zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...
Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Czy mogę dalej mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu?
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....

Wyszukiwarka