Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Świadectwo pracy
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu. Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...
Własność i udział w spadku.
Witam wszystkich Dowiedziałam się, że mogę domagać się czynszu od użytkowniczki pozostałego majątku, chciałabym wiedzieć czy takie mam prawo Osoba ta nie trzyma się kawałka posiadłości, w skład wchodzą (przestrzeń otwarta i budynek gospodarczy) korzysta ona z całości a ja nie zgadzam się z tym ponieważ połowa tej posiadłości należy do mnie Na podział spadku przez Sąd i zniesienie współwłasności jeszcze czekamy Proszę o potwierdzenie czy czyns...

Wyszukiwarka