Witam.
Mam motocykl kupiony na umowę kupna sprzedaży, koleś który chce go ode mnie kupić chce żebym go najpierw zarejestrował na siebie bo są 3 umowy i boi się że coś będzie nie tak i teraz pytanie czy mogę go sprzedać tego samego dnia co zarejestruje na siebie np jutro rano a po polodniu go sprzedac?
anonim cytuj
01-11-2020
Możesz.... Ale generalnie nie ma takiej potrzeby - jeśli jest ciągłość umów kupna sprzedaży i nowy właściciel dostanie je wszystkie - bez problemu powinien go zarejestrować.
Problem polega na tym że żeby nowy właściciel mógł zarejestrować auto będzie potrzebował dowodu rejestracyjnego - jeśli zdążysz zarejestrować pojazd na siebie - będzie musiał czekać aż Ty go odbierzesz z wydziału komunikacji i dopiero wtedy będzie mógł zabrac się za rejestrację.
Tak czy inaczej odpowiedź na pytanie brzmi tak.
anonim cytuj
01-11-2020
czyli na tzw miękkim dowodzie go nie zarejestruje mimo tego że przegląd techniczny jest potwierdzony kartka do przyszłego roku?
anonim cytuj
01-11-2020
Nie jestem pewna czy na takim da się przerejestrować pojazd. Tu już chyba trzeba byłoby zasięgnąć języka u źródła - w wydziale komunikacji.
anonim cytuj
01-11-2020
Jeśli wszystkie umowy sprzedaży, które posiadasz, są prawidłowo wypełnione i podpisane, to nie ma konieczności rejestracji motocykla na Twoje nazwisko przed sprzedażą. Potrzebne dokumenty to umowy kupna-sprzedaży oraz dowód rejestracyjny. Wszystko powinno być w porządku, o ile umowy kupna-sprzedaży są ciągłe i pokazują prawidłową sekwencję właścicieli.
Po drugie, jeżeli jednak zdecydujesz się zarejestrować motocykl na swoje nazwisko, to nie ma prawnego ograniczenia, które uniemożliwiłoby Ci sprzedaż pojazdu tego samego dnia. Pamiętaj jednak, że rejestracja pojazdu wymaga pewnego czasu na przetworzenie dokumentów przez odpowiednie służby, w tym przypadku przez Wydział Komunikacji.
Po trzecie, w odniesieniu do pytania o "miękki" dowód rejestracyjny - rozumiem, że masz na myśli dokument potwierdzający rejestrację, który otrzymuje się przed ostatecznym dowodem rejestracyjnym. Takie dokumenty zazwyczaj są akceptowane podczas procesu rejestracji pojazdu przez nowego właściciela, ale zawsze najlepiej jest skonsultować się bezpośrednio z lokalnym wydziałem komunikacji w celu uzyskania najdokładniejszych informacji.
anonim cytuj
04-08-2023
Rozumiem, że prawo jest po stronie pracodawcy w przypadku rozwiązania umowy o pracę na czas określony za wypowiedzeniem. Jednak moje pytanie teraz dotyczy tego, czy istnieje jakaś możliwość, aby wykazać, że moje zwolnienie było niesprawiedliwe? Czy jest coś, co mogłabym zrobić, jeśli uważam, że przyczyna mojego zwolnienia była niesprawiedliwa lub dyskryminująca, nawet jeśli pracodawca nie musiał podać przyczyny? Czy jest jakaś droga odwoławcza, którą mogłabym podążyć, jeśli sądzę, że moje zwolnienie było niewłaściwe?
Dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
04-08-2023
Chociaż pracodawca ma prawo do wypowiedzenia umowy o pracę na czas określony bez podawania przyczyny, nie oznacza to, że pracownik jest bezbronny wobec potencjalnych niewłaściwych działań pracodawcy. Istnieją mechanizmy prawne mające na celu ochronę pracowników przed niesprawiedliwym traktowaniem.
Po drugie, jeśli uważasz, że Twoje zwolnienie było niesprawiedliwe lub dyskryminujące, możesz mieć podstawy do wniesienia skargi do Państwowej Inspekcji Pracy. Pracodawca, mimo że ma prawo rozwiązać umowę o pracę, nie może tego robić z powodów dyskryminujących czy naruszających Twoje prawa jako pracownika.
Po trzecie, jeżeli Twoje zwolnienie było wynikiem dyskryminacji, może to stanowić naruszenie art. 113 Kodeksu Pracy, który zabrania dyskryminacji w zatrudnieniu. W przypadku, gdybyś doświadczyła dyskryminacji, możesz złożyć skargę do Sądu Pracy na podstawie art. 18(3a) Kodeksu Pracy.
Po czwarte, jeżeli Twoje zwolnienie było bezpodstawne, możesz domagać się odszkodowania.
Pamiętaj jednak, że te kroki wymagają solidnych dowodów i mogą być czasochłonne.
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc prawną.
Jestem rozwiedziona, wynajęłam mieszkanie i chcę wyprowadzić się z dziećmi (przy rozwodzie zostają przy mnie).
Co powinnam zrobić?
- wystąpić o alimenty
- wystąpić o podział majątku (nie był robiony przy rozwodzie), kto pokrywa kosztu kredytu do czasu podziału?
- na co powinnam zwrócić uwagę, jak ustalić opiekę nad dziećmi. Czy mogę np.na tydzień zostawić je pod opieką ojca, jeśl...
Witam, mąż ma niebieska kartę.
Obecnie zakręca mi wode, wyłącza prac, zamyka pomieszczenia. Mieszkanie jest jego, mieszkamy z dziećmi. Nie łoży na ich utrzymanie. Chce przywłaszczyć sobie moje rzeczy, pozamykał je na klucz.
Co mogę zrobić, żeby odebrać swoje rzeczy i móc się wyprowadzić?
Co zrobić jak mi zamyka drzwi do pokojów?
W policji ma znajoma, która mu przekazuje wszystko....
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: