rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim

Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br.
Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?
anonim cytuj
25-09-2020
Czyli już nie jest tak, że jak kobieta wraca to ma stara posadę? I żeby zwolnić musi byx jakąś podstawa?

anonim cytuj
25-09-2020
Oczywiście, że musi być powód. Likwidacja stanowiska co do zasady jest takim powodem. Jeśli uważa Pani powód zwolnienia za pozorny to przysługuje odwołanie w ciągu 21 dni

anonim cytuj
25-09-2020
Pracodawca może zawsze rozwiązać umowę. Powodem może być np redukcja stanowisk.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy od sprzedawcy?
Witam, Kilka miesięcy temu zakupiłem przez internet używany telewizor od prywatnego sprzedawcy. Opis aukcji był obiecujący, telewizor miał być w pełni sprawny, bez żadnych wad. Niestety, gdy przyszedł czas na podłączenie i uruchomienie telewizora, okazało się, że ekran ma wady - pojawiają się na nim irytujące zielone plamy, które utrudniają oglądanie. Oczywiście, od razu skontaktowałem się ze sprzedawcą i poinformowałem go o problemie. Popr...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Pracodawca chce zabrać 5% premii uznaniowej za dzień nieobecny
Witam, mąż jest zatrudniony w prywatnej firmie na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Umowa jest oparta o podstawę wynagrodzenia kwotę brutto oraz dodatkowo premia uznaniowa. Umowa jest tak sporządzona, że premia uznaniowa wynosi około 1/3 całej wypłaty. Mąż jest honorowym dawcą krwi od stycznia tego roku. Do tej pory pracodawca nie miał problemu z tym, że pracownik oddaje krew. W ubiegłym tygodniu w piątek odbyło się spotkaknie pracod...
Brak księgi przychodów.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...

Wyszukiwarka