Prawo spadkowe

Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ?
W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam.
anonim cytuj
17-11-2020
Czy była pani w ciąży w momencie śmierci spadkodawcy?

anonim cytuj
17-11-2020
Nie, nie byłam

anonim cytuj
17-11-2020
Czyli nie musi Pani odrzucać spadku w imieniu syna.

anonim cytuj
17-11-2020
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
17-11-2020
Przeslanki pani spelnia, bo chwili odrzucenia a zatem kolejno powołania dziecka do spadku byla pani w ciąży. Drugą przesłanka jest narodzenie żywe. Zatem teraz nalezy szybko zlozyc do sadu o zgodę na odrzucenie i nastepnie dopiero do notariusza. Prosze pamiętać że ma pani 6 miesiecy od chwili gdy pani odrzuciła spadek.

anonim cytuj
17-11-2020
Aaa doczytalam ze w chwili śmierci spadkodawcy jeszcze nie była pani w ciąży? Jesli tak to dziecko nie wchodzi w krąg spadkobierców

anonim cytuj
17-11-2020
Tak dokładnie, nie byłam jeszcze wtedy w ciazy

anonim cytuj
17-11-2020

Sugerowane Tematy

Notarialna umowa darowizny.
Witam, ojciec chce mi darować dom, który jest wart powiedzmy milion, ale u notariusza żeby mniej zapłacić chce powiedzieć ze dom jest wart 500 000 żeby zapłacić mniej notariuszowi, bo podobno notariusz nalicza swoja opłatę od wartości domu. Czy to prawda ? I czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?...
Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...

Wyszukiwarka