zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Urząd nie zgadza się na zmianę mojego imienia.
Witam państwa, piszę tutaj w bardzo ważnej dla mnie sprawie mianowicie od bardzo wielu lat zastanawiam się nad zmianą swojego imienia, którego szczerze nienawidzę byłam w swoim urzędzie stanu cywilnego gdzie kierownik powiedział mi że nie mam o czym marzyć ponieważ imię nie jest ani ośmieszające ani nie widzi innego powodu żeby taki wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Nie ukrywam że jestem szczerze załamana już dwa razy próbowałam rozmawiać z ...
Odszkodowanie za wypadek na rowerze.
Witam serdecznie mąż 4 sierpnia tego roku uległ wypadkowi komunikacyjnemu został potrącony jak jechał na ścieżce rowerowej przez samochód, pracował na czarno jedyny żywiciel rodziny, czy można się starać o jakąś rentę z ZUS lub ja o jakieś świadczenia na męża jeżeli przeżyje to co najmniej pół roku będzie trwać leczenie....

Wyszukiwarka