pomoc w sprawie najmu okazjonalnego

Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego.
Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą?
Pozdrawiam
anonim cytuj
01-10-2020
W mojej opinii nie dlatego, że lokator nie jest stroną umowy a gdy dojdzie do skutecznego wypowiedzenia umowy najmu przez wynajmującego, lokator i tak traci przymiot wynikający z art. 2 ustawy o ochronie praw lokatorów. Egzekucja zaś będzie tyczyć obu osób bo musi wynikać z wyroku sądu.

anonim cytuj
01-10-2020
a mógłbym poprosić o podatawe? W razie gdyby były problemy?

anonim cytuj
01-10-2020
Art. 659 [Pojęcie; oznaczenie czynszu] § 1. Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania (...), Art. 353 [Pojęcie] § 1. Zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien świadczenie spełnić. Taki stosunek łączy wynajmującego z najemcą a dodatkowo oświadczenie notarialne czy te, które wymieniłeś ( poświadczenie podpisu ) najemcy ( i tu ustawodawca wyraźnie zaznaczył - "najemcy " o poddaniu się egzekucji ) rodzi koszty i jeśli się strony tak umówią po stronie najemcy - niepotrzebne duplikowanie kosztów uważam za bezzasadne.

anonim cytuj
01-10-2020
ślicznie dziękuję

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu
Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem. Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl. Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie. Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i w...
Partycypowanie w kosztach za remont mieszkania.
Rozstałam się z mężem (separacja). Mieszkaliśmy przez 5 lat w mieszkaniu mojej mamy bez żadnej umowy. Płaciliśmy tylko czynsz i media. Mieszkanie i wszystkie urządzenia były przez nas używane. Mama twierdzi, że powinniśmy zrobić remont mieszkania. Czy powinnam zwrócić się do męża, aby partycypował w kosztach?...
Jak najlepiej sprzedać/odstąpić sklep żeby były jak najmniejszy koszta podatków i innych opat
Od czego trzeba zacząć jeśli ktoś prowadzi sklep spożywczy i chciałby go odstąpić lub sprzedać innej osobie? wiadomo ze nowa osoba potrzebuje otworzyć swoją działalność i załatwić na siebie koncesje, ale jak ja mam odsprzedać jej ten cały towar który jest na sklepie żebyśmy obie poniosły jak najmniejszy koszta podatków i innych opat ,chcieliśmy zrobić tak żeby sklep nie musiał być zamykany tylko zaczął działać na ta druga osobę od razu po zawarci...
Przerwa w alimentacji za zgodą dziecka.
Sytuacja wygląda tak, partner wpłaca alimenty przez komornika na 18 letnia córkę. Ona zrzekła się egzekucji komorniczej alimentów, wczoraj do niego zadzwoniła że od lutego do września nie chce alimentów bo przerwała edukację. Ale od września chce je ponownie.. co zrobić żeby odbyło się to z godnie z prawem?...

Wyszukiwarka