Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Do kogo należą pieniądze gromadzone na wspólnym koncie?
Zakładamy taką sytuację: Osoba A otrzymuje na wspólne konto wynagrodzenie w wysokości 6000 zł. Osoba B, będąca współwłaścicielem konta otrzymuje na nie wynagrodzenie w wysokości 4000 zł. Osoba A prowadzi niezależnie dodatkowy, osobisty rachunek bankowy, którego jest jedynym właścicielem. Z konta wspólnego co miesiąc przelewa na rachunek osobisty kwotę w wysokości 1000 zł - w ramach tworzenia własnych oszczędności. Właściciele konta w świetle ...
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi. Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania) Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?...
Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...

Wyszukiwarka