zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
wydziedziczenie
Dzień dobry. Czy może ktoś mi przybliżyć prawo spadkowe. Co mam zrobić, jeżeli zostałem wydziedziczony przez ojca? Testamentem na rzecz moich snów....
Cesja na większe mieszkanie.
Mieszkanie zakupione 01.2023, w międzyczasie pojawiła się możliwość pozyskania większej gotówki. Czy jest możliwość wykonania cesji na inne np. większe mieszkanie jeszcze przed odbiorami i przekazaniem własności? Jak to wygląda od strony prawnej. Dziękuję i pozdrawiam...
Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?
Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni. Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota. Teraz w trakcie trwan...

Wyszukiwarka