zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Mieszkanie od dewelopera- zmiany w projekcie.
Kupiłem mieszkanie od dewelopera. W grudniu 2022, kiedy jeszcze przyłącza nie były rozprowadzone po lokalu wniosłem mailowo zmiany do projektu, chciałem usunąć jedną ścianę oraz rozmieścić grzejniki w innym miejscu. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi zwrotnej, więc po jakimś czasie zadzwoniłem z pytaniem co w mojej sprawie. Dostałem informację, że jeśli wysłałem to na maila to na pewno ktoś się sprawą zajmie i mam się nie martwić. Dalej nikt się ni...
Uszkodzona paczka kurierska.
Dzień dobry. Zamawiałem od osoby prywatnej używaną część blacharska. Niestety została do mnie dostarczona uszkodzona. Został spisany protokół uszkodzenia z kurierem i złożona reklamacja, która nie została uznana, ponieważ według firmy kurierskiej towar nie został poprawnie zapakowany. Przesyłka za pobraniem. Co mogę dalej w tej sytuacji zrobić?...
Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Świadczenie pracy w ciąży.
Jestem w nowej pracy od miesiąca dowiedziałam się kilka dni temu że jestem w ciąży co teraz… jak to wygląda ze strony ZUSu?? Umowa o pracę oczywiście....

Wyszukiwarka