Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd. Nie wiem, co on knuje. Temat drażliwy. Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz. Nie wiem, co o tym myśleć....
Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?
Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną...
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji
Dzień dobry Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje? Opis sytuacji: Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...

Wyszukiwarka