Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie)
Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?
anonim cytuj
27-10-2020
Żeby sąd mógł wydać wyrok i określić kwotę alimentów w przypadku gdy strona pozwana nie jest obecna musi ocenić realne potrzeby życiowe dziecka. Więc wskazanym jest aby móc w jakiś sposób udowodnić ile i na co wydawane są pieniądze. Zwłaszcza jeśli dziecko wymaga dodatkowych ich nakładów ze względu na. na chorobę lub dodatkowe płatne zajęcia.
Jeśli ojca na rozprawie nie ma - jak udowodnić że doszliscie do porozumienia w tej sprawie ?
anonim cytuj
27-10-2020
dlatego napisałam o nagraniu
anonim cytuj
27-10-2020
Wątpliwym jest żeby sąd uznał takie nagranie jako dowód rzeczowy w sprawie. A nawet jeśli - czy weźmie go pod uwagę. Nokt nie jest w stanie tego przewidzieć, więc najlepiej uzbroic sie w inne - konkretne dowody na wysokość potrzeb życiowych dziecka.
anonim cytuj
27-10-2020
Imienne rachunki lub faktury
anonim cytuj
27-10-2020
muszą być imienne?
anonim cytuj
27-10-2020
tak bo rachunki moze sobie brac wszystkie które leżą na kasie.
Dzień dobry.
Czy jeżeli osoba zatrudniona na trzy różne umowy zlecenie zostanie wysłana na kwarantanne należy jej się jakiś zasiłek na ten okres? Osoba nie opłaca składek chorobowych od 3 miesięcy, ponieważ do końca września pracowala na podstawie umowy o pracę....
Witam,
Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia.
Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
W 2018 roku sąd wydał nakaz zapłaty z zasądzonymi odsetkami od dnia wymagalności faktury do dnia zapłaty. W tym samym roku sprawa poszła do komornika, który wobec bezskuteczności egzekucji ją umorzył w 2020 roku.
W przyszłym roku planuję ponownie złożyć wniosek o egzekucję aby sprawa się nie przedawniła.
I tutaj mam pytanie o odsetki za opóźnienie.
Proszę o informację czy dobrze rozumuję:
1. Odsetki zasądzone przez sąd do dnia uprawomocnienia...
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: