Sprawa spadkowa

Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został odebrany i musiałabym się dowiedzieć jej angielski adres jeżeli nie to będę musiała wziąć komornika który będzie sprawdzał czy naprawdę nie zamieszkuje pod tym adresem .
Dodam że od strony ciotki nie mam żadnego kontaktu a córka na jej życzenie nie chce mi podać adresu ani telefonu do niej . Moje pytanie jak dostanę pismo z sądu że muszę wziąć komornika to jak to wygląda ? On pojedzie pod podany adres sprawdzi jak jej tam nie będzie to ci dalej ?
anonim cytuj
06-11-2020
Jeżeli ustali że nie mieszka ciotka pod danym adresem wyda Postanowienie i pouczy że można złożyć wniosek o ustalenie adresu. W drugim etapie kieruje się zapytanie do ZUS. O ile byłby nowy adres ustalony,wówczas wskazuje go Pani sądowi prowadzącemu sprawę.

anonim cytuj
06-11-2020
A gdzie taki wniosek się składa ? Do sądu ?
I drugie pytanie ile te poszukiwania jej będą się ciągnęły ?

anonim cytuj
06-11-2020
opłata za 1 etap który polega na wizycie pod danym adresem plus ewentualne rozpytuje sąsiadów to 60 złotych etap drugi czyli ustalanie adresu w ZUS to 40 złotych. Do tych kwot należy doliczyć koszty korespondencji.

anonim cytuj
06-11-2020
Sąd zobowiąże Cię na podstawie art 139 (1) kpc do doręczenia korespondencji za pośrednictwem komornika sądowego w terminie 2 miesięcy pod rygorem zawieszenia postępowania. To będzie kosztowało około 70 zł później poszukiwanie adresu jest dodatkowo płatne. Natomiast jurysdykcja komornika sądowego obejmuje tylko Polskę.

anonim cytuj
06-11-2020
No właśnie ja wezmę komornika ale jak nie ustali adresu ( bo pewnie tak będzie ) przekaże do sądu protokół co później ? Ja muszę czekać jeszcze X czasu aż ona łaskawie zechce się odezwać lub nie ?

anonim cytuj
06-11-2020
protokół wraz z Postanowieniem będzie Pani doręczony.

anonim cytuj
06-11-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty
Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć? ...
Wezwanie na rozmowę podczas urlopu, czy mam obowiązek iść?
Witajcie. Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie? Czy mam obowiązek wogóle tam iść? Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...
Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...
Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?...

Wyszukiwarka