Prawo spadkowe

Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ?
W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam.
anonim cytuj
17-11-2020
Czy była pani w ciąży w momencie śmierci spadkodawcy?

anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie byłam

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli nie musi Pani odrzucać spadku w imieniu syna.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
17-11-2020
Przeslanki pani spelnia, bo chwili odrzucenia a zatem kolejno powołania dziecka do spadku byla pani w ciąży. Drugą przesłanka jest narodzenie żywe. Zatem teraz nalezy szybko zlozyc do sadu o zgodę na odrzucenie i nastepnie dopiero do notariusza. Prosze pamiętać że ma pani 6 miesiecy od chwili gdy pani odrzuciła spadek.

anonim cytuj
17-11-2020
Aaa doczytalam ze w chwili śmierci spadkodawcy jeszcze nie była pani w ciąży? Jesli tak to dziecko nie wchodzi w krąg spadkobierców

anonim cytuj
17-11-2020
Tak dokładnie, nie byłam jeszcze wtedy w ciazy

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Brak płatności za alimenty.
Witam jeżeli ojciec nie płaci alimentów fundusz też nie płaci bo matka poszła do pracy to kto może jeszcze płacić. Czy dziadkowie mogą taki obowiązek spełnić. Dodam że dług wynosi 50 tys. i nawet prokuratura umywa ręce....
Sprzedaż mieszkania z najemcą w trakcie umowy najmu.
Mam pytanie związane z wynajmem mieszkania. Wraz z partnerem wynajmujemy mieszkanie od prawie roku, umowa (najmu okazjonalnego) zawarta w marcu 2023, nie ma sprecyzowanego czasu najmu, płatność jest co miesiąc. W środę (24.01) dostaliśmy informację od właściciela, że planuje sprzedać mieszkanie i na następny dzień będzie ktoś zrobić wycenę. Byliśmy uspokajani, że to tylko wycena i nic nie jest postanowione, natomiast po wizycie agenta mieszkanie ...
Czy pracodawca może wymagać odrobienia godzin wynikających ze szkolenia?
Sytuacja wygląda następująco: w dzień wolny od pracy dostałem informacje o szkoleniu, które trwało 4h, dzisiaj w pracy kierownik powiedział, że muszę odrobić 8h w kolejny dzień wolny, bo szkolenie trwało tylko 4h a moje zmiany wynoszą po 12h. Czy może on tego wymagać, żebym stawił się w pracy w moje wolne, już na samo szkolenie musiałem zrezygnować z mojego dnia wolnego? ...
Wynajem mieszkania obcokrajowcą.
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).) Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania 1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...

Wyszukiwarka