Art. 85. 1. Urzędowe kontrole przeprowadzane przez organy, o których mowa
w art. 73 ust. 1, obejmują zadania dotyczące powiadamiania o niebezpiecznej
żywności, w tym żywności pochodzenia zwierzęcego oraz paszach określonych
w przepisach o paszach oraz o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, w ramach sieci systemu RASFF.
2. Główny Inspektor Sanitarny kieruje siecią systemu RASFF oraz:
1) prowadzi krajowy punkt kontaktowy systemu RASFF;
2) jest odpowiedzialny za funkcjonowanie krajowego punktu kontaktowego;
3) powiadamia Komisję Europejską o stwierdzonych przypadkach niebezpiecznej
żywności oraz pasz.
3. W ramach systemu RASFF funkcjonuje podpunkt krajowego punktu
kontaktowego, o którym mowa w art. 13 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r.
o Inspekcji Weterynaryjnej.
Art. 84. Tranzyt żywności może odbywać się tylko w szczelnych środkach transportu spełniających wymagania sanitarne, zabezpieczonych przed ich niekontrolowanym otwarciem zgodnie z przepisami prawa c...
Art. 86. 1. Jednostki badawczo-rozwojowe podlegające nadzorowi ministra właściwego do spraw zdrowia oraz ministra właściwego do spraw rolnictwa opracowują wytyczne do przeprowadzania badań i koordyn...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców