Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.
anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.
Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem k...
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego?
Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....
Proszę o poradę.
27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: