Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób.
Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł.
Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem.
Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci.
Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi.
Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy.
Mój p...
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08?...
Witam. Będę pisała do sądu pismo z prośbą o zrzeczenie się spadku w imieniu syna po dziadku. Czy jest może ktoś to by mi podpowiedział w jaki sposób mam takie pismo napisać, byłabym ogromnie wdzięczna....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: