problem z deweloperem

Witam
Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban.
Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla niepełnosprawnych i wyrobienie sobie karty. Śmieszny jest. Jak mam z nimi walczyć o pilot do szlabany?
anonim cytuj
19-09-2020
Deweloper chyba nie zna przepisów by wyrobić kartę parkingową trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności. I to mając orzeczenie nie zawsze dostajesz kartę.

anonim cytuj
19-09-2020
Kupując mieszkanie nabywasz udział w gruncie więc jak najbardziej masz prawo korzystania z nieruchomości wspólnej

anonim cytuj
19-09-2020
Najprawdopodobniej jesteś współwłaścicielem działki na której jest posadowiony budynek i/lub np. działki będącej drogą (sprawdź w akcie notarialnym). Jako współwłaściciel masz prawo korzystania z nieruchomości wspólnej. Zresztą jesteś też pewnie współwłaścicielką szlabanu.
Wspólnota powinna Ci umożliwić współkorzystanie z Twojej współwłasności.
Podstawa prawna: art. 3 ust. 2 ustawy o własności lokali

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

Jak porozumieć się z komornikiem?
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki. Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...
Zajęcie komornicze na koncie zagranicznym
Czy komornik skarbowy może zająć wynagrodzenie i zwrot podatku na koncie zagranicznym?...
Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Umowa najmu na czas określony bez możliwości wypowiedzenia.
Czy można tak spisać umowę najmu na czas określony by lokator nie mógł jej wypowiedzieć? Mam w tym interes by jako właściciel zawrzeć umowę najmu mieszkania na czas określony, co najmniej na rok ale tak, by lokator nie mógł jej wypowiedzieć wcześniej. Mieszkam w innym mieście i wyszukiwanie lokatorów wiąże się dla mnie z dużą stratą czasu (co za tym idzie pieniędzy). Chcę tego uniknąć. Czy prawo pozwala na zawarcie takiej umowy tak by lokator...

Wyszukiwarka