czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję

Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie.
anonim cytuj
18-07-2020
Mozesz, ale musisz zrobic wszystko co w Twojej mocy zeby znalezc prace. Musisz w sadzie przedstawic dowody na to ze nie moglas jej znalezc, czyli jakies potwiierdfzenia, ze bylas na rozmowach, zaswiadczenia z urzedu pracy, nie mozesz tam odmowic pracy itp...
Nie mozesz "zerowac" na rodzicach, skoro sama jestez w stanie sie utrzymac. I pamietaj, ze jesli rodzice Ci placa, rownei dobrze moga Cie posadzic o alimenty jak Oni nie beda w stanie pracowac i sie utrzymac

anonim cytuj
18-07-2020
esli masz zasadzone alimenty od matki to one dalej beda obowiazywac poki sad ich nie zniesie. Natomiast by pobierac z fa trzeba sie uczyc i sa one wyplacane max do 25rz. Mozesz oczywiscie wystapic o alimenty rowniez od ojca i jesli sad uzna, ze faktycznie nie jestes w stanie sama sie utrzymac moze takie zasadzic.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Co powinien zawierać testament?
Co powinien w szczególności zawierać testament żeby go nikt nie mógł podważyć?...
Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...
Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...

Wyszukiwarka