Sprawa spadkowa

Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został odebrany i musiałabym się dowiedzieć jej angielski adres jeżeli nie to będę musiała wziąć komornika który będzie sprawdzał czy naprawdę nie zamieszkuje pod tym adresem .
Dodam że od strony ciotki nie mam żadnego kontaktu a córka na jej życzenie nie chce mi podać adresu ani telefonu do niej . Moje pytanie jak dostanę pismo z sądu że muszę wziąć komornika to jak to wygląda ? On pojedzie pod podany adres sprawdzi jak jej tam nie będzie to ci dalej ?
anonim cytuj
06-11-2020
Jeżeli ustali że nie mieszka ciotka pod danym adresem wyda Postanowienie i pouczy że można złożyć wniosek o ustalenie adresu. W drugim etapie kieruje się zapytanie do ZUS. O ile byłby nowy adres ustalony,wówczas wskazuje go Pani sądowi prowadzącemu sprawę.

anonim cytuj
06-11-2020
A gdzie taki wniosek się składa ? Do sądu ?
I drugie pytanie ile te poszukiwania jej będą się ciągnęły ?

anonim cytuj
06-11-2020
opłata za 1 etap który polega na wizycie pod danym adresem plus ewentualne rozpytuje sąsiadów to 60 złotych etap drugi czyli ustalanie adresu w ZUS to 40 złotych. Do tych kwot należy doliczyć koszty korespondencji.

anonim cytuj
06-11-2020
Sąd zobowiąże Cię na podstawie art 139 (1) kpc do doręczenia korespondencji za pośrednictwem komornika sądowego w terminie 2 miesięcy pod rygorem zawieszenia postępowania. To będzie kosztowało około 70 zł później poszukiwanie adresu jest dodatkowo płatne. Natomiast jurysdykcja komornika sądowego obejmuje tylko Polskę.

anonim cytuj
06-11-2020
No właśnie ja wezmę komornika ale jak nie ustali adresu ( bo pewnie tak będzie ) przekaże do sądu protokół co później ? Ja muszę czekać jeszcze X czasu aż ona łaskawie zechce się odezwać lub nie ?

anonim cytuj
06-11-2020
protokół wraz z Postanowieniem będzie Pani doręczony.

anonim cytuj
06-11-2020

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Dziedziczenie mieszkania po rodzicach.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie podziału mieszkania po rodzicach a dokładniej sytuacja wygląda tak, moja mama wyszła drugi raz za mąż i ma z tego związku córkę. Mieszkanie kupili wspólnie z moim ojczymem. Jak teraz ja i moja przyrodnia siostra dziedziczymy?...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...

Wyszukiwarka