czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję

Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie.
anonim cytuj
18-07-2020
Mozesz, ale musisz zrobic wszystko co w Twojej mocy zeby znalezc prace. Musisz w sadzie przedstawic dowody na to ze nie moglas jej znalezc, czyli jakies potwiierdfzenia, ze bylas na rozmowach, zaswiadczenia z urzedu pracy, nie mozesz tam odmowic pracy itp...
Nie mozesz "zerowac" na rodzicach, skoro sama jestez w stanie sie utrzymac. I pamietaj, ze jesli rodzice Ci placa, rownei dobrze moga Cie posadzic o alimenty jak Oni nie beda w stanie pracowac i sie utrzymac

anonim cytuj
18-07-2020
esli masz zasadzone alimenty od matki to one dalej beda obowiazywac poki sad ich nie zniesie. Natomiast by pobierac z fa trzeba sie uczyc i sa one wyplacane max do 25rz. Mozesz oczywiscie wystapic o alimenty rowniez od ojca i jesli sad uzna, ze faktycznie nie jestes w stanie sama sie utrzymac moze takie zasadzic.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy.
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?...
odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...

Wyszukiwarka