Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.
anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urz...
Ojciec dziecka ma zaległość alimentów 28 miesięcy zgłosiłam do prokuratury przestępstwo niealimentacji. W czasie postępowania ojciec zapłacił za dwa bieżące miesiące, na poczet zaległości żadnej wpłaty. W zeznaniach ojciec potwierdza ze zarabia 10 razy tyle co rata alimentów. Prokuratura dziś umorzyła postepowanie.
Miał ktoś podobnie? Jakieś rady? Oczywiście będę się odwoływać....
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: