Sprawa spadkowa

Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został odebrany i musiałabym się dowiedzieć jej angielski adres jeżeli nie to będę musiała wziąć komornika który będzie sprawdzał czy naprawdę nie zamieszkuje pod tym adresem .
Dodam że od strony ciotki nie mam żadnego kontaktu a córka na jej życzenie nie chce mi podać adresu ani telefonu do niej . Moje pytanie jak dostanę pismo z sądu że muszę wziąć komornika to jak to wygląda ? On pojedzie pod podany adres sprawdzi jak jej tam nie będzie to ci dalej ?
anonim cytuj
06-11-2020
Jeżeli ustali że nie mieszka ciotka pod danym adresem wyda Postanowienie i pouczy że można złożyć wniosek o ustalenie adresu. W drugim etapie kieruje się zapytanie do ZUS. O ile byłby nowy adres ustalony,wówczas wskazuje go Pani sądowi prowadzącemu sprawę.

anonim cytuj
06-11-2020
A gdzie taki wniosek się składa ? Do sądu ?
I drugie pytanie ile te poszukiwania jej będą się ciągnęły ?

anonim cytuj
06-11-2020
opłata za 1 etap który polega na wizycie pod danym adresem plus ewentualne rozpytuje sąsiadów to 60 złotych etap drugi czyli ustalanie adresu w ZUS to 40 złotych. Do tych kwot należy doliczyć koszty korespondencji.

anonim cytuj
06-11-2020
Sąd zobowiąże Cię na podstawie art 139 (1) kpc do doręczenia korespondencji za pośrednictwem komornika sądowego w terminie 2 miesięcy pod rygorem zawieszenia postępowania. To będzie kosztowało około 70 zł później poszukiwanie adresu jest dodatkowo płatne. Natomiast jurysdykcja komornika sądowego obejmuje tylko Polskę.

anonim cytuj
06-11-2020
No właśnie ja wezmę komornika ale jak nie ustali adresu ( bo pewnie tak będzie ) przekaże do sądu protokół co później ? Ja muszę czekać jeszcze X czasu aż ona łaskawie zechce się odezwać lub nie ?

anonim cytuj
06-11-2020
protokół wraz z Postanowieniem będzie Pani doręczony.

anonim cytuj
06-11-2020

Sugerowane Tematy

Spadek działki
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Rozstanie z partnerem a dziecko.
Dzień dobry. Proszę o informację w następującym temacie: para nie będąca małżeństwem rozstała się. Kwestie związane z dzieckiem mają uregulowane ustnie - dziecko jest u matki, ojciec zabiera dziecko w ustalone dni - podobnie jak przy rozwodach, przy czym oboje mają pełna władze rodzicielską. Pytanie czy trzeba to jakoś sformalizować? Czasami dochodzi do sporów w sensie matka wymusza określone zachowanie względem ojca (w sensie np. nie może zabier...
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku?
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku? Sprawa karna, będzie to liczone od daty rozprawy czy otrzymania listu?...

Wyszukiwarka