przebieg historii pracy

Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz dat i jak dlugo niestety nie pamieta. Pomoglam mu zalozyc PUAP i profil w Zus, niestety nic tam nie mozna znalezc. Sama rowniez nie mieszkam w Polsce wiec nie wiem jak temat ugryzc. On sam nic nie zalatwi, nawet ciezko go zrozumiec gdy sie wyslawia. Pomozcie mi prosze, gdzie pisac? Jak ugryzc ten temat.
Z gory dziekuje za wszelkie porady.
anonim cytuj
29-09-2020
Firmy zatrudnające pracowników przed 01.01.1999 r. Dzeliły się na dwa rodzaje. Te ktore zatrudniały powyżej 20 pracowników zgłaszały ich do ZUS systemem "bezimennym" - nie z imienia i nazwiska tylko podawały liczbę osób. Takiego zatrudnienia zus nie potwierdzi. Trzeba poszukać arhiwum ktore przechowuje dokumenty pracownicze i napisać do nich pismo z prośbą o nadesłanie dokumentacji bo to jest jedyny "dowód" potwierdzający zatrudnienie, jeśli firmy te istnieją - należy zwrócić się bezpośrednio do nich - np. zakłady karne.
Firmy małe zgłaszały pracowników imiennie - i tu należy zwrócic sie do zus listowo lub przez pue z zapytaniem o okres zatrudnienia - podając wszystkie możliwe dane jakie ubezpieczony pamięta - nazwe zakladu pracy, adres, przyblizony okres zatrudnienia - im więcej danych tym większa mozliwosc ze zus odnajdzie akta firmy i potwierdzi okres.

anonim cytuj
29-09-2020
Dodam że każde zatrudnienie po 1 stycznia 1999 zapisane jest juz na indywidualnym koncie ubezpieczonego i zus potwierdza to bez zadnego problemu.

anonim cytuj
29-09-2020
dziekuje pieknie, ruszam na poszukiwania

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...

Wyszukiwarka