zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć?
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć? Dodam ze to pierwszy raz i tylko i wyłącznie przez sytuacje jaką mamy od początku korona wirusa i samochód firmowy odkupiony z tąd nie zostało przedłużone OC...
Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...

Wyszukiwarka