odebrał. Całość ciągnie się już pół roku, dziś przyszło pismo z sądu o zawieszeniu postępowania. Co jeszcze mogę zrobić?...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Pomyłka banku a odpowiedzialność klienta.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...

Wyszukiwarka