Art. 85. 1. Urzędowe kontrole przeprowadzane przez organy, o których mowa
w art. 73 ust. 1, obejmują zadania dotyczące powiadamiania o niebezpiecznej
żywności, w tym żywności pochodzenia zwierzęcego oraz paszach określonych
w przepisach o paszach oraz o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, w ramach sieci systemu RASFF.
2. Główny Inspektor Sanitarny kieruje siecią systemu RASFF oraz:
1) prowadzi krajowy punkt kontaktowy systemu RASFF;
2) jest odpowiedzialny za funkcjonowanie krajowego punktu kontaktowego;
3) powiadamia Komisję Europejską o stwierdzonych przypadkach niebezpiecznej
żywności oraz pasz.
3. W ramach systemu RASFF funkcjonuje podpunkt krajowego punktu
kontaktowego, o którym mowa w art. 13 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r.
o Inspekcji Weterynaryjnej.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 85

Poprzedni

Art. 84. Tranzyt żywności może odbywać się tylko w szczelnych środkach transportu spełniających wymagania sanitarne, zabezpieczonych przed ich niekontrolowanym otwarciem zgodnie z przepisami prawa c...

Nastepny

Art. 86. 1. Jednostki badawczo-rozwojowe podlegające nadzorowi ministra właściwego do spraw zdrowia oraz ministra właściwego do spraw rolnictwa opracowują wytyczne do przeprowadzania badań i koordyn...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka