czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję
Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie.
anonim cytuj
18-07-2020
Mozesz, ale musisz zrobic wszystko co w Twojej mocy zeby znalezc prace. Musisz w sadzie przedstawic dowody na to ze nie moglas jej znalezc, czyli jakies potwiierdfzenia, ze bylas na rozmowach, zaswiadczenia z urzedu pracy, nie mozesz tam odmowic pracy itp...
Nie mozesz "zerowac" na rodzicach, skoro sama jestez w stanie sie utrzymac. I pamietaj, ze jesli rodzice Ci placa, rownei dobrze moga Cie posadzic o alimenty jak Oni nie beda w stanie pracowac i sie utrzymac
anonim cytuj
18-07-2020
esli masz zasadzone alimenty od matki to one dalej beda obowiazywac poki sad ich nie zniesie. Natomiast by pobierac z fa trzeba sie uczyc i sa one wyplacane max do 25rz. Mozesz oczywiscie wystapic o alimenty rowniez od ojca i jesli sad uzna, ze faktycznie nie jestes w stanie sama sie utrzymac moze takie zasadzic.
Dzień dobry,
Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj.
W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy.
Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę?
Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie.
Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek.
Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
Witam,
Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: