przebieg historii pracy

Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz dat i jak dlugo niestety nie pamieta. Pomoglam mu zalozyc PUAP i profil w Zus, niestety nic tam nie mozna znalezc. Sama rowniez nie mieszkam w Polsce wiec nie wiem jak temat ugryzc. On sam nic nie zalatwi, nawet ciezko go zrozumiec gdy sie wyslawia. Pomozcie mi prosze, gdzie pisac? Jak ugryzc ten temat.
Z gory dziekuje za wszelkie porady.
anonim cytuj
29-09-2020
Firmy zatrudnające pracowników przed 01.01.1999 r. Dzeliły się na dwa rodzaje. Te ktore zatrudniały powyżej 20 pracowników zgłaszały ich do ZUS systemem "bezimennym" - nie z imienia i nazwiska tylko podawały liczbę osób. Takiego zatrudnienia zus nie potwierdzi. Trzeba poszukać arhiwum ktore przechowuje dokumenty pracownicze i napisać do nich pismo z prośbą o nadesłanie dokumentacji bo to jest jedyny "dowód" potwierdzający zatrudnienie, jeśli firmy te istnieją - należy zwrócić się bezpośrednio do nich - np. zakłady karne.
Firmy małe zgłaszały pracowników imiennie - i tu należy zwrócic sie do zus listowo lub przez pue z zapytaniem o okres zatrudnienia - podając wszystkie możliwe dane jakie ubezpieczony pamięta - nazwe zakladu pracy, adres, przyblizony okres zatrudnienia - im więcej danych tym większa mozliwosc ze zus odnajdzie akta firmy i potwierdzi okres.

anonim cytuj
29-09-2020
Dodam że każde zatrudnienie po 1 stycznia 1999 zapisane jest juz na indywidualnym koncie ubezpieczonego i zus potwierdza to bez zadnego problemu.

anonim cytuj
29-09-2020
dziekuje pieknie, ruszam na poszukiwania

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka ukrywa dochód.
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?...
Kto pokrywa koszty leczenia zwierzat z fundacji
Witam, Mam problem i w związku z nim pytanie... Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę. Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...
Zameldowanie.
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony?
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony /to już trzecia umowa zawarta na 12 miesięcy plus na okres próbny 3 miesięczny/ osobie będącej w okresie ochronnym. Trzecia umowa jest zawarta do 31 sierpnia a wiek emerytalny będzie osiągnięty 2 września. Pracodawca zaproponował przedłużenie umowy z jednoczesnym przeniesieniem na inne stanowisko z pomniejszeniem wynagrodzenia, ale pracownik nie wyraził zgody. Jednocześnie cały c...

Wyszukiwarka