Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Scalanie gruntów.
Syn zakupił na licytacji dwie działki o pow.8 arów i 4 ary. Po między nimi znajduje się działka 4 ary należąca do innej osoby. Chciał tę działkę kupić ale właścicielka powiedziała że będzie scalanie więc w zamian dostanie w innym miejscu a tę scalą z tymi dwoma działkami. Na pierwszym okazaniu propozycji scaleniowych dokonano podziału tej działki na połowę i przyłączono do działki sąsiada. Na pytanie o logikę takiego podziału usłyszał odpowiedz ż...
Czas pracy na gospodarstwie rolnym rodziców.
Witam. Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę. Będąc niepełnoletnią uczennicą pracowałam w okresie szkolnym 4-6 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. W weekendy, wakacje i ferie czas pracy był dłuższy i wynosił nawet ponad 8 godzin. Przygotowując się do napisania tego pisma natrafiłam na infor...
Dobrowolna suma na kapitał emerytalny.
Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca....
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Witam, 1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie:...

Wyszukiwarka