Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został odebrany i musiałabym się dowiedzieć jej angielski adres jeżeli nie to będę musiała wziąć komornika który będzie sprawdzał czy naprawdę nie zamieszkuje pod tym adresem .
Dodam że od strony ciotki nie mam żadnego kontaktu a córka na jej życzenie nie chce mi podać adresu ani telefonu do niej . Moje pytanie jak dostanę pismo z sądu że muszę wziąć komornika to jak to wygląda ? On pojedzie pod podany adres sprawdzi jak jej tam nie będzie to ci dalej ?
anonim cytuj
06-11-2020
Jeżeli ustali że nie mieszka ciotka pod danym adresem wyda Postanowienie i pouczy że można złożyć wniosek o ustalenie adresu. W drugim etapie kieruje się zapytanie do ZUS. O ile byłby nowy adres ustalony,wówczas wskazuje go Pani sądowi prowadzącemu sprawę.
anonim cytuj
06-11-2020
A gdzie taki wniosek się składa ? Do sądu ?
I drugie pytanie ile te poszukiwania jej będą się ciągnęły ?
anonim cytuj
06-11-2020
opłata za 1 etap który polega na wizycie pod danym adresem plus ewentualne rozpytuje sąsiadów to 60 złotych etap drugi czyli ustalanie adresu w ZUS to 40 złotych. Do tych kwot należy doliczyć koszty korespondencji.
anonim cytuj
06-11-2020
Sąd zobowiąże Cię na podstawie art 139 (1) kpc do doręczenia korespondencji za pośrednictwem komornika sądowego w terminie 2 miesięcy pod rygorem zawieszenia postępowania. To będzie kosztowało około 70 zł później poszukiwanie adresu jest dodatkowo płatne. Natomiast jurysdykcja komornika sądowego obejmuje tylko Polskę.
anonim cytuj
06-11-2020
No właśnie ja wezmę komornika ale jak nie ustali adresu ( bo pewnie tak będzie ) przekaże do sądu protokół co później ? Ja muszę czekać jeszcze X czasu aż ona łaskawie zechce się odezwać lub nie ?
anonim cytuj
06-11-2020
protokół wraz z Postanowieniem będzie Pani doręczony.
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia?
Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę.
Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia .
Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...
Działka rolna wraz z budynkami gospodarczymi zajęta Przez Komornika .
Dłużnik po dogadaniu się z Komornikiem znalazł sam kupca.
Sprzedano połowę działki (bez budynków. Budynki zostały staremu właścicielowi, nowy kupił tylko działkę rolną) , spłacony dług była umowa u notariusza. Wszystko działo się w październiku 2019 roku.
Do tej pory "stary" właściciel działki nie ma wykreślenie w księdze wieczystej zajęcia komorniczego, które zost...
Witam serdecznie. Mam pytanie. Moja 16- to letnia córka od prababci otrzymała w spadku mieszkanie. Nikt nie ma tutaj meldunku, ponieważ babcia nie zdążyła przed śmiercią dokończyć kilku spraw min. zameldować prawnuczkę albo kogokolwiek chociaż tymczasowo dopóki córka nie ukończy 18 - tu lat. Znajoma babci była upoważniona do babci konta, opiekowania się nią, płacenia rachunków i do samego pochowania jej. Mnie i córki nie wiedzieć czemu nie upoważ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: