Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.
anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Dzień dobry,
Proszę o poradę - moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Dzisiaj pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów, twierdząc że jako rodzic ponoszę odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez moje dziecko. Jednak dziecko było w tym czasie pod opieką szkoły, więc nie uważam abym to ja była temu winna. Trochę głupio mi w stosunku do Pani nauczycielki, ale dlacz...
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy.
Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy.
Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: