zwolnienie chorobowe

Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.

anonim cytuj
23-09-2020
Jest Pan/Pani w stanie podać mi podstawę prawną?

anonim cytuj
23-09-2020
art. 62 U.Ś.P.

anonim cytuj
23-09-2020

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie małoletniego.
Witam, Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych. Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna? Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa....
Czy muszę spłacać długi zmarłego brata?
Czy muszę spłacać długi zmarłego brata? Przejazd bez ważnego biletu,6 lat temu. Brat nie żyje prawie 3 lata....
Przepisanie mieszkania na syna.
Witam. Minęło 5 lat od śmierci mojej matki, która w testamencie zapisała mi mieszkanie. Chciałabym obecnie przepisać je na syna, z wyłączeniem jego żony. Czy jest taka możliwość, aby w razie niepowodzenia ich małżeństwa ów mieszkanie pozostało w całości jego?...
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...

Wyszukiwarka