czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję
Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie.
anonim cytuj
18-07-2020
Mozesz, ale musisz zrobic wszystko co w Twojej mocy zeby znalezc prace. Musisz w sadzie przedstawic dowody na to ze nie moglas jej znalezc, czyli jakies potwiierdfzenia, ze bylas na rozmowach, zaswiadczenia z urzedu pracy, nie mozesz tam odmowic pracy itp...
Nie mozesz "zerowac" na rodzicach, skoro sama jestez w stanie sie utrzymac. I pamietaj, ze jesli rodzice Ci placa, rownei dobrze moga Cie posadzic o alimenty jak Oni nie beda w stanie pracowac i sie utrzymac
anonim cytuj
18-07-2020
esli masz zasadzone alimenty od matki to one dalej beda obowiazywac poki sad ich nie zniesie. Natomiast by pobierac z fa trzeba sie uczyc i sa one wyplacane max do 25rz. Mozesz oczywiscie wystapic o alimenty rowniez od ojca i jesli sad uzna, ze faktycznie nie jestes w stanie sama sie utrzymac moze takie zasadzic.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...
Mam takie pytanie na dniach czeka mnie mediacja o podwyższenie alimentów przez mojego byłego męża który zamieszkuje z naszym synem i żąda 1.000zł alimentów miesięcznie na niego. Ile może wywalczyć ? Dodam ze jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku i wychowuje sama młodszego syna z innego związku....
Witam. Mam nadzieje, ze moge sie tu Panstwa zapytac. Czy „Umowę na czas określony” moge miec cały czas, czy konkretna ilość razy, zanim dostane umowę na czas nieokreślony?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: