zrzeczenie się spadku

Dzien dobry. Czy trzeba zrzekac się spadku od zmarłej siostry babci?? Czy w tak dalekiej linii też dziedziczymy ??
anonim cytuj
07-11-2020
Tak, w tak dalekiej linii też można dziedziczyć. Swoje oświadczenie o odrzuceniu spadku należy złożyć w momencie, kiedy się zostanie powołanym do dziedziczenia.

anonim cytuj
07-11-2020
czy mogę to tez zrobić w imieniu małoletniego? Czy muszę wnioskować o kuratora ?

anonim cytuj
07-11-2020
jeśli Pan/Pani odrzuci spadek, wtedy tak, może Pan/Pani spadek odrzucić w imieniu swojego dziecka.
Zacząć należy od uzyskania zgody sądu opiekuńczego na odrzucenie spadku w imieniu dziecka. Następnie należy za dziecko u notariusza spadek odrzucić.

anonim cytuj
07-11-2020

Sugerowane Tematy

Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. Rodzina domaga się oddania obrazu z tego mieszkania. Czy mogą się o niego upominać??
Odziedziczyłam po tacie mieszkanie. W mieszkaniu jest stary obraz - znalazłam podobny w internecie sprzedawany za ok 1000 zl. Odkąd pamiętam czyli od ok 40 lat obraz był w naszym mieszkaniu. Teraz po śmierci taty dalsza rodzina mnie dosłownie osacza ze to ich obraz i chce żebym im go oddała. straszy mnie sądem. Dla mnie obraz ma wartość sentymentalna gdyż zawsze był w domu a poza tym to pamiątka teraz. Ja nic nie wiem na temat pochodzenia tego ob...
Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych. 1. Które koszta ponosi sprzedający? 2. Jakie kupujący? 3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )? Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach....
Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....

Wyszukiwarka