Sprawa spadkowa

Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został odebrany i musiałabym się dowiedzieć jej angielski adres jeżeli nie to będę musiała wziąć komornika który będzie sprawdzał czy naprawdę nie zamieszkuje pod tym adresem .
Dodam że od strony ciotki nie mam żadnego kontaktu a córka na jej życzenie nie chce mi podać adresu ani telefonu do niej . Moje pytanie jak dostanę pismo z sądu że muszę wziąć komornika to jak to wygląda ? On pojedzie pod podany adres sprawdzi jak jej tam nie będzie to ci dalej ?
anonim cytuj
06-11-2020
Jeżeli ustali że nie mieszka ciotka pod danym adresem wyda Postanowienie i pouczy że można złożyć wniosek o ustalenie adresu. W drugim etapie kieruje się zapytanie do ZUS. O ile byłby nowy adres ustalony,wówczas wskazuje go Pani sądowi prowadzącemu sprawę.

anonim cytuj
06-11-2020
A gdzie taki wniosek się składa ? Do sądu ?
I drugie pytanie ile te poszukiwania jej będą się ciągnęły ?

anonim cytuj
06-11-2020
opłata za 1 etap który polega na wizycie pod danym adresem plus ewentualne rozpytuje sąsiadów to 60 złotych etap drugi czyli ustalanie adresu w ZUS to 40 złotych. Do tych kwot należy doliczyć koszty korespondencji.

anonim cytuj
06-11-2020
Sąd zobowiąże Cię na podstawie art 139 (1) kpc do doręczenia korespondencji za pośrednictwem komornika sądowego w terminie 2 miesięcy pod rygorem zawieszenia postępowania. To będzie kosztowało około 70 zł później poszukiwanie adresu jest dodatkowo płatne. Natomiast jurysdykcja komornika sądowego obejmuje tylko Polskę.

anonim cytuj
06-11-2020
No właśnie ja wezmę komornika ale jak nie ustali adresu ( bo pewnie tak będzie ) przekaże do sądu protokół co później ? Ja muszę czekać jeszcze X czasu aż ona łaskawie zechce się odezwać lub nie ?

anonim cytuj
06-11-2020
protokół wraz z Postanowieniem będzie Pani doręczony.

anonim cytuj
06-11-2020

Sugerowane Tematy

Ukrywanie grafiku / Ukrywanie premii uznaniowej
Witam pisze do was z porada pomocą gdyż Pracuje jako kierowca w firmie produkcyjnej która ma swój transport. Mamy grupę kierowców 10 osób i mieliśmy wspólny grafik gdzie każdy widział co ma dają osoba ewidentnie dało się dostrzec że pewni kierowcy otrzymują lepsze roboty jednodniowe roboty a Ci którzy mają własne zdanie i czasem coś zakwestionują dostają z gola inne roboty. Po zgłoszeniu zauważonego problemu w postaci rozmowy gościowi któr...
Odrzucenie spadku.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku. Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci. W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Czy jako osoba fizyczna mam obowiązek podlegania ubezpieczeniu (zdrowotne, emerytalno-rentowe, społeczne)?
Czy jako osoba fizyczna mam obowiązek podlegania ubezpieczeniu (zdrowotne, emerytalno-rentowe, społeczne)? Nie mam działalności, nie pracuję....

Wyszukiwarka