Sprawa spadkowa

Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został odebrany i musiałabym się dowiedzieć jej angielski adres jeżeli nie to będę musiała wziąć komornika który będzie sprawdzał czy naprawdę nie zamieszkuje pod tym adresem .
Dodam że od strony ciotki nie mam żadnego kontaktu a córka na jej życzenie nie chce mi podać adresu ani telefonu do niej . Moje pytanie jak dostanę pismo z sądu że muszę wziąć komornika to jak to wygląda ? On pojedzie pod podany adres sprawdzi jak jej tam nie będzie to ci dalej ?
anonim cytuj
06-11-2020
Jeżeli ustali że nie mieszka ciotka pod danym adresem wyda Postanowienie i pouczy że można złożyć wniosek o ustalenie adresu. W drugim etapie kieruje się zapytanie do ZUS. O ile byłby nowy adres ustalony,wówczas wskazuje go Pani sądowi prowadzącemu sprawę.

anonim cytuj
06-11-2020
A gdzie taki wniosek się składa ? Do sądu ?
I drugie pytanie ile te poszukiwania jej będą się ciągnęły ?

anonim cytuj
06-11-2020
opłata za 1 etap który polega na wizycie pod danym adresem plus ewentualne rozpytuje sąsiadów to 60 złotych etap drugi czyli ustalanie adresu w ZUS to 40 złotych. Do tych kwot należy doliczyć koszty korespondencji.

anonim cytuj
06-11-2020
Sąd zobowiąże Cię na podstawie art 139 (1) kpc do doręczenia korespondencji za pośrednictwem komornika sądowego w terminie 2 miesięcy pod rygorem zawieszenia postępowania. To będzie kosztowało około 70 zł później poszukiwanie adresu jest dodatkowo płatne. Natomiast jurysdykcja komornika sądowego obejmuje tylko Polskę.

anonim cytuj
06-11-2020
No właśnie ja wezmę komornika ale jak nie ustali adresu ( bo pewnie tak będzie ) przekaże do sądu protokół co później ? Ja muszę czekać jeszcze X czasu aż ona łaskawie zechce się odezwać lub nie ?

anonim cytuj
06-11-2020
protokół wraz z Postanowieniem będzie Pani doręczony.

anonim cytuj
06-11-2020

Sugerowane Tematy

Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
Kindergeld i świadczenie 800+.
Orientuje się ktoś czy jeśli pobieram kindergeld w Niemczech na dzieci, które mieszkają wraz z żoną na terenie Polski, Żona nieaktywna zawodowo to należy nam się również 800+ ? Gdzieś obiło mi się o uszy że od 1.1.24 takie właśnie weszły przepisy, znalazłem jakieś informacje w Internecie potwierdzające tą wersję, ale chciałbym się upewnić, natomiast do ZUSu nie da się dodzwonić aby uzyskać informacje u źródła. Korzysta już ktoś z Państwa z tej ...
Czy komornik może zająć niemieckie konto?
Witam. Mam zameldowanie w Polsce lecz przebywam w Niemczech. Czy komornik za długi które ma w Polsce może zająć mi niemieckie konto ??...

Wyszukiwarka