przebieg historii pracy

Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz dat i jak dlugo niestety nie pamieta. Pomoglam mu zalozyc PUAP i profil w Zus, niestety nic tam nie mozna znalezc. Sama rowniez nie mieszkam w Polsce wiec nie wiem jak temat ugryzc. On sam nic nie zalatwi, nawet ciezko go zrozumiec gdy sie wyslawia. Pomozcie mi prosze, gdzie pisac? Jak ugryzc ten temat.
Z gory dziekuje za wszelkie porady.
anonim cytuj
29-09-2020
Firmy zatrudnające pracowników przed 01.01.1999 r. Dzeliły się na dwa rodzaje. Te ktore zatrudniały powyżej 20 pracowników zgłaszały ich do ZUS systemem "bezimennym" - nie z imienia i nazwiska tylko podawały liczbę osób. Takiego zatrudnienia zus nie potwierdzi. Trzeba poszukać arhiwum ktore przechowuje dokumenty pracownicze i napisać do nich pismo z prośbą o nadesłanie dokumentacji bo to jest jedyny "dowód" potwierdzający zatrudnienie, jeśli firmy te istnieją - należy zwrócić się bezpośrednio do nich - np. zakłady karne.
Firmy małe zgłaszały pracowników imiennie - i tu należy zwrócic sie do zus listowo lub przez pue z zapytaniem o okres zatrudnienia - podając wszystkie możliwe dane jakie ubezpieczony pamięta - nazwe zakladu pracy, adres, przyblizony okres zatrudnienia - im więcej danych tym większa mozliwosc ze zus odnajdzie akta firmy i potwierdzi okres.

anonim cytuj
29-09-2020
Dodam że każde zatrudnienie po 1 stycznia 1999 zapisane jest juz na indywidualnym koncie ubezpieczonego i zus potwierdza to bez zadnego problemu.

anonim cytuj
29-09-2020
dziekuje pieknie, ruszam na poszukiwania

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Uregulowanie kontaktów z dzieckiem.
Mam dziecko z kobietą z którą żyłem, mieszkałem do tej pory. Dziecko ma prawie 3 lata. To ja wynajmowałem mieszkanie, utrzymywałem ją i dziecko. Zawsze dbałem o to żeby nic nie brakowało i jej i dziecku. Dziecko było, jest i będzie dla mnie najważniejsze w życiu. Owa partnerka się wyprowadziła nagle, zabrała dziecko i wszystkie jego rzeczy. Wielokrotnie usiłowałem się z nią dogadać polubownie ale z tą osobą nie da się dogadać. Wieczna manipula...
Renta po mężu.
Witam, zostałam wdową w wieku 40 lat i nieletnim uczącym się dzieckiem. Jak będzie przyznana renta rodzinna. Dla dziecka wiem że do 18 tego roku lub do 25 gdy będzie się uczyć. Co z żoną po zmarłym jak to jest? Jest może ktoś w podobnej sytuacji bądź był?...
Czas wypowiedzenia w umowie B2B
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...

Wyszukiwarka