Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.
anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd.
Nie wiem, co on knuje.
Temat drażliwy.
Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz.
Nie wiem, co o tym myśleć....
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną...
Dzień dobry
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje?
Opis sytuacji:
Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: