Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

wypowiedzenia/likwidacja stanowiska
Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim do czerwca , pracodawca poinformował mnie ze ma dla mnie wypowiedzenie za porozumieniem stron ponieważ likwiduje moje stanowisko pracy. Czy ma takie prawo ? Czy po otrzymaniu wypowiedzenia będzie wypłacany zasiłek macierzyński z ZUS ?...
kto, w prawie polskim jest samotna matka?
Witam, nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj: kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?...
Przepisanie samochodów.
Witam wszystkich serdecznie, z moja narzeczona nie jesteśmy po ślubie .Chciałbym jej przepisać moje dwa samochody, które należą do mnie. Oczywiście przepisanie dotyczy wtedy kiedy coś mi się stanie no: śmierć , kalectwo stałe , proszę o pomoc....
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...

Wyszukiwarka