Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)

Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii?
Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową).
Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany.
Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania.
Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Przy podziale majątku dzieli się jedynie majątek (sama nazwa na to wskazuje), nie dzieli się kredytu. Za kredyt i tak odpowiada Pan solidarnie z żoną. Rozliczać można jedynie spłacone już raty jako nakłady na rzecz wspólną. Powinna też Panu płacić 1/2 czynszu za mieszkanie, ale jednocześnie powinien Pan ponosić 1/2 opłat do spółdzielni/wspólnoty.

anonim cytuj
13-11-2020
Dzięki za odpowiedź. Ja czynszu nie opłacam, żona, bo tam mieszka. Nie chce, abym korzystał z mieszkania, co w takiej sytuacji można zrobić?
Jest jakaś opcja, że mogą ją prosić o płacenie jak za wynajem mojej części? Skoro zmieniła zamki i nie chce bym korzystał z mieszkania. Nie chce być przemocowy.

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Pozew rozwodowy. Po jakim czasie się spodziewać? Jak wygląda procedura?
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi....
Kopia informacji o dochodach.
Mam pytanie, dziesięć lat temu prowadziłam działalność. Niestety wszystkie dokumenty potwierdzające to, zostały u byłego i nie zamierza mi ich wydać. W związku z tym gdzie mogę się zwrócić by uzyskać informacje o dochodach, o firmie ?...
Argumenty dotyczące ograniczenia praw rodzicielskich
Witajcie drodzy forumowicze, Ostatnio w moim otoczeniu pojawiła się sytuacja, która zmusiła mnie do refleksji na temat ograniczenia praw rodzicielskich. Chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, starałem się zrozumieć argumenty, które mogą przemawiać za taką decyzją sądu. Chciałbym przedstawić kilka z nich poniżej i poprosić Was, zwłaszcza prawników i osoby, które miały doświadczenie w tej kwestii, o wsparcie i doradztwo. Nieodpowiedni...
Pracodawca chce mi obniżyć etat co w przypadku zajścia w ciążę?
Witam mam pytanie czy jeśli pracodawca chce mi obniżyć etat z całego na 7/8 etatu to czy jeśli zaszła bym w ciążę czy należą mi się wtedy wszystkie prawa i zasiłki?...

Wyszukiwarka