Uznanie ojcostwa i alimenty

Dzień dobry, jestem w ciąży z facetem który przepadł.. Mam wszystkie jego dane. Założę sprawę o uznanie ojcostwa i alimenty ale co w przypadku, gdy ten nie będzie się stawiał na sprawę? przedstawiał zwolnienia lekarskie bądź w ogóle nie odbierał awiza z poczty?? Czy jest sens zakładać sprawę, o zabezpieczenie alimentów ma moje utrzymanie w okresie porodu czy w sytuacji kiedy ojciec nie jest mężem i nie jest póki co uznany to jest szansa na takie zabezpieczenie??
anonim cytuj
13-07-2020
Musisz mieć jakieś potwierdzenie np. Zdjęcia smsy itp. Światków którzy was widzieli razem. Po porodzie można wnosić o badanie DNA ale najpierw trzeba udowodnić ze się z nim spotykałaś. Zbieraj faktury imienne na siebie ile wydajesz na badania, leczenie itp. W sądzie na pewno będziesz musiał przedstawić. Zrób też kalkulację ile będziesz potrzebowała pieniążków na łóżeczko, ubranka, kosmetyki i wyślij z wnioskiem do sądu o alimenty. Możesz też napisać wniosek aby nie płacić za koszty procesowe i udokumentować zarobkami i sytuacja

anonim cytuj
13-07-2020

Sugerowane Tematy

Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
Umowa deweloperska na lokal mieszkalny
Będąc panną podpisałam umowę deweloperską na lokal mieszkalny, byłam wskazana jedynym nabywcą. Oddanie miało nastąpić do połowy 2021r. Do tego czasu wpłaciłam 100% kwoty za mieszkanie na rachunek powierniczy, wpłaty szły z mojego osobistego konta, nie brałam kredytu. Do tej pory deweloper opóźnia się z oddaniem. Co w przypadku jeśli wezmę teraz ślub i będę miała z mężem ustrój wspólności majątkowej? Czy jeżeli po ślubie deweloper przeniesie na ...
Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.
Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?...
Czy da się uniknąć kary za brak OC?
Witam. Chciałbym zapytać i poradzić się w sprawie kary pieniężnej za brak ważnej polisy OC. Kupiłem samochód, które miało mieć ważną polisę OC, sprzedający pokazał mi jakiś dowód opłacenia polisy później okazało to było jakieś wezwanie zaległe od Kruka za zaległą polisę. W efekcie jeździłem prawie półtorej miesiąca bez OC nieświadomie myśląc że mam normalnie ważną polisę. Dostałem sporą karę za brak polisy od ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjn...

Wyszukiwarka