brak zapłaty za usługę

Taka sytuacja.
Żona jest kosmetyczką
Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani.
Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp.
Terminal sprawny.
Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro.
Dziś się nie zjawiła
Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada.
Telefonu nie odbiera itp.
Na monitoringu jest jej wizerunek itp.
Czy śmiało można umieszczać takie osoby na FB żeby inne osoby przestrzec ? Przed takimi osobami jak ta Pani.Nie chodzi o te 240zl Ale to co się z ludźmi dzieje i niech się wstydzi .
Ta klientka już u żony była jakieś 3 tygodnie temu na usłudze i normalnie zapłaciła.
Ale żona wiedziała ze to będzie trudna klientka.
Gdzie taka sprawę się zgłasza ? Z góry dziekuje za porady.
anonim cytuj
08-09-2020
Należy tej klientce wysłać przedsadowe wezwanie do zapłaty za wykonaną usługę z informacją, że w przypadku nieuiszczenia oplaty w ciągu np 7 dni, sprawa zostanie skierowana do sądu.

anonim cytuj
08-09-2020
Nie możesz opublikować wizerunku (art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Jeśli znacie personalia klientki, można wystosować wezwanie do zapłaty, a następnie w przypadku bezskutecznego upływu terminy wytoczyć powództwo o zapłatę przed sądem właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanej. Po wygranej sprawie wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności i następnie wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji.

anonim cytuj
08-09-2020

Sugerowane Tematy

podział majątku
Chciałabym zasięgnąć informacji jak to jest z podziałem majątku. W 2011 roku małżeństwo kupiło mieszkanie na kredyt hipoteczny, w 2019 wzięli rozwód. Kobieta wraz z dzieckiem wyprowadziła się do rodziców, mężczyzna został w mieszkaniu. Chcą teraz dokonać podziału majątku, chcieliby się dogadać aby ponieść jak najmniejszy koszt związany z podziałem majątku. Dodam, iż mieszkanie w 2011 roku kosztowało 225 tyś zł, na chwilę obecną cena mieszkania to...
Postępowanie spadkowe.
Witam serdecznie. Mam pytanie. Moja 16- to letnia córka od prababci otrzymała w spadku mieszkanie. Nikt nie ma tutaj meldunku, ponieważ babcia nie zdążyła przed śmiercią dokończyć kilku spraw min. zameldować prawnuczkę albo kogokolwiek chociaż tymczasowo dopóki córka nie ukończy 18 - tu lat. Znajoma babci była upoważniona do babci konta, opiekowania się nią, płacenia rachunków i do samego pochowania jej. Mnie i córki nie wiedzieć czemu nie upoważ...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
alimenty
Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rz...

Wyszukiwarka