Prawo spadkowe

Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ?
W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam.
anonim cytuj
17-11-2020
Czy była pani w ciąży w momencie śmierci spadkodawcy?

anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie byłam

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli nie musi Pani odrzucać spadku w imieniu syna.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
17-11-2020
Przeslanki pani spelnia, bo chwili odrzucenia a zatem kolejno powołania dziecka do spadku byla pani w ciąży. Drugą przesłanka jest narodzenie żywe. Zatem teraz nalezy szybko zlozyc do sadu o zgodę na odrzucenie i nastepnie dopiero do notariusza. Prosze pamiętać że ma pani 6 miesiecy od chwili gdy pani odrzuciła spadek.

anonim cytuj
17-11-2020
Aaa doczytalam ze w chwili śmierci spadkodawcy jeszcze nie była pani w ciąży? Jesli tak to dziecko nie wchodzi w krąg spadkobierców

anonim cytuj
17-11-2020
Tak dokładnie, nie byłam jeszcze wtedy w ciazy

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Umowa zlecenie.
Dzień dobry, zastanawiam się, czy umowa zlecenie, w której strony nazywane są odpowiednio pracodawcą i pracownikiem, określa się wymiar etatu, zajmowane stanowisko, czy wprost w swojej treści odwołuje się do konkretnych artykułów z Kodeksu Pracy jest uznawana za umowę o pracę i w związku z tym podlega pod Kodeks Pracy, czy jednak z uwagi na charakter cywilno-prawny umowy-zlecenie należy ją rozpatrywać pod kątem cywilnym, a więc zastosowanie do ni...
Witam kto płaci za L4 powyżej 60 dni
Witam kto płaci za L4 jeśli w maju miałem 60 dni na złamanie ręki a teraz w wrześniu mam 7 dni na opiekę nad dzieckiem. Pracodawca twierdzi że ZUS bo jest powyżej 30 dni w roku a ZUS twierdzi że pracodawca bo to nie jest kontynuacją poprzedniego L4...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...

Wyszukiwarka