zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

kwarantanna
Witam. Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...
Nękający właściciel mieszkania
Witam mam pytanie czy właściciel mieszkania które wynajmujemy może co miesiąc przychodzić i sprawdzać czystość i czy nic nie zniszczyliśmy? Przecież tak się nie da żyć za każdym razem jak ta kobieta ma przyjść dostaje bólu brzucha proszę o poradę. Zaznaczę ze wszystkie rachunki płacimy na czas więc nie ma żadnych powodów by nas kontrolować ...
Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
Dzień dobry. Mam pilne pytanie w sprawie prawa pracy. 8.04 kończy mi się urlop rodzicielski. Chcę odejść z obecnej pracy. Muszę zrobić to już, ponieważ mam nowa pracę. Czy mogę zamknąć /skrócić urlop rodzicielski na tzw. już. I z datą kolejnego dnia złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron bez zachowania okresu wypowiedzenia?...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Dzień dobry, Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odw...

Wyszukiwarka