Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Podział majątku po rozwodzie.
Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?...
Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...

Wyszukiwarka