Art. 30. 1. Po otrzymaniu powiadomienia, o którym mowa w art. 29 ust. 1,
Główny Inspektor Sanitarny może przeprowadzić postępowanie mające na celu
wyjaśnienie, czy produkt objęty powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie:
1) jest środkiem spożywczym zgodnie z zaproponowaną przez podmiot działający
na rynku spożywczym kwalifikacją oraz czy spełnia wymagania dla danego
rodzaju środka spożywczego, w szczególności, czy jako:
a) środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego wyraźnie
różni się od żywności przeznaczonej do powszechnego spożycia oraz czy
odpowiada szczególnym potrzebom żywieniowym, zgodnie z jego
przeznaczeniem, o którym mowa w art. 3 ust. 3 pkt 43, i spełnia wymagania
określone w przepisach wydanych na podstawie art. 26 ust. 1 i 2,
b) suplement diety lub środek spożywczy, do którego dodano witaminy,
składniki mineralne lub inne substancje wykazujące efekt odżywczy lub
inny fizjologiczny spełnia warunki określone w przepisach wydanych –
odpowiednio – na podstawie art. 27 ust. 6 i 7 oraz w rozporządzeniu
1925/2006;
2) nie spełnia wymagań innego rodzaju produktu przeznaczonego do używania
przez ludzi, w szczególności produktu leczniczego w rozumieniu przepisów
prawa farmaceutycznego, produktu kosmetycznego w rozumieniu przepisów
o produktach kosmetycznych lub wyrobu medycznego w rozumieniu przepisów
o wyrobach medycznych.
2. Główny Inspektor Sanitarny powiadamia niezwłocznie podmiot, o którym
mowa w art. 29 ust. 1, o rozpoczęciu postępowania, o którym mowa w ust. 1.
3. Postępowanie, o którym mowa w ust. 1, nie może trwać dłużej niż 60 dni
roboczych, z wyłączeniem czasu niezbędnego do udokumentowania spełnienia
wymagań, o których mowa w ust. 1.
4. Podmiot, o którym mowa w art. 29 ust. 1, jest powiadamiany pisemnie
o wynikach przeprowadzonego postępowania, z zastrzeżeniem art. 31.
5. Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr produktów objętych
powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, o których mowa w art. 29 ust. 1. Rejestr produktów
prowadzony jest w formie elektronicznej i zawiera dane określone na podstawie
art. 31 ust. 6 pkt 2 wprowadzone do rejestru w sposób, o którym mowa w art. 29
ust. 4.
6. Dane z rejestru, o którym mowa w ust. 5, są publikowane na stronie
internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego, z wyłączeniem danych
stanowiących tajemnicę przedsiębiorcy.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 30

Poprzedni

Art. 29. 1. W celu monitorowania produktów wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pi...

Nastepny

Art. 31. 1. W przypadku przeprowadzania postępowania, o którym mowa w art. 30 ust. 1, Główny Inspektor Sanitarny może: 1) zażądać opinii Zespołu do Spraw Suplementów Diety działającego w ramach Rad...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka