Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz dat i jak dlugo niestety nie pamieta. Pomoglam mu zalozyc PUAP i profil w Zus, niestety nic tam nie mozna znalezc. Sama rowniez nie mieszkam w Polsce wiec nie wiem jak temat ugryzc. On sam nic nie zalatwi, nawet ciezko go zrozumiec gdy sie wyslawia. Pomozcie mi prosze, gdzie pisac? Jak ugryzc ten temat.
Z gory dziekuje za wszelkie porady.
anonim cytuj
29-09-2020
Firmy zatrudnające pracowników przed 01.01.1999 r. Dzeliły się na dwa rodzaje. Te ktore zatrudniały powyżej 20 pracowników zgłaszały ich do ZUS systemem "bezimennym" - nie z imienia i nazwiska tylko podawały liczbę osób. Takiego zatrudnienia zus nie potwierdzi. Trzeba poszukać arhiwum ktore przechowuje dokumenty pracownicze i napisać do nich pismo z prośbą o nadesłanie dokumentacji bo to jest jedyny "dowód" potwierdzający zatrudnienie, jeśli firmy te istnieją - należy zwrócić się bezpośrednio do nich - np. zakłady karne.
Firmy małe zgłaszały pracowników imiennie - i tu należy zwrócic sie do zus listowo lub przez pue z zapytaniem o okres zatrudnienia - podając wszystkie możliwe dane jakie ubezpieczony pamięta - nazwe zakladu pracy, adres, przyblizony okres zatrudnienia - im więcej danych tym większa mozliwosc ze zus odnajdzie akta firmy i potwierdzi okres.
anonim cytuj
29-09-2020
Dodam że każde zatrudnienie po 1 stycznia 1999 zapisane jest juz na indywidualnym koncie ubezpieczonego i zus potwierdza to bez zadnego problemu.
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?...
Witam,
Mam problem i w związku z nim pytanie...
Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę.
Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony /to już trzecia umowa zawarta na 12 miesięcy plus na okres próbny 3 miesięczny/ osobie będącej w okresie ochronnym. Trzecia umowa jest zawarta do 31 sierpnia a wiek emerytalny będzie osiągnięty 2 września. Pracodawca zaproponował przedłużenie umowy z jednoczesnym przeniesieniem na inne stanowisko z pomniejszeniem wynagrodzenia, ale pracownik nie wyraził zgody. Jednocześnie cały c...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: