Dzień dobry,
Sytuacja:
Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej.
Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu.
Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc.
Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne.
Zwolnienie dostarczone wyłącznie do pracodawcy.
Pytanie:
Czy jakikolwiek przepis obliguje do dostarczenia zwolnienia zleceniodawcy, w przypadku kiedy zleceniobiorca i tak nie miał stawiać się w miejscu wykonania zlecenia?
anonim cytuj
23-09-2020
To nie jest kwestia tego czy ma wolne czy pracuje, tylko opłacania składek. Zleceniodawca musi wykazać, że było zwolnienie lekarskie. Bez tego ZUS, będzie widział te dni jako świadczenie zlecenia i może odmówić wypłaty wynagrodzenia. Odpowiadając na pytanie - tak, osoba chora i pracująca/świadcząca usługi w kilku firmach ma obowiązek dostarczyć zwolnienie do każdego podmiotu.
29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi. ...
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę.
Wierzycielem jest firma xxx...
Sprawa prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego przez sąd w xxx z dn. 19-01-2011 zaopatrzonego w klauzule wykonalności z dn. 03-03-2011
Czy ten dług jest jeszcze ważny?
Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?...
Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: