Art. 86. 1. Jednostki badawczo-rozwojowe podlegające nadzorowi ministra
właściwego do spraw zdrowia oraz ministra właściwego do spraw rolnictwa
opracowują wytyczne do przeprowadzania badań i koordynują te badania w ramach
programu monitoringu żywności i żywienia oraz pasz realizowane przez organy
urzędowej kontroli żywności oraz opracowują opinie naukowe niezbędne dla oceny
ryzyka.
2. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym
do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wykaz jednostek badawczo-
-rozwojowych, o których mowa w ust. 1, nadzorowanych przez tych ministrów,
mając na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywienia, kompetencje
jednostki i kwalifikacje personelu.
3. Zadania, o których mowa w ust. 1, realizowane przez jednostki badawczo-
-rozwojowe są finansowane z budżetu państwa, z części, której dysponentem są
minister właściwy do spraw zdrowia oraz minister właściwy do spraw rolnictwa,
każdy w zakresie swoich kompetencji.
Art. 85. 1. Urzędowe kontrole przeprowadzane przez organy, o których mowa w art. 73 ust. 1, obejmują zadania dotyczące powiadamiania o niebezpiecznej żywności, w tym żywności pochodzenia zwierzęcego...
Art. 87. 1. Zadania związane z funkcjonowaniem programu monitoringu na potrzeby oceny ryzyka realizuje Rada do Spraw Monitoringu Żywności i Żywienia, zwana dalej „Radą”, działająca przy ministrze wł...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców