brak zapłaty za usługę

Taka sytuacja.
Żona jest kosmetyczką
Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani.
Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp.
Terminal sprawny.
Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro.
Dziś się nie zjawiła
Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada.
Telefonu nie odbiera itp.
Na monitoringu jest jej wizerunek itp.
Czy śmiało można umieszczać takie osoby na FB żeby inne osoby przestrzec ? Przed takimi osobami jak ta Pani.Nie chodzi o te 240zl Ale to co się z ludźmi dzieje i niech się wstydzi .
Ta klientka już u żony była jakieś 3 tygodnie temu na usłudze i normalnie zapłaciła.
Ale żona wiedziała ze to będzie trudna klientka.
Gdzie taka sprawę się zgłasza ? Z góry dziekuje za porady.
anonim cytuj
08-09-2020
Należy tej klientce wysłać przedsadowe wezwanie do zapłaty za wykonaną usługę z informacją, że w przypadku nieuiszczenia oplaty w ciągu np 7 dni, sprawa zostanie skierowana do sądu.

anonim cytuj
08-09-2020
Nie możesz opublikować wizerunku (art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Jeśli znacie personalia klientki, można wystosować wezwanie do zapłaty, a następnie w przypadku bezskutecznego upływu terminy wytoczyć powództwo o zapłatę przed sądem właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanej. Po wygranej sprawie wniosek o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności i następnie wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji.

anonim cytuj
08-09-2020

Sugerowane Tematy

Wysoki czynsz za mieszkanie.
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe. Główne pytanie. Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....
Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Ciocia mająca Alzheimera nie może przepisać mieszkania, każdy notariusz odmawia. Czy ciocia może sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?
Hej, moja ciocia ma Alzheimera stan póki co łagodny wszystko rozumie. Nie może przepisać mieszkania na chrześniaka, bo każdy notariusz odmówił mówiąc że będzie to do łatwego podważenia. Czy mogłaby ciocia sprzedać to mieszkanie za symboliczną kwotę czy jest jakaś minimalna kwota sprzedaży?...
Ogrodzenie działki.
Są dwie działki obok siebie, moja i sąsiada. Sąsiad chce grodzić dość drogim ogrodzeniem. Ja na razie nie planuje w ogóle. Sąsiad chce żebym zapłacił połowę za część wspólną. Czy może mnie zmusić do tego? Po drugie. Nawet jak kiedyś bym grodził to zwykłą tania siatką. Jego ogrodzenie będzie już stało równo w granicy, moje będzie stało po mojej części, czy tak może być? Bardzo bym prosił o rzeczowe podpowiedzi do opisanej sytuacji....

Wyszukiwarka